Kdy a jak hnojit trávník?

19. 07. 2021

Kdy a jak hnojit trávník?

K tomu, aby trávník dobře prosperoval a zářil svěží zelení, potřebuje optimální přísun živin. Ty mu lze dodat buď formou umělých hnojiv, nebo mulčováním. Obě varianty však mají svá pro i proti.

 

Mulčování

Abyste mohli provádět mulčování, musíte vlastnit sekačku, která je vybavena mulčovací funkcí. Při sečení sekačka odseknutou část trávníku poseče na menší kousky a ty propadnou ke kořenům, kde rychle zetlejí, a stanou se tak přírodním hnojivem. Výhodou mulčování je, že se sekačkou bez koše se snadněji manipuluje, nemusíte se zdržovat s vysypáváním koše a práce jde rychle od ruky. Naprostá většina sekaček ovšem nedokáže dobře zmulčovat vzrostlejší trávník. Znamená to tedy, že musíte sekat 1x až 2x týdně, což může být v deštivých obdobích, kdy trávník zároveň roste rychleji, problém.  Do jisté míry to může vyřešit, když pravidelné sečení přenecháte robotické sekačce. Nepříjemností také může být, že nějakou dobu po mulčování vám děti a domácí mazlíčci mohou nanosit zmulčovanou trávu do domu.

 

Hnojení

Je možné, že vám někteří prodejci budou tvrdit, že trávník je nutné hnojit pravidelně.  Pravda to je i není. Zdravý trávník teoreticky stačí dostatečně přihnojit na přelomu léta a podzimu. Tím mu dodáte živiny k tomu, aby zesílil a přečkal bez větší újmy zimu. Jste-li pro tradičnější hnojení, můžete ještě trávník přihnojit na jaře a počátkem léta, ale sami můžete zkusit, nakolik je to nutné. Častým trendem je dnes tmavě zelený trávník. Ten však svědčí o nadmíře hnojení a věřte, že v takovém případě se velká část hnojiva dostává do podzemních vod, a vy tak investujete nemalé finance jen k tomu, abyste zaneřádili studny v okolí chemikáliemi. Zdravý trávník má sytou, světle zelenou barvu. Dávkování sice určuje výrobce, ovšem doporučená dávka je zpravidla vypočítána pro rychlé nastartování růstu a viditelného účinku. Nebojte se proto dávku snížit klidně i na polovinu. Vždy je možné trávník opakovaně přihnojit, pokud to ale s hnojivem přeženete, zpět už to vzít nelze.

Hnojení je ideální provádět v době přeháněk, kdy déšť co nejdříve hnojivo vsákne do půdy. Vyhnete se tak nutnosti trávník po hnojení zalévat.

Při aplikaci hnojiva nespoléhejte na to, že jej rovnoměrně rozhodíte rukou. Nerovnoměrné hnojení bude mít za následek strakatou plochu s nerovnoměrnou kvalitou trávníku. Za pár stokorun se dají pořídit rozmetače nebo posypové vozíky a věřte, že tato drobná investice se pro hnojení vyplatí.

Počítejte s tím, že i ten nejlépe udržovaný trávník může v horkém a suchém období zhnědnout. Je to běžná reakce na sucho, kdy trávník stáhne vodu do kořenů, aby přežil. Pozastaví svůj růst a vyčkává na příznivější období. Předejít se tomu dá samozřejmě pravidelnou závlahou. To ale může být v době, kdy je vody nedostatek, problém. Nemusíte mít ale strach. Trávník v tomto stavu vydrží 3 – 4 týdny.  Nepřijde li v této době déšť, bude nutné trávník důkladně prolít.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…