Krásný zelený koberec: Likvidace plevele pro perfektní trávník

07. 07. 2023

Krásný zelený koberec: Likvidace plevele pro perfektní trávník

Krásný trávník bez plevele je snem každého zahradníka. Představte si tu jemnou, zelenou plochu, která se nádherně leskne a přináší radost všem, kteří se na ni dívají. Tento estetický dojem však často narušuje plevel. Naštěstí existují účinné způsoby, jak s tímto problémem bojovat. 

Nádherný hustý zelený trávník je jako měkký perský koberec. Můžete si na něm bez obav hrát s rodinou, nebo jen relaxovat. Krásný trávník přináší estetiku, harmonii a pocit pohody. Klíčem k udržení takového trávníku je samozřejmě pravidelné sečení a správná péče. Jenže sebelepší péče nezabrání tomu, aby se v trávníku nerozmnožil plevel. I když pravidelné sečení může množení plevele výrazně omezit, zejména tím, že plevel nemůže kvést a plodit semena, ty může přinést do vaší zahrady vítr z okolních pozemků. Pár plevelných rostlinek není sice problém odstranit ručně, ovšem když se plevel rozroste, nezbude nic jiného než sáhnout po nějakém herbicidu. 

Použití herbicidu je vždy nutné důkladně zvážit. Je to jed, který do přírody nepatří. Herbicidy můžeme rozdělit do dvou skupin: Totální herbicidy a selektivní herbicidy. Totální herbicid likviduje vše. Využití tedy najde na plochách, kde je třeba zničit veškerou zeleň. Příkladem mohou být štěrkové plochy pro parkování, rostliny prorůstající dlažbou, plevel prorůstající plotem apod. 

Oproti tomu selektivní herbicidy mohou likvidovat dvouděložné, nebo jednoděložné rostliny. Herbicid k likvidaci jednoděložných rostlin využívají zejména zemědělci na polích. Jelikož většina plevele v trávníku jsou dvouděložné rostliny, zcela logicky se pro trávník použije právě selektivní herbicid pro likvidaci dvouděložných rostlin.  

Ovšem při použití herbicidu je nutné pečlivě dodržet doporučení a postupy, které uvádí výrobce konkrétního přípravku. Je totiž důležité pochopit, že i selektivní herbicid je chemická látka, která může při špatném použití poškodit, nebo zlikvidovat trávník. Často je proto uváděno, že selektivní herbicidy se nesmí používat těsně po posečení trávníku, mohou poničit i mladý trávník, který není dostatečně zakořeněný a silný. 

Pečlivě proto čtěte návody a dodržujte doporučené dávkování a frekvenci aplikace. Správné používání herbicidů minimalizuje riziko poškození trávníku. Stejně tak je důležité zabránit při aplikaci přípravku, aby vítr nezanesl herbicid na rostliny v záhonech, nebo například do zahradního jezírka, kde by mohl otrávit ryby.

Dobrou alternativou může být tzv. chytré trávníkové hnojivo.  To v sobě obsahuje selektivní herbicid, který v trávníku může působit až 2 měsíce. Trávník tedy nejen pohnojíte, ale zároveň omezujete růst plevele. 

Krásný trávník bez plevele je tedy dosažitelným cílem, bohužel to není zcela možné bez použití selektivního herbicidu. I když tímto způsobem můžete získat trávník jako krásný a zelený koberec, je velice důležité herbicidy používat s rozvahou. Nadměrné používání herbicidu může mít v konečném důsledku špatný vliv na kvalitu trávníku, dokonce může vést i k vývoji rezistence na herbicid. Ten pak již nebude tolik účinný. V neposlední řadě mohou být některé látky využívané v herbicidech negativní vliv na životní prostředí a mohou být škodlivé i pro osoby, které s nimi manipulují. Pokud se tedy rozhodnete herbicidy používat, rozhodně by to nemělo být pokaždé, když se v trávníku objeví několik sedmikrásek. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.