Zelený a odolný: Jak správně pečovat o trávník v horkém létě

05. 06. 2023

Zelený a odolný: Jak správně pečovat o trávník v horkém létě

Pečování o trávník v letních měsících je klíčové pro udržení jeho zdravého a krásného vzhledu. V období intenzivního slunečního záření a vyšších teplot je trávník náchylnější k poškození suchem a stresu. Správná péče o trávník v létě zahrnuje několik důležitých aspektů, které vám pomohou udržet ho v dobrém stavu.

Pravidelné a dostatečné zalévání je základem péče o trávník v létě. Ideální je zalévat trávník hloubkově a méně často, než zalévání na povrchu. To umožňuje kořenům trávníku proniknout do hlubších vrstev půdy, což je důležité pro jejich pevnost a odolnost proti suchu. Doporučuje se zalévat ráno nebo večer, aby se minimalizovalo vypařování vody.  Pokud byste trávník kropili během dne v největším vedru, velká část vody by se odpařila dříve, než by vůbec dopadla na zem, zároveň by prudké a náhlé ochlazení trávníku studenou vodou mohlo vést k jeho poškození.

Hadici nenechávejte zbytečně ležet v trávníku. Vznikala by po ní zažloutlá stopa a ve chvíli, kdy ji přemístíte, náhlý přístup slunce by slunce trávník v místech po hadici rychle spálilo. Pořiďte si hadicový naviják a po každém zalévání hadici smotejte. Předejdete tak i nechtěnému poškození hadice. 
V tropických dnech, pamatujte na to, že trávník je nejvíce exponovaný před jižními stěnami domů, od kterých se odráží horko. Do trávníku se v těchto místech tedy kromě samotného slunce opírá i odražené záření od rozpálené zdi. V těchto místech je tedy důležité zalévat trávník vydatněji.

V létě je vhodné ponechat trávník delší. Vyšší trávník pomáhá udržovat vlhkost v půdě a zabraňuje rychlému odpařování vody. Trávník s delšími stébly také poskytuje lepší stín a ochranu kořenů před přímým slunečním zářením. Doporučuje se udržovat délku trávníku mezi 5-8 cm. Delší trávník také pomáhá v zahradě udržovat příjemnější mikroklima. 

Důležité také je, aby byl nůž na sekačce dostatečně ostrý. Tupý nůž trávu v místech odseknutí zbytečně třepí. Trávník se pak déle hojí, v místě řezu dochází k dochází k většímu úniku vody a trávník na vršku žloutne a zasychá.

V létě používejte hnojiva speciálně pro toto období a aplikujte je podle doporučení výrobce. Hnojení poskytuje trávníku živiny, které potřebuje pro správný růst a regeneraci. Zvolte hnojiva s pomalejším uvolňováním živin, která poskytují trvalou výživu trávníku.

Plevel soutěží s trávníkem o živiny a vlhkost, a pokud mu nebudete věnovat pozornost, může způsobit poškození a oslabení trávníku. Plevel je nejbezpečnější odstraňovat ručně, je to zároveň ekologické. Selektivní herbicidy jsou sice navrženy tak, aby selektivně ničily plevele a nepoškozovaly trávu. Avšak pokud je trávník již oslabený například nedostatkem vody, může být citlivější na aplikované chemikálie a jejich účinky. Doporučuje se provést testovací aplikaci herbicidu na malé části trávníku a sledovat reakci po dobu několika dnů. Pokud se objeví jakékoliv negativní změny, jako jsou skvrny, zvětšené žloutnutí nebo odumírání trávy, není vhodné pokračovat v používání herbicidu na celém trávníku.

V létě se vyvarujte nadměrného zatížení trávníku. Vytvořte jasně vymezené chodníky nebo nášlapy, abyste minimalizovali počet míst, kde se na trávník vstupuje. Léto samozřejmě láká k lenošení a opalování. Pokud si však na oslabený trávník budete opakovaně rozkládat deku, během několika dní   se může stát, že se namísto na trávníku trávníku budete opalovat v poničené a na prach vysušené poušti. Proto je lepší zvážit pořízení vhodného zahradního nábytku, jako jsou různá lehátka, polohovatelné židle a křesla, která můžete používat i na dlažbách, a i v případě že je dáte na trávník, dotýkají se jej jen v místě, kde jsou opěrné nohy.  

Pečování o trávník v létě vyžaduje pravidelnou péči a pozornost. Dodržujte tyto tipy a postupy, a uvidíte, že váš trávník bude zdravý, krásný a odolný i v horkých letních měsících. S adekvátní péčí si užijete zelený a příjemný prostor ve vaší zahradě po celé léto.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…