Znáte různé typy trávníků a víte čím je sekat?

07. 09. 2023

Znáte různé typy trávníků a víte čím je sekat?

Většina lidí asi moc neřeší, jaký typ trávníku v zahradě má a vlastně ani to, k jakému účelu trávník slouží. Možná ho tu a tam přihnojí, pravidelně přejede sekačkou a v lepším případě na jaře a na podzim prořeže vertikutátorem. S lehkou závistí pak nahlížejí do okolních zahrad na tmavě zelený hustý pažit a přemýšlejí, jak dosáhnout podobného výsledku.

V první řadě je nutné zamyslet se už při zakládání trávníku k jakému účelu bude sloužit. Typy trávníků se totiž dají rozdělit do čtyř základních skupin:

  • Okrasný trávník (parterový)
  • Užitkový trávník (rekreační)
  • Zátěžový trávník (sportovní)
  • Krajinný trávník (extenzivní)

Podle konkrétního typu trávníku je nutné zvolit nejen správnou travní směs, každý trávník také bude vyžadovat i jiný způsob péče a sečení.

Krajinný trávník

Jelikož je náš článek věnován především zahradám, nebudeme podrobně rozebírat krajinný trávník. Ten je využíván pro extenzivně využívané travní porosty na rekultivovaných plochách jako jsou louky apod. Vyžaduje nejméně péče a k jeho sečení jsou vhodné zejména bubnové a lištové sekačky.

 

Zátěžový trávník

Se zátěžovým trávníkem se setkáme v zahradách rovněž zřídka. Je určen pro vysokou zátěž a využívá se zpravidla na sportovních hřištích. Pro sportovní trávníky jsou určeny travní směsi s velice odolnými travinami. Má poměrně vysoké nároky na údržbu, k sečení mohou být vhodné běžné rotační sekačky nebo zahradní traktory. Na některých profesionálních hřištích se k sečení využívají i velké vřetenové sekačky, které na trávníku umí vykouzlit krásné šachovnicové vzory.

 

Užitkový trávník

Užitkový trávník je v našich zahradách nejrozšířenější. Opět je nutné vybrat vhodnou travní směs, která odolává střední zátěži a suchu. Jedná se o trávník, na který můžeme pustit děti i psa, v létě na něm můžeme grilovat a pořádat zahradní party. Nemusíme se bát na něj položit deku na opalování, zkrátka zahradu s užitkovým trávníkem můžeme využívat naplno.

Péče o užitkový strávník vyžaduje zejména pravidelné sečení, pro které je ideální klasická rotační nebo robotická sekačka. Chceme-li aby byl trávník kvalitní, bude nutné jej 2x do roka přejet vertikutátorem a provést provzdušnění. Zapomínat nesmíme ani na hnojení a pokud nechceme mít v trávníku plevel, bude nutné čas od času použít i nějaký selektivní herbicid.

 

Okrasný trávník

Okrasný trávník vyžaduje nejvíce péče. K vysévání se používají směsi jemnolistých travin, které jsou citlivé na zátěž. Výsledkem je hustý kobercový trávník s krásnou sytou barvou, který vyžaduje dostatečný přísun vláhy, provzušnění a pravidelné vyčesávání.

Okrasný trávník slouží například k oddělení květinových záhonů. Není-li to nutné, tak se na něj nevstupuje a trávník se nijak zbytečně nezatěžuje. K sečení okrasných trávníků je nejvhodnější vřetenová sekačka, která trávník vlastně neseče, ale střihá. Rovně zastřižené listy se díky tomu hojí a regenerují už do 24 hodin.  Samozřejmostí je pravidelné hnojení, likvidace plevele a závlaha v suchých obdobích. 

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.