Jídlo v létě. Recept na pampeliškové smoothie

19. 07. 2017

Jídlo v létě. Recept na pampeliškové smoothie

Nadcházející letní období je příjemnou změnou po chladných zimních měsících a kolísavém jarním počasí. Tak jako rádi vyměníme oblečení za lehčí, se stejnou samozřejmostí bychom měli „obléknout“ i letní jídelníček. Lehčí a skromnější strava nám dodá v této době překvapivou vitalitu. Šanci na oddych mohou mít i náš žlučník a játra. Je to vzácná doba, ve které máme největší šanci zhubnout o těch pár kilo, získaných v zimě do rezervy.

Zelenina a ovoce jsou v létě snadno dostupné, bohužel se však obvykle setkáváme s fádními formami úpravy. Pouze chuťově vyvážená strava nás plně uspokojí a my máme potom větší šanci odolat všem těm sladkým pokušením, obsahujícím málo kalorií a hodně chemikálií. Důležitá je i barevnost, vůně a lákavá úprava jídla. Díky nim snadněji podlehnou „zdravé výživě“ i konzervativci a vyzkoušejí něco nového, neobvyklého.

 

Letní období bývá teplejší, proto vhodná strava je lehčí a ochlazující. Celkem bezpečně si teď můžeme zaexperimentovat i se syrovou stravou. Ve studených a deštivých dnech, které se občas objeví i v létě, bychom měli energii vyrovnat něčím hřejivým, třeba polévkou, zvlášť když nejsme na syrovou stravu během roku zvyklí. Pokud neodoláme táboráku se špekáčky nebo nějaké té specialitě na grilu, alespoň je podávejme s čerstvou zeleninou.

Místo tropického ovoce, které našemu organismu také nijak zvlášť neprospívá, si můžeme vybírat mezi našimi druhy ovoce. Bohatství druhů najdeme v našich zahrádkách, stejně jako u biozemědělců a lidí, pěstujících netradiční druhy ovoce, zeleniny, ale i bylinek, plevelů, koření, a dokonce i jedlých květů.

Jídelníček by měl obsahovat šest chutí: slanou, sladkou, kyselou, pálivou, ale i méně obvyklé hořkou a svíravou. V nedostatku některých chutí v našem jídelníčku můžeme hledat kořeny mnoha špatných návyků v jídle a pití. Například pití kávy vynahrazuje tolik opomíjenou hořkou chuť, na zákusek máme chuť po nenápaditém masitém obědě.

Komerčně zajímavé chemické kečupy, vyráběné už i z geneticky modifikovaných rajčat, dresinky se spoustou aromatizujících a přibarvujících látek, majonézové saláty, podivné masovo-sýrové kombinace oblíbené v restauracích jsou pro náš organismus škodlivé a přispívají k nadváze.

Je dnes vůbec možné jíst chutně a pestře bez chemikálií? Supermarkety nabízí spoustu různých lahůdek, doplňujících svíravou a hořkou chuť v našem jídelníčku, třeba artyčoky, řapíkatý celer, chřest, bambusové výhonky, čekanku… Jsou jistě vynikající, ale nevyrostly u nás … a hlavně ta cena. V našich podmínkách přece máme pestrou paletu přirozených hořkých a svíravých chutí. Bylinky, koření, salátové zeleniny a nejrůznější chutné plevele můžeme bez velké námahy vypěstovat i na malé zahrádce. Dnešní nabídka receptů vám možná přidá několik důvodů, proč si ji pořídit.

 

Čekankový salát s meruňkami a medem

Mladé listy čekanky omyjeme a nakrájíme, přidáme na kousky nasekané dobře uzrálé meruňky a zalijeme zálivkou z medu, rozmíchaného v trošce vody. Promícháme a upravíme do misek.

 

Jahodový krém

Slunečnicová semínka na hodinu namočíme, pomeleme nebo umixujeme s troškou vody na smetanovou konzistenci. Jahody pomačkáme a smícháme se slunečnicovou zálivkou.

 

Meduňkové potěšení

K pohodě letního večera určitě přispěje čaj uvařený z čerstvě natrhaných lístků meduňky.

Je možné ho pít horký nebo naopak vychlazený s ledem a trochou citrónové šťávy.

 

Ředkvičková pomazánka

Svazek omytých ředkviček nastrouháme. Na oleji lehce osmahneme cibulku a ředkvičky, osolíme a přidáme vejce od šťastných slepiček, jedno na osobu. Podáváme s pečivem a zeleným salátem.

 

Listový salát

Na zahrádce natrháme mladé listy mangoldu, kedluben, hlávkového salátu, špenátu, hořčice, 2 rajčata, můžeme přidat i doma vypěstovanou mladou řeřichu, nadrobno posekáme. Přidáme mleté lískové oříšky a vše promícháme.

 

Cuketa na grilu

Malou cuketu podélně rozpůlíme, potřeme dobrým olejem s rozmíchanou solí, pomalu grilujeme. Větší cuketu krájíme na kolečka. Podáváme s rajčaty, zeleným salátem a doma upečeným celozrnným kváskovým chlebem.

 

Dušená cuketa s koprem

Na oleji osmahneme cibulku a na kostky nakrájenou cuketu, mírně osolíme mořskou solí.

Kdo má rád, může přidat krůtí prsíčka, ale není nutné. Dobré je i uzené tofu nebo tempeh. Když cukety pustí vodu, přidáme najemno nasekaný kopr, zamícháme a ihned odstavíme. Dochutíme malým množstvím umeocta. (Makrobiotický ocet s vyváženou kyselou a slanou chutí, vytváří zásaditou reakci. Je k dostání v prodejnách zdravé výživy.)

 

Slunečnicový salát

Topinambury nahrubo nastrouháme, smícháme se slunečnicovou zálivkou a promícháme.

Dochutíme podle vlastní fantazie. (Topinambura je slunečnice hlíznatá.)

 

Pampeliškový salát

Pampeliškové listy nadrobno posekáme a promícháme s najemno postrouhaným jablkem a s pomletým mákem. Můžeme dochutit sladěnkou nebo medem.

 

Ovocný koktejl

Připravíme pohankové nebo ovesné mléko, rozmixujeme s jahodami, meruňkami, malinami, ostružinami…

 

Letní ovocný salát

Letní jablka nastrouháme, smícháme s částečně rozmačkaným rybízem, jostou. Ochutíme najemno nasekanými listy meduňky a sladěnkou nebo medem. Můžeme přidat mleté lískové oříšky.

 

Nekonečné salátové variace

jsou oblíbené odpolední a večerní saláty z nejrůznějších druhů zeleniny, koření a bylinek. Vezmeme to, co zrovna dnes na zahrádce roste – topinambury, ředkvičky, saláty, kedlubny, brokolice, rajčata, cukety, papriky, mladá mrkev... Nakrájíme, smícháme pokud možno víc druhů zeleniny. Přidáme naťovou cibulku (šalotku), celerovou nať, listy hlávkového salátu. Na dochucení použijeme nať kerblíku, kopru, koriandru, bazalky, saturejky, majoránky, šalvěje, mateřídoