Co roste v lesní zahradě? Osm druhů užitku bez námahy

18. 09. 2017

Co roste v lesní zahradě? Osm druhů užitku bez námahy

Lesní zahrada je zahrada podobná lesu. Má obdobnou strukturu a podobně jako les má celou řadu funkcí. I když její hlavní produkcí je ovoce, můžeme na ní najít množství různých rostlin, přinášejících dokonce osm druhů užitku, které v ovocném sadu obvykle nenajdete. Nevěříte? Pojďme se na to podívat zblízka.

 

Běžný sad je tvořen řadami stromů, mezi kterými je nakrátko sečený trávník. Sběr ovoce je snadný, ale sortiment bývá často omezen jen na jeden nebo několik málo obvyklých ovocných druhů, rostoucích na jednom typu stromů, dnes často polokmenech nebo čtvrtkmenech, ze kterých se dobře sklízí.

Nemám nic proti praktičnosti. Má to však jeden háček, který se dnes, při častých výkyvech počasí, začíná jevit dost zásadním problémem. Stromy stejného druhu kvetou v jednu dobu, při chladném a deštivém počasí včely nemohou květy opylit, při náhlém výskytu mrazíku jsou všechny květy spáleny. Pokud pěstujeme jen jeden druh ovoce, přijdeme v tom roce o všechnu úrodu. Množství ovocných stromů a keřů v lesní zahradě oproti tomu kvete postupně, takže když přijdeme o část úrody, ostatní druhy nám to vynahradí.


1.

Ovoce je nejlepší zralé a čerstvé. Pokud máme jen několik málo ovocných druhů, potýkáme se s v určitém období s přebytky, zatímco v jiném období nám čerstvé ovoce chybí. Pestrá paleta ovocných druhů, to je první a hlavní typ užitku, který lesní zahrada přináší, a důvod proč její popularita u nás rok od roku roste. Nabídka stromků a keřů ovocných druhů, které ještě před několika lety byly k dostání jen ve specializovaných prodejnách, se rychle šíří na běžný trh. V zahradnictví či zahradním centru můžeme dnes snadno koupit mišpuli, kdouloň, rakytník, muchovník, dřín, zimolez, arónii, růži nebo hloh s jedlými plody...

Objevují se i takové druhy jako oškeruše, hrušeň tatarka, exotické nashi, goji, schizandra neboli klanopraška a stále oblíbenější je mrazuvzdorné kiwi... Svůj boom prožívají také staré regionální odrůdy našich tradičních ovocných druhů, z jablek třeba Průsvitné letní, Moravská jadernička, Matčino, Strýmka a mnoho dalších, oblíbených pro svou chuť, skladovatelnost a odolnost proti chorobám.

V lesní zahradě můžeme pod stromy a keři pěstovat extenzivním způsobem pestrou paletu rostlinných druhů. Z ovoce třeba lesní jahody, borůvky, brusinky, ostružiny. Výborně se tam daří i voňavým jahodám zvaným truskavec.

 

 

2.

Druhým typem užitku je celá řada druhů zeleniny a plodin, kterým se v lesní zahradě dobře daří. Extenzivním způsobem tady můžeme pěstovat dýně, nebo brambory v seně, topinambury, keře divokých rajčat, kadeřávek, mangold. U stromů pak můžeme zasít fazole, hrášek, lichořeřišnici, roketu, polníček. ... A třeba i dnes hodně populární ačkoču. Další druhy zeleniny vhodné pro lesní zahradu jsou popsány v minulém článku. Nevýhodou většiny druhů zeleniny je, že jsou to buď jednoletky, nebo dvouletky, a tak je každý rok musíme znovu vysít nebo zasadit jejich sazenice.


 

3.

V zahradě se nám určitě budou hodit i květiny. Produkce lesní zahrady je založena převážně na trvalkách, takže nám přijdou vhod jedlé květy denivek nebo hráškově křupavé listy rozchodníku nádherného. A kdo by neznal pampeliškový med?

