Jak se postarat v listopadu o trávník?

25. 10. 2018

Jak se postarat v listopadu o trávník?

Klesající teploty a úbytek denního světla mají za následek, že trávník již neroste tak jako například na jaře a připravuje se na zimu. Přesto to ale neznamená, že bychom se o trávník měli přestat starat. Interval sečení se nyní protahuje, proto není třeba sekat tolik pravidelně. Pokud chcete mít na jaře kvalitní trávník, je důležité správně odhadnout dobu posledního sečení. Pro přezimování je ideální délka trávníku okolo 5 cm. Termín posledního sečení bude každý rok jiný,  vždy to záleží na aktuálním počasí. Samozřejmě také záleží na regionu, ve kterém se nacházíte.  Na horách pravděpodobně sezónu ukončíte dříve než v teplejších nížinách. Odhadnout, kdy naposledy posekat trávník, je tak trošku sázkou do loterie. Nikdy totiž nevíte, o kolik ještě trávník do zimy povyroste a zároveň o kolik tráva vyroste v předjaří, než jej posekáte poprvé. Snadno se tak může stát, že při prvním sečení bude trávník přerostlý. Nejen že půjde špatně sekat, ale hned při prvním sečení jej podseknete. Z toho se bude trávník vzpamatovávat až tři týdny, což rozhodně nechcete. Před posledním sečením je více než vhodné nechat si pořádně nabrousit nůž sekačky, aby byl řez ostrý a trávník tak před zimou neutrpěl zbytečný šok.


Nezapomínejte na úklid a hrabání listí

Zanedbat pečlivé vyhrabání a úklid listí nejen že poškodí trávník,  ale může se vymstít celé zahradě. V listí totiž mohou přezimovat různé plísně,  choroby  a  škůdci. Pro hrabání listí jsou nejvhodnější plastové hrábě. Na rovném trávníku jsou účinné, pod živými ploty, v okrasných záhonech a v úzkých zákoutích však mohou být neobratné. Práci si můžeme velice usnadnit použitím šikovného fukaru nebo vysavače na listí. Fukarem listí vyfoukáte i z těch nejhůře dostupných míst.  Na rovných plochách listí velice snadno  sfoukáte  na jednu hromadu, kde jej velice rychle uklidíte. Oproti tomu vysavač listí vysaje a podrtí do vaku. Podrcené listí lze lépe kompostovat. Některé vysavače umožňují snadné přepínání mezi funkcí vysavače a fukaru. Podle potřeby jej tak můžete využít jako fukar v místech, kam hubice vysavače nedosáhne. Po přepnutí na funkci vysavače pak stejným strojem vyfoukané listí vysajete. Pro menší zahrady často vystačíte s elektrickým vysavačem, který se snadno obsluhuje, není tak hlučný jako motorový stroj a má i jednodušší údržbu. Pokud vám vadí za sebou po zahradě tahat dlouhý přívodní kabel, tento problém odstraní akumulátorový vysavač. Pro středně velké zahrady s větším množstvím listnáčů bude asi vhodnější výkonný motorový fukar.



Podzimní hnojení trávníku

V listopadu je nejvyšší čas pohnojit naposledy trávník. V žádném případě ale nepoužívejte stejné hnojivo, kterým jste hnojili trávník v sezóně. Pro podzimní hnojení jsou určena speciální hnojiva s naprosto odlišným složením, která v době vegetačního klidu podporují především růst kořenového systému.

Pokud na podzim péči o trávník zanedbáte, na jaře bude třeba mnohem většího úsilí i delší doby k tomu, aby váš trávník získal opět exkluzívní vzhled.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.