Znáte vřetenovou sekačku?

22. 04. 2022

Znáte vřetenovou sekačku?

Vřetenová sekačka není žádnou novinkou. Možná vás překvapí, že byla patentována již v roce 1830, tedy přibližně o 100 let dříve, než sekačka rotační, se kterou se dnes setkáme na většině zahrad. 

I když by se mohlo na první pohled zdát, že v našich krajích vřetenovým sekačkám odzvonilo, nemusí to být úplně pravda. Vřetenové sekačky dnes sice používají zejména profesionální zahradníci pro úpravu dokonalých trávníků v zámeckých parcích nebo na golfových hřištích, má to však svůj prostý důvod – žádná jiná sekačka není schopna zastřihnout trávník tak dokonale, jako vřetenová.

Vřetenová sekačka byla patentvána již v roce 1830

Popravdě označení sekačka je u té vřetenové celkem nepřesné, protože trávu neseká, ale dokonale zastřihává do roviny. Nože vřetena se otáčejí proti pevně umístěnému druhému noži a podobně jako ostří nůžek zastřihávají jednotlivé listy trávníku. Řez je tedy dokonale rovný a rychle se hojí. Trávník se proto rychle vzpamatuje. Běžná rotační sekačka, která trávník odsekává rotujícím nožem, způsobuje roztřepený řez, který se hojí velice špatně, poraněná trávník proto déle v řezu ztrácí vláhu a často se stává, že vršek trávníku zasychá. Roztřepený řez je také branou pro přístup různých chorob a plísní.

Nože na vřetenu musí být dokonale ostré

Vřetenová sekačka má zároveň výhodu v tom, že pro roztočení vřetene nepotřebuje tak velký výkon, jako klasická rotační sekačka. K roztočení vřetene stačí i síla obsluhy, která sekačku tlačí. Pomocí převodu z kol je rotace přenášena na vřeteno. Malá vřetenová sekačka proto nepotřebuje žádný motor, nepotřebuje žádné palivo ani elektřinu. Proč se s ní tedy v českých zahradách prakticky nesetkáme?

Vřetenová sekačka si poradí jen s pečlivě udržovaným trávníkem. Cokoli by se v trávníku ukrývalo, by poškodilo vřeteno. Před sečením vřetenovou sekačkou je nutné odklidit i malé popadané větvičky ze stromů, které by klasická rotační sekačka bez problému semlela. Zkrátka je nutné pochopit, že vřetenová sekačka trávník střihá, a nože proto musí být perfektně ostré, dokonale seřízené a ostří vřetena a pevného nože k sobě musí takřka doléhat. Zatím co nůž rotační sekačky do jisté míry seče i když není zcela ostrý, vřetenová sekačka s tupými noži sekat-střihat nemůže. Při sečení „vřetenovkou“ proto musíte dávat bedlivý pozor, aby se nože nepoškodily o nějakou překážku nebo předmět ukrytý v trávě.

Přesto existují spousty důvodů, proč malou vřetenovou sekačku používat.  Sice není vhodná pro sečení velkých zahrad, které využíváte k odpočinku nebo hrám, kde by s ní práce byla namáhavá a zdlouhavá. Pokud ale máte například před domem předzahrádku s květinovým záhonem a malým pečlivě udržovaným trávníkem, jedině vřetenová sekačka vám umožní dosáhnout té nejvyšší kvality travnatého koberce z hustého a rovně střiženého pažitu, který budou všichni obdivovat.  A možná vás napadnou jiné důvody a způsoby jejího využití.

Zkrátka, i když vřetenová sekačka za pár roků oslaví 200 let, zcela jistě stále nepatří do šrotu.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…