Pro lesní zahradu jsou vhodné stejné druhy květin a bylin jako pro línou zahradu, ve světě známou pod pojmem lazy garden. Jsou to druhy, které nevyžadují přesazování na zimu, snesou blízkou společnost ostatních rostlin a nevyžadují mnoho slunce. Výborný je třeba orlíček, flox, vlčí bob, hosta, petrklíč, tulipán, bledule, modřenec, menší druhy pivoněk...

Pro některé druhy lesní zahrada vhodná není, jako třeba pro růže, jiřiny, lilie, kosatce... Pokud máte opravdu malou zahradu, nevejdou se vám jinam a pěstovat je chcete, pak je dejte na slunečný okraj lesní zahrady a věnujte jim potřebnou péči.

 

4.

To už jsme se dostali k léčivým bylinám, které představují další typ užitku z lesní zahrady. Sem můžeme zařadit třeba snadno se množící měsíček, sléz maurský, meduňku, šalvěj, pupalku. Mydlice nebo máta potřebují vlhko a stín, bude se jim dobře dařit v houští zahrady. Byliny vyžadující hodně slunce jako oregano, tymián, mateřídouška budou spokojenější na jejím okraji.

 

5.

Samostatnou kapitolou, pátým druhem užitku na lesní zahradě, jsou plané rostliny, které mohou být vítaným zpestřením naší stravy v různých ročních obdobích. Je jich nepřeberné množství a do lesní zahrady se vám nastěhují samy, pokud jim to umožníte a budete kosit co nejméně to je možné. O jejich účincích a využití si můžete něco přečíst třeba v příštím článku o podzimních dobrotách ze zahrady.

 

6.

Šestý druh užitku představují podpůrné a dusíkaté rostliny. Lichořeřišnice odpuzuje mšice, aksamitník hlístice a molice. Kostival pomáhá zpřístupňovat živiny, které by bez něho nebyly pro rostliny využitelné. Svými kořeny rozrušuje půdu a dosahuje do velké hloubky. Důležitými pomocníky jsou také dusíkaté rostliny, v našich podmínkách vlčí bob, bob zahradní, fazole, hrách. Na kořenech hostí hlízkaté bakterie, které uvolňují do půdy dusík, vyživující ostatní rostliny.

Některé rostliny můžeme jíst, ostatní přinášejí užitek tím, že se jimi živí někdo užitečný pro ekosystém zahrady. Na kopřivách si pochutnává babočka, na bodláku stehlík... Mnoho rostlin můžeme do lesní zahrady zařadit kvůli včelám a motýlům. Ti nám zase pomohou s opylováním a naši zahradu oživí a zkrášlí svou přítomností. Množství druhů podpůrných rostlin je obrovské, některé jsou vhodné pro malé zahrady, jiné vyžadují hodně místa.

 

7.

Sedmý druh užitku, který je pro lesního i líného zahradníka zásadní, představuje užitek, který lesní zahrada poskytuje přírodě... a to zachování životního prostoru pro mizející druhy fauny, ale i divoké flóry. Není to tak abstraktní, jak se na první pohled může zdát. Lesní zahrada je stabilní ekosystém. Pestrá paleta rostlin rostoucích v sedmi až dvanácti patrech poskytuje životní prostor pro celou řadu pomocníků z říše hub, hmyzu, ptáků, obojživelníků, plazů a drobných zvířat.

 

8.

Osmým druhem užitku je úžasná spousta zážitků, které nám lesní zahrada přináší. Dobrodružství a rozechvění z vlastní intuitivní tvorby zahrady střídá úžas z poznávání souvislostí a zákonů moudré přírody v období jejího rozvoje. Korunou zážitků je radost z úrody a překrásného vzhledu zahrady, která má svou jedinečnou estetiku. Lesní zahrada se tak stává obrazem duše zahradníka.

Základními předpoklady pro vytvoření úspěšné lesní zahrady jsou chuť zapomenout na nudnou zahradní dřinu, snaha pochopit pár jednoduchých pravidel, a hlavně odvaha pustit se do vlastní zahradní tvorby.

 

 

Přeji Vám hodně inspirace

Alena Suchánková

V Růžďce, 10. 9. 2017


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.