Jak ušetřit tisíce korun za palivové dřevo?

05. 09. 2019

Jak ušetřit tisíce korun za palivové dřevo?

Nyní je nejvyšší čas připravit si dřevo na zimu. Spousta firem vám je sice dodá nařezané a naštípané, ale zadarmo to není. Pokud si dřevo připravíte sami, můžete každý rok ušetřit tisíce korun.

Říká se, že dřevo má zahřát dvakrát. Poprvé při řezání a podruhé v kamnech. Pryč je ale doba, kdy přípravou dřeva naši dědové trávili několik dní. Dnes si na práci můžeme naštěstí pořídit výkonné pomocníky, kteří se rychle zaplatí úsporou na nákladech za nákup nařezaného a naštípaného dřeva.

Cenu palivového dřeva ovlivní samotná délka polen. Dodavatel si samozřejmě nechá řezání na krátké špalky dobře zaplatit. Nakoupíte-li dlouhé kulatiny nebo celé části klád, zcela jistě výrazně ušetříte. Dřevo si pak ale musíte nařezat sami.

S jakou pilou se pustíme do díla?

Těžko dnes budete hledat někoho, kdo by se dřel s ruční pilou. Řetězová pila by dnes neměla chybět u žádné chalupy nebo domu. Své využití totiž najde nejen při přípravě palivového dřeva, na různé práce okolo domu ji využijete prakticky po celý rok.

Benzínová pila je klasika. Má vysoký výkon, neomezují vás žádné kabely. Drobnou nevýhodou je citlivost na správné seřízení karburátoru, vyšší nároky na obsluhu i údržbu. V neposlední řadě je také nutné myslet na vysokou hlučnost. Pokud budete v husté zástavbě celý den řezat motorovou pilou, dobrým sousedským vztahům to asi moc neprospěje.

Vhodnou volbou proto může být elektrická řetězová pila. Její hlučnost je v porovnání s motorovou pilou zanedbatelná. Údržba je prakticky omezena jen na čištění, dolévání oleje a pravidelné broušení řetězu. Odpadá složité startování. Při práci jste však omezeni jen na místo, kam dosáhne prodlužovací kabel.

Alternativou obou předchozích pil pak může být pila s akumulátorovým pohonem. Je tichá, má snadnou údržbu, nemusí se složitě startovat, neomezují vás žádné kabely. Omezuje vás pouze kapacita akumulátoru, od které se odvíjí doba, po kterou je s pilou možné pracovat na jedno nabití. Zde pak může být řešením pořízení několika akumulátorů a při práci průběžně akumulátory nabíjet. Pořizovací cena akumulátorů je sice poněkud vyšší, náklady však můžete snížit tím, že zvolíte pilu, jejíž akumulátory jsou v rámci akumulátorového programu kompatibilní i s jinými stroji. Akumulátory pak využijete po celý rok například i pro pohon sekačky, sněhové frézy, vyžínače, křovinořezu, plotostřihu, kultivátoru, provzdušňovače, vysavače listí a další zahradní techniky.

Řezat řetězovou pilou volně položené dřevo vyžaduje jistou zručnost, proto je vhodné pořídit si na řezání šikovnou kozu, nebo samosvorný stojan, ve kterém klády pevně uchytíte.

Připravujete-li pravidelně větší množství dřeva, může být dobrou volbou okružní pila. Tradiční cirkulárky zažívají svou renesanci. Moderní kolébkové pily jsou díky své konstrukci několikanásobně bezpečnější než zastaralé, často na koleni vyráběné stolní cirkulárky. Celý kotouč je zcela schovaný v soustavě pohyblivých krytů a při řezání se odhalí jen část, která se zakusuje svými zuby do řezaného polena.

Máme nařezáno a co dál?

Špalky je samozřejmě potřeba naštípat. Pokud máte dostatek kuráže a síly, můžete se do toho pustit sekerou. U malých špalků to nemusí být nepřekonatelný problém. Naporcování silných špalků už ale vyžaduje velkou zručnost, fyzickou zdatnost a zabere spoustu času.

Pro pravidelnou přípravu dřeva se proto vyplatí vlastnit štípač. Hydraulické systémy různých štípačů dokážou vyvíjet tlak až 22 tun, což je více než dost na rozštípnutí i těch nejpevnějších špalků.

Pro štípání špalků do průměru 25 cm vystačíte s elektrickým horizontálním štípačem. Dřevo do štípače jednoduše položíte, nemusíte jej nijak přidržovat. Pak stačí stisknout páku a štípací klín se do špalku zanoří jako do másla.
Na štípání silnějších špalků už budete potřebovat výkonnější vertikální štípač, kde si ty nejvýkonnější stroje poradí i se špalky o průměru 35 – 40 cm. Některé modely štípačů je navíc možné osadit tzv. křížovým štípacím klínem. Ten rozštípne špalek rovnou na čtvrtiny a práce je tak o polovinu času rychlejší.

A opravdu se to vyplatí?

Samozřejmě záleží na tom, kolik dřeva za sezónu spálíte. Nicméně je to celkem jednoduchá matematika. Stačí porovnat cenu kubíku metrového dřeva s cenou kubického metru rovnaného štípaného dřeva. Snadno zjistíte, že se dá ušetřit i více než 1000 Kč na kubickém metru. A s jedním kubíkem dřeva na topnou sezónu asi nevystačíte, tudíž se úspora násobí a každý rok ušetříte několik tisíc korun. Navíc se občas může naskytnout příležitost sehnat dřevo, kterého se chce někdo zbavit například jen za odvoz. A co je pro jednoho odpadem, může být pro vás cennou surovinou, kterou snadno zpracujete.

Záleží tedy jen na vás, zda si připlatíte tučnou sumu za hotové palivové dřevo, nebo raději ušetříte a věnujete trochu času jeho zpracování doma.

 

Autor: PST

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…