Sezóna sekaček je opět tady

17. 04. 2020

Sezóna sekaček je opět tady

Jarní dny a bující trávník nás už letos asi všechny přinutily poprvé vyjet se sekačkou. Někteří možná byly zaskočeni tím, jak se zima na stavu sekačky podepsala a začali zvažovat pořízení nového stroje. Sekačka na trávu ovšem není něčím, co bychom kupovali každý den. Pokud se o ni dobře staráte, vydrží sloužit několik let a za dobu, než se ji rozhodnete vyměnit, zpravidla sekačky projdou nějakým vývojem.

Akumulátorová sekačkaHitem několika posledních sezón se tak staly například akumulátorové sekačky. Má to své opodstatnění. K jejich pohonu slouží elektromotor, který je v porovnání se spalovacím motorem tichý, má jednodušší konstrukci a tudíž je i méně poruchový. Nevyžaduje prakticky žádnou údržbu, odpadá pravidelná výměna oleje, vzduchového filtru i zapalovací svíčky. Je také podstatně lehčí, což se samozřejmě pozitivně pocítíte na hmotnosti sekačky. Akumulátorová sekačka je tak svou konstrukcí i způsobem použití prakticky shodná s běžnou elektrickou sekačkou, ovšem odpadá nutnost neustále za sebou vláčet těžký napájecí kabel, který se neustále někde zachytává a plete. Moderní lithiový akumulátor dodá sekačce energii až na několik desítek minut práce. To stačí na menší zahradu, na větší zahrady pak lze pořídit akumulátory dva i více a střídat je v průběhu práce na nabíječce.

robotická sekačkaSečení trávy může být pro někoho dobrý způsob relaxace, pro jiného to ale může být otravná činnost, kterou je nucen pravidelně se sebezapřením vykonávat. A právě pro ty druhé může být vysvobozením robotická sekačka, která pravidelné sečení hravě zvládne za vás naprosto sama. Stačí nastavit hodiny a dny v týdnu, kdy se má věnovat sečení, aby vás neobtěžovala při odpočinku. Robotické sekačky jsou vybaveny dešťovým senzorem, když začne pršet, sečení odloží na pozdější dobu. Sama se zaparkuje na dobíjecí stanici a když má akumulátory plně nabité, vyrazí v nastavený čas sekat. A protože robot může sekat pravidelně a častěji než byste to dělali vy, trávníku to jen prospívá. Je díky tomu zelenější a hustější.

Motorové sekačkyJestliže patříte mezi ty, kteří moderním technologiím stále nedůvěřují a máte stále raději motorové stroje, i u motorových sekaček byl za několik posledních let učiněn nějaký pokrok. Nové motory musí splňovat přísné emisní limity, dosahují vyšších výkonů, některé sekačky jsou vybaveny například i elektrickým startérem. Nastartování takové sekačky hravě zvládne například i senior, který by pro rychlé zatažení za startovací táhlo neměl dostatek síly. Modernizací také prošel pohon pojezdu. Vybrané sekačky například umožní nastavit rychlost pojezdu, což jistě oceníte například pokud sekáte přerostlou trávu. Pomaleji jedoucí sekačka má dostatek snadněji zvládne posekat vyšší a hustější trávník. U kratšího trávníku přidáte rychlost a práce jde rychleji. Vylepšení se dočkala i spojka pojezdu. Původní kuželová spojka byla doplněna o zubový systém, který spojku pevně uzamkne a zabrání prokluzování. Sekačka díky tomu vyjede i s plným košem do kopce, aniž by spojka prokluzovala. To má samozřejmě pozitivní vliv i na životnost spojky. A když už mluvíme o pojezdu, opomenout nelze ani patentovaný design kol u sekaček HECHT, díky kterému kola v trávě neprokluzují, ale zároveň se v nich nedrží nabalená tráva a bláto.

elektrické sekačkyPokrok se nevyhnul ani elektrickým sekačkám. I když v nabídce HECHT naleznete i sekačky s velkými a těžkými asynchronními motory, hitem se stalo používání menších a silnějších komutátorových motorů. Lehčí a silnější sekačka se tak nezastaví ani ve vysoké trávě. Někdo sice může namítnout, že uhlíky v komutátoru podléhají opotřebení a je nutné je měnit, ale zkuste si například vzpomenout, kdy jste nechávali naposledy měnit uhlíky v alternátoru svého automobilu, který je každoročně v provozu mnohonásobně déle, než sekačka? Je takřka jisté, že se rozhodnete sekačku vyměnit za novou dříve, než bude nutné řešit výměnu uhlíků v motoru.

Zapomenout nesmíme ani na nový způsob uložení nože u vybraných modelů sekaček HECHT. Nůž je uložen v prokluzové spojce, což mu umožní při nárazu na kámen nebo obrubník , aby se na hřídeli protočil. Neznamená to sice, že se sekačkou můžete bez obav sekat kdekoli, ovšem podstatně to snižuje riziko poškození hřídele při nárazu.

Tříkolové sekačkyTou poslední novinkou jsou tříkolové sekačky. Nejedná se ovšem o pouhou bezúčelnou změnu designu. Přední kolo je uloženo v otočném čepu, který umožní sekačce dobře zatáčet. Je tedy naprosto ideální do moderních zahrad, kde je spousta překážek, zaoblených záhonů a chodníčků. Je však určena právě jen pro pečlivě upravené zahrady bez výmolů, do kterých by mohlo předníkolo zapadat. Ovšem sečení v takových zahradách je s touto sekačkou radost. Lehce obkroužíte křivky záhonů, kulatý bazén i další překážky. Na rovné ploše jediným pohybemm páky zafixujete kolo v přímém směru  a se sekačkou pak sečete v rovných pásech, jako s kteroukoli jinou.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.