Dušičky a Halloween: Dva různé přístupy k podzimním svátkům

16. 10. 2023

Dušičky a Halloween: Dva různé přístupy k podzimním svátkům

Podzim je časem, kdy mnoho kultur po celém světě oslavuje svátky spojené s památkou na zemřelé a duchovním světem. Dva z nejznámějších svátků, které se konají v říjnu, jsou Dušičky, které jsou slaveny v České republice a v jiných slovanských zemích, a Halloween, který je populární zejména v anglosaských zemích. I když oba tyto svátky mají něco společného v tom, že si lidé připomínají zemřelé, jejich původ a tradice jsou odlišné. 

Dušičky - Česká tradice památka na zemřelé

Dušičky jsou tradičním českým svátkem, slaveným 2. listopadu. Tento den je věnován vzpomínce na zemřelé blízké a lidé navštěvují hřbitovy, kde zdobí hroby svíčkami, květinami a jinými symboly. Je to čas tichého vzpomínání a modliteb za duše zemřelých.

Halloween - Anglosaský svátek strašidel

Halloween, který se slaví 31. října, má kořeny v křesťanské tradici spojené s "All Hallow's Eve" (Večeře všech svatých), který je nocí před Svátkem všech svatých (1. listopadu). Halloween je známý pro svou zábavnou a strašidelnou atmosféru. Lidé oblékají kostýmy, chodí z domu do domu koledovat sladkosti (trick-or-treating) a zdobí své domy strašidelnými dekoracemi, jako jsou dýně, pavouci a kostlivci.

Jedním z nejznámějších prvků Halloween je vyřezávání dýní. Dýně se vydlabou a na nich se vytvoří různé obličeje a vzory. Tyto dýně, nazývané Jack-o'-lanterns, mají za úkol odstrašit zlé duchy a démony.

I když Halloween není tradičním českým svátkem, stále získává na popularitě, a mnoho lidí si rádo vyzkouší vyřezávání dýní a zdobení svých domů. Pro ty, kteří chtějí vytvořit poutavé dýňové tváře, jsme připravili šablony pro vyřezání dýní.

Ať už oslavujete Dušičky a vzpomínáte na zemřelé, nebo si užíváte Halloween, vyřezávání dýní je kreativní a zábavný způsob, jak sdílet tento podzimní svátek s rodinou a dětmi. Pokud se tedy rozhodnete vyzkoušet své dovednosti můžete si stáhnout některou z dostupných šablon, vystřihnout je a obkreslit na dýni a poté vyřezat.

Pro stažení klikněte na vybraný motiv pravým tlačítkem a vyberte možnost "Uložit obrázek"

Zobrazit

Zobrazit

Zobrazit

Zobrazit

Zobrazit

Zobrazit


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.