Co se záhony, až sklidíme poslední plody?

09. 08. 2021

Co se záhony, až sklidíme poslední plody?

Letošní sezóna se přehoupla do druhé poloviny a záhony postupně vydávají své poslední plody. Jakmile sklidíte ten poslední, je čas záhony pečlivě připravit na příští sezónu.

Záhony je třeba zbavit plevele a vytrhat staré rostliny, které již neplodí. Rovnou můžeme zapracovat kompost, aby byly záhony na jaře připravené pro novou sadbu a setí. S rýčem, motykou a hráběmi tedy opět mnohé čeká zdlouhavá a namáhavá dřina.

My ostatní, kteří jsme pochopili výhody kultivátorů, budeme mít své záhony připravené za pár minut, a to navíc způsobem, jakého není možné s ručním nářadím nikdy dosáhnout.

V malých záhonech se skvěle pracuje s akumulátorovými nebo elektrickými kultivátory. Jsou lehké, obratné, snadno se ovládají, a tak není problém pro jejich použití i ve skleníku. Rotující radličky rozruší zeminu v záhonu do hloubky i více než 20 cm. Perfektně ji promísí i s přidaným kompostem nebo hnojivem. Ideální je samozřejmě dobře vyzrálý kompost, který si připravíte ve vlastním kompostéru, nebo hnůj, nejlépe koňský nebo králičí.
Pokud máte těžkou, jílovitou půdu, stačí přidat písek, který půdu odlehčí. Kultivátor půdu s pískem dokonale promísí a příští rok se můžete těšit na kvalitnější úrodu.

Na jaře již stačí záhon opět prokypřit kultivátorem, urovnat povrch hráběmi, nechat jej 2–3 týdny slehnout a můžeme sázet a sít.

Pokud stále váháte, zda se kvůli pár malým záhonům a skleníku pro trochu té zeleniny vyplatí malý elektrický kultivátor pořizovat, věřte, že kdo jednou vyzkoušel kultivátor, už jen tak na rýč ani motyku nesáhne. Jestiže vám vyloženě nejde o ušetřený čas a dřinu, už jen kvůli kvalitě kypření i způsobu zarývání kompostu a hnojiv se kultivátor rozhodně vyplatí. Rovnoměrně promísené živiny v půdě se pozitivně odrazí na kvalitě další úrody. Až bude soused závistivě pokukovat přes plot, je pouze na vás, zda mu toto pěstitelské tajemství vyzradíte...

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.