Nejčastější chyby při péči o trávník

23. 08. 2021

Nejčastější chyby při péči o trávník

Staráte se poctivě o svůj trávník, a přesto se vám stále zdá, že má váš soused trávník krásnější? A to přitom soused svému trávníku věnuje méně času a úsilí než vy... Můžeme vás ujistit, že váš soused má s největší pravděpodobností podobný pocit jako vy. Každý trávník při pohledu přes plot vypadá zelenější a hustější než při pohledu shora, když se v něm procházíte. O tom, jak správně pečovat o trávník, jsme už psali mnohokrát, přesto je stále mnoho důvodů, proč se k tomuto tématu vracet.

Základem dobré péče o trávník je správné sečení. Především tím, jak často budete trávník sekat, a jakou výšku sečení nastavíte, můžete hodně získat i pokazit. Vždy si nejprve ujasněte, zda chcete trávník okrasný, nebo užitkový.

Okrasný trávník vyžaduje mnohem více péče než užitkový. Jeho výška se zpravidla udržuje na 3 - 4 cm, což znamená potřebu častějšího sečení. V obdobích, kdy více prší, a tráva tedy rychle roste, je nutné trávník sekat i několikrát týdně. Krátce střižený trávník je ale zároveň citlivější na sucho, proto je nutné jej v letních měsících v sušších týdnech pečlivě zavlažovat, doporučuje se zpravidla okolo 5 l vody na 1 m2. Při delším suchu se tak může údržba okrasného trávníku řádně prodražit, a pokud příslušné úřady v obdobích sucha zavedou opatření, která zalévání trávníku znemožní, můžete se s ním po pár dnech zpravidla rozloučit. Pro sečení okrasného trávníku je nejvhodnější vřetenová sekačka, která listy trávy zastřihne podobně, jako kdybyste použili nůžky. Protože je řez rovný a není tak roztřepený jako při použití běžné rotační sekačky, trávník při rovném řezu ztrácí méně vláhy. Jak již bylo zmíněno, okrasný trávník vyžaduje velice časté sečení, což je v součtu několik hodin práce měsíčně, a to od jara až do pozdního podzimu. Pokud nezaměstnáváte zahradníka nebo pro vás není sečení trávníku relaxační činností, zvažte pořízení robotické sekačky, která může veškerou práci udělat za vás.

Užitkový trávník vyžaduje o poznání méně práce. Sečeme jej přibližně 1 x týdně, v suchých letních měsících můžeme interval sečení i prodloužit. Můžeme jej nechat delší než trávník okrasný, užitkový trávník proto není tak citlivý na sucho, protože lépe v zemi drží vláhu. Nemusíme jej proto v období sucha tolik zavlažovat. Pokud ho v létě necháte o něco delší, vydrží bez vody i 3 - 4 týdny. V této době pozastaví svůj růst, proto jej přestaneme sekat. Trávník vodu stáhne do kořenů, aby přežil. Listy proto mohou zhnědnout, přijde-li ale zálivka včas, trávník se opět rychle vzpamatuje.

Užitkovému trávníku odpustíme i nějaký menší plevel, jako jsou například sedmikrásky. Vyšší plevele se zpravidla vysílí pravidelným sečením a uhynou. Není proto třeba používat nějaké selektivní herbicidy, což uleví peněžence i přírodě. A pokud odpustíte užitkovému trávníku i nějaký drobný nedostatek, můžete podstatně omezit i hnojení, nebo hnojení zcela nahradit tím, že trávník budete při sečení mulčovat.

Až tedy zase budete pokukovat po sousedově trávníku, vzpomeňte si na to, že zahrada má sloužit především k odpočinku. Abyste se nestali jejím otrokem, zkuste se zamyslet nad tím, zda by se trávník nedal rozdělit na část okrasnou a užitkovou a jaký přínos by to v důsledku mělo pro přírodu s ohledem na spotřebu vody, použití umělých hnojiv a herbicidů, spotřebu energie a v neposlední řadě i pro váš čas i vaši peněženku.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…