Klimatizaci, nebo ochlazovač?

22. 07. 2020

Klimatizaci, nebo ochlazovač?

Mobilní klimatizace a ochlazovač vzduchu se na první pohled moc neliší a neznalý člověk by mohl získat dojem, že se jedná o totožné přístroje. To však není pravda. Klimatizace i ochlazovač jsou konstrukčně i funkčně natolik odlišné, jak jen to je možné.

 

Mobilní klimatizace

Klimatizace je laicky řečeno obrácená lednička. Cirkulující chladící médium absorbuje tepelnou energii ze vzduchu v místnosti, a ta je pak odváděna ven. Účinnost klimatizace proto může být velice vysoká, vzduch v místnosti může ochladit i o desítky stupňů. Požadovanou teplotu vzduchu lze na klimatizaci často nastavit. Výhodou některých klimatizací je, že mají možnost přepnutí do režimu topení. Odebírají zbytkové teplo z venkovního vzduchu, kterým vytápějí místnost. Díky tomu pro vytápění spotřebují jen zlomek energie, jakou by potřeboval například klasický elektrický přímotop. Klimatizace ale mají tu vlastnost, že v režimu chlazení na chladiči kondenzuje voda ze vzduchu. Jednoduše řečeno, klimatizace vysušuje vzduch v místnosti, což nemusí být vždy zrovna komfortní. Další drobnou nepříjemností je nutnost zajištění odvodu tepla mimo místnost. Většina mobilních klimatizací to řeší rozměrnou odvodní hadicí, kterou je teplo odváděno buď z okna, případně otvorem ve zdi ven.

 

Ochlazovač vzduchu

Ochlazovač vzduchu pro ochlazení používá vodu, nebo led. Ventilátor žene vzduch zpravidla přez mřížku, po které stéká studená voda. Účinnost pak může být zvýšena tak, že se do nádoby s vodou přidá led, nebo chladící náplně, které necháte zmrznout v mrazáku. Pokud si pamatujete z fyziky základní školy alespoň základy, musí vám být jasné, že výkon ochlazovače má díky svému principu v porovnání s klimatizací podstatná omezení. Vodu je navíc nutné pravidelně doplňovat. Vzduch ochlazuje sotva o několik stupňů. Výhodou ovšem je, že vzduch zvlhčuje, čímž zvyšuje pocit komfortu v místnosti. Další výhodou je podstatně nižší spotřeba elektrické energie a zpravidla i nižší hlučnost v porovnání s klimatizací. Opomenout nesmíme ani nižší pořizovací náklady. Pokud do nádoby v ochlazovači nalijete vodu o pokojové teplotě, lze jej použít i v zimě jako zvlhčovač vzduchu.

 

Co tedy zvolit?

Klimatizace umožní dokonale nastavit a kontrolovat teplotu vzduchu v místnosti. I v největších vedrech můžete mít doma příjemnou teplotu pro práci i odpočinek. Je však nutné mít na paměti, že rychlé střídání teploty nesvědčí zdraví. Zchladit vzduch v ložnici před spaním, udržet příjemnou teplotu v pracovně, zde by se dala klimatizace doporučit. Vychladit si ovšem v tropických vedrech obývací pokoj o 10 °C a více, následně přecházet do rozehřátých místností v domě, nebo dokonce opakovaně vycházet ven, koledujete si o zdravotní problémy. Klimatizace by se tedy měla používat pouze tam, kde se zdržujete delší dobu, například večer v ložnici, přes den v pracovně, případně i v obývacím pokoji, pokud z něj například nevycházíte neustále ven na zahradu, terasu či balkón.

Ochlazovač vzduchu se výkonem klimatizaci nemůže sice přiblížit, ale má jiné přednosti. I když teplotu vzduchu v místnosti sníží jen o pár stupňů, pokud je ochlazovač navíc vybaven ionizátorem, můžete v místnosti navodit podobný efekt jako po letní bouřce. Vzduch se sice moc neochladí, ale díky zvlhčení a ionizaci je svěží, dobře se dýchá. Ionizátor generuje zdraví prospěšné záporné ionty, neutralizuje pachy, potlačuje výskyt mikroorganismů, dokáže shlukovat prachové částice (čistí vzduch). Záporné ionty například podarují imunitní systém, zvyšují výkonnost a psychickou pohodu, zlepšují spánek, usnadňují dýchání. Výsledkem je, že se cítíte svěží a pohodlně i v místnosti, kde je reativně vysoká teplota. Ochlazovač tedy neumí snížit teplotu v místnosti tak razantně jako klimatizace. Při přecházení do ostatních prostorů, kde není vzduch chlazen, díky minimálním teplotním rozdílům neutrpí organismus takový šok jako při přechodu z klimatizovaných prostor.

Oba typy systémů tedy mají své výhody i nevýhody, a proto je nutné před nákupem zvážit účel, jakému mají sloužit. Pořízení klimatizace do obývacího nebo dětského pokoje v domě, kde se například děti celý den pohybují mezi domem a zahradou, asi nebude tím pravým řešením. Klimatizaci je vhodné použít pouze pro prostory, ve kterých se zdržujete soustavně delší dobu. U ochlazovače vzduchu ovšem nepočítejte s výrazným ochlazením vzduchu, komfortu se ale dá dosáhnout zvlhčením a ionizací.  

 

Zpět


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.