Jak (ne)posekat trávník, aneb nejčastější chyby obsluhy zahradní sekačky

30. 06. 2017

Jak (ne)posekat trávník, aneb nejčastější chyby obsluhy zahradní sekačky

Když pročítáte internetová fóra a hodnocení produktů, můžete se často setkat s protichůdnými názory na konkrétní výrobky. Jak je možné, že zatímco jeden člověk si nemůže svou sekačku vynachválit, jiný ji proklíná a výrobci nemůže přijít na jméno?

Je skutečně možné, aby dvě sekačky jedné modelové řady, které sjely z té samé výrobní linky, byly natolik rozdílné? V mizivém procentu případů se může opravdu jednat o závadu, která se neprojevila při výstupní kontrole. Zpravidla je zapříčiněna nějakou skrytou vadou materiálu, která se objevila až při zatížení stroje v průběhu prvních použití. V takových případech je nejlépe uplatnit záruční servis.

V drtivé většině případů je nespokojenost majitele ovšem dána nesprávným používáním sekačky. Jednou z nejčastějších chyb je často již samotná volba vhodné sekačky. Nezřídka si lidé ve snaze ušetřit pořizují levné sekačky s nízkým výkonem a malým pracovním záběrem určené pro pravidelně udržované trávníky o malé rozloze.

Dva příklady „ze života“

Chatař si tak často pořídí sekačku určenou pro pravidelné sečení udržované plochy do 400 m2, i když má u své chatičky členitý pozemek o rozloze dvojnásobné. Sám si to zdůvodní tím, že vlastně na chatu, kam jezdí jednou za 14 dní, nemá cenu pořizovat dražší sekačku. Neuvědomí si ale, že prvním problémem je už to, že chatu navštěvuje nepravidelně, a je tedy nutné často sekat i přerostlý trávník, a tudíž mít nejen sekačku s dostatečným výkonem, ale i s možností jednoduchého nastavení výšky sečení. Když se pak majitel nové sekačky poprvé pustí do sečení přerostlé trávy, nestačí se divit. Vše se zpravidla zhorší ještě tím, že ve snaze ulehčit si práci nastaví výšku sečení na nejnižší možný stupeň. Nože sekačky zápasí s tuhými stonky spodní části přerostlé trávy, sekačka ztrácí otáčky, dlouhá a těžká odseknutá tráva hltí prostor okolo nože a dále jej brzdí. Zpomalené nože nemají sílu odhodit těžkou trávu do koše, ta pak zůstává v tunelu výhozu a ucpává jej. Po několika pokusech a pár metrech špatně posekané trávy pak majitel nové sekačky lamentuje nad tím, jaký zmetek si to pořídil a proklíná výrobce, prodejce i kamaráda, který mu sekačku doporučil.

Přitom jiný majitel stejné sekačky pravidelně 1x týdně seče udržovaný pozemek o doporučené rozloze. Nože snadno odsekávají 1/3 vrchní části čerstvých lístků a plní jimi koš sekačky až po okraj.  

První majitel, rozezlen, vlastní hloupost přičte neschopnému výrobci a při první příležitosti produkt pošpiní na všech dostupných webových portálech. Druhý majitel, spokojen s tím, že produkt dokonale splňuje to, co se od něho očekávalo, bohužel zpravidla nemá potřebu někde zveřejňovat něco, co by mělo být samozřejmé – tedy že za své peníze obdržel to, co výrobce uváděl.

Co dělat, aby sekačka splňovala to, co od ní očekáváme

V první řadě je důležité vědět, že rotační sekačka je určena pro pravidelnou údržbu trávníku. Touto pravidelností se ovšem nerozumí posekání zahrady 1x za tři týdny, ale naopak alespoň 1x týdně. Pokud si někdo pořizuje rotační sekačku na občasné posečení trávy v sadu za domem, zadělává si tím na problém. S běžnou rotační sekačkou při údržbě trávníku odsekávejte maximálně vrchní 1/3 trávy. Pokud má tedy sekačka například výšku sečení 30–60 mm, maximální výška sečené trávy je v tomto případě 90 mm. Tuto maximální hodnotu můžeme nepatrně zvýšit pořízením sekačky s možností bočního výhozu. Jestliže tedy není sekačka schopna posekat 35 cm vysokou trávu, není chyba na straně výrobce, ale je to všeobecná vlastnost všech zahradních rotačních sekaček, které pro takovouto práci nebyly nikdy určeny.

Při výběru sekačky je tedy v první řadě důležité držet se doporučení výrobce. Je-li tedy sekačka určena k sečení plochy do 600 m2, neznamená to, že si neporadí i větším pozemkem, ovšem práce bude kvůli omezenému výkonu pracovního záběru nože trvat déle a často se budete zdržovat s vysypáváním malého koše. Rovněž je vhodné vzít v úvahu předpokládanou pravidelnost sečení. Předpokládáme-li, že čas od času tráva mírně přeroste, je vhodné volit sekačku s centrálním nastavením výšky, kdy snadno na nejvyšší polohu posečete horní třetinu trávníku a za jeden až dva dny trávu zakrátíte dalším sečením na požadovanou výšku. Nejenže máte jistotu, že sekačka takovýto způsob sečení zvládne, ale zároveň tím ochráníte trávník před šokem, který by jinak utrpěl odseknutím nepřiměřené délky listů a rychlým odhalením spodní části slunečnímu záření. Podle předpokládaného způsobu sečení je také důležité vybírat další funkce sekačky, jako je mulčování, boční výhoz, nastavení rychlosti pojezdu atd. Musíme si uvědomit, že tyto funkce není možné k sekačce dodatečně doplnit; pokud vám začnou chybět, vždy to znamená zakoupení nové sekačky.

Pokud pořizujeme akumulátorovou sekačku, je vhodné předem vědět, zda je dostupný náhradní akumulátor a jak velkou plochu je možné posekat na jedno nabití. Externí nabíječka akumulátoru je výhodnější. Pořídíte-li si druhý akumulátor, můžete jej na externí nabíječce nabíjet a mezitím sekat s prvním akumulátorem. Sekačky s integrovanou nabíječkou v průběhu nabíjení používat nelze.  

Pokud zvažujete sekačku elektrickou, je důležité mít dobře dostupný zdroj energie a pořídit si i dostatečně dlouhý připojovací kabel. Není vhodné používat několik napojených prodlužovacích kabelů, pokud tedy nedosáhne jediný maximálně 50 m dlouhý kabel po celém pozemku, raději na elektrickou sekačku rovnou zapomeňte. Jestliže je kabel na cívce, je nutné jej před sekáním celý odmotat, kabel namotaný díky indukci zbytečně zvyšuje příkon a může vyhazovat jistič. Elektrická sekačka je sice tichá, prakticky bezúdržbová, daní za to je ovšem nutnost tahat za sebou těžký a dlouhý kabel. Máte-li na pozemku okrasné záhony, keře, stromy a další překážky, může být volba správné trasy těžkým hlavolamem. A kabel nechtěně přetažený přes čerstvě rozkvetlý záhon manželku jistě nepotěší.

Rada na závěr (důležitá)

Při volbě sekačky nikdy nedělejte kompromis. Vždy je lépe mít nadbytek výkonu a nějakou funkci navíc než později litovat ušetřených pár stokorun, za které již výkon ani funkce nedokoupíte.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.