Vyrobte si vlastní kosmetiku pro zdraví a krásu

26. 06. 2017

Vyrobte si vlastní kosmetiku pro zdraví a krásu

Přiznám se, že kvůli mé alergii na průmyslově vyráběnou kosmetiku mě myšlenka mít všechno, co potřebuju k péči o tělo, vyrobené na přírodní bázi už dlouhá léta nesmírně lákala. Za mého mládí to vyřešil dětský olej a bylinkový šampón. Jak šel čas, začala být potřeba kosmetiky naléhavější. Přírodní kosmetické produkty ani seriózní informace o bylinách, ostatních surovinách a postupech přípravy ale nebyly tak snadno k mání a darované po domácku připravené masti byly spíš k smíchu než k použití.

 

Jak na trhu přibývalo produktů přírodní kosmetiky, rostly do závratné výše i jejich ceny. Jeden dva přípravky by si člověk ještě dovolit mohl, ale celý sortiment, to sotva. Navíc zorientovat se v celé škále bylin a jejich účinků mi připadalo příliš náročné na to, abych to využila jen pro svoji osobní potřebu.
Zkrátka je to drahé, složité a náročné. Nejde to, tečka. Jenže co dál?

Potřeba časem sílila, a tak jsem jednou sebrala odvahu, sílu ke změně a trpělivost a dala jsem se do „ukecávání“ kamarádky Katky, která se v bylinkové kosmetice opravdu vyzná, umí ji připravovat a ještě o tom všem učí kurzy. Má to k nám opravdu daleko, ale nakonec se to podařilo, přijela. Rovnou na naší zahradě nám i pozvaným zájemcům o bylinkové praktikum ukázala, jak na to.

Nejtěžší část, nutnost zorientovat se v bylinách a jejich účincích vyřešila velmi snadno a jednoduše. Prošla s námi zahradu, dala nám očichat a ochutnat od všeho a naučila nás vnímat, co cítíme a jak nám která bylina vyhovuje.
Krátce probrala účinky běžně pěstovaných zahradních bylin a „plevelů“ a možnosti jejich použití na často rozšířené potíže. Pak to samé provedla s etérickými oleji a prozradila nám, kde sehnat ty kvalitní, které opravdu účinkují tak, jak výrobce popisuje.

Spadl mi kámen ze srdce, když jsem zjistila, že mi stačí mít jen několik málo etérických olejů a jejich kombinacemi a různým poměrem k různým základům, do kterých se přidávají, si mohu vytvořit všechno, co potřebuju. K tomu za zlomek ceny, za kterou bych kosmetiku pořídila v obchodě.

Etérické oleje sice nejsou levné, ale vydrží opravdu dlouho. Pomohou se širokou škálou potřeb od uklidnění, úlevy od workaholismu, čištění organismu, dezinfekce, regenerace, až po jemnou léčbu sezónně opakujících se drobných zdravotních potíží doma, v práci i na cestách.

Navíc budete pořád krásně vonět vaší jedinečnou kombinací etérických olejů a na parfémy, které jsou právě v módě, už vás nikdo nenaláká. „IN“ je prostě ten váš.
S úlevou jsme zjistili, že každý z nás, účastníků bylinkového praktika, řeší skoro ty samé věci a že nám stačí vědět, co potřebujeme, kde začít a pak se třeba učit i postupně dál, když budeme mít čas a náladu. Pochopily jsme, do čeho má cenu se pouštět a co je nad naše síly a možnosti domácího prostředí a vybavení. Nakonec nám naše skvělá lektorka vysvětlila, do jakých základů se byliny a etérické oleje přidávají a že i to je věc osobní volby, protože každý z nás je jiný.

Také jsme si vyzkoušely vlastnosti různých základů „na vlastní kůži“ a mohly se pak daleko kvalifikovaněji rozhodnout, které z nich si pořídíme. Dnes už se dají sehnat v lepších drogeriích, zelených lékárnách a přírodních obchůdcích. No a byliny nás provázejí po celý rok na zahradě a příroda je pro nás pěstuje úplně zadarmo. Na zimu si je můžete nasušit nebo je už sušené pořídíte v papírovém sáčku za pár korun.

Vlnu „teorie“, nad jejíž jednoduchostí a praktičností nám lezly oči z důlků, Katka ukončila několika osvědčenými recepturami. Přidala opravdu jen pár obecných pravidel, která je vhodné dodržovat, aby se naše výtvory dařily... a pak už jsme jen zkoušeli, čichali, sbírali, máčeli, vařili, louhovali, nahřívali, míchali a slívali... a používali zdravý rozum.

Nejtěžší na celé věci bylo pochopit, jak je to vlastně všechno logické, a naučit se nad tím přemýšlet se sebedůvěrou a nohama na zemi. Než uplynul víkend, uměly jsme udělat šampón, tinkturu, pleťový olej na obličej, opalovací olej na celé tělo, repelent, balzám k regeneraci i silnou tygří mast. Seznámily jsme se s tím, kdy byliny sbírat, které jejich části se jak používají, i s tím, jak se byliny suší a skladují, dozvěděly jsme se také, v čem a jak se skladují hotové výrobky. To všechno se dělo na naší zahradě, v naší letní kuchyni a večer v učebně, kde jsme se ještě pro dobré spaní naučily udělat úžasnou masáž nohou.

A co dál? Bylinkové praktikum nás zásobilo takřka celým sortimentem bylinkové kosmetiky skoro na rok. V předjaří ale musela přijít další vlna odvahy, koupě osvědčených etérických olejů a základů a vlastní patlání. To, co se na kurzu, v letním slunci a dobré společnosti se zkušenou lektorkou za zády zdálo tak jednoduché, bylo najednou v únorové pokojové teplotě a zamračeném dni téměř nereálné.

Pomohla mi náhoda. S kamarádkou jsem se ocitla v prodejně přírodních přípravků u moc šikovné paní, která dobře poradí opravdu každému a se vším. V dlouhé frontě lidí čekajících trpělivě na radu a pomoc jsem nevěřícně kroutila hlavou nad výslednými sumami na účtenkách. Teprve v tu chvíli
mi došlo, že domácí výroba má smysl a že se jí chci opravdu věnovat.

Takže jsem vytáhla poznámkový sešit z bylinkového praktika a pustila se opravdu a bez výmluv do práce. V následujících měsících jsem rozšířila sortiment bylin o ty, které potřebuju. Naučila jsem se správně sušit a skladovat, vyrábět tinktury, balzámy a sirupy. Na potíže s močovými cestami už dnes nepoužívám antibiotika, pomáhá mi lichořeřišnice. Na jarní nachlazení se osvědčil popenec břečťanovitý, na dobré spaní levandule, na imunitu smrkové výhonky, na jarní únavu salát z plevelů... a je toho ještě mnohem víc, ale to už vám opravdu neprozradím.

V příštím článku vám ale povím o spoustě dobrot, které v letním období dává příroda a my si je můžeme užívat rovnou z jejího prostřeného stolu.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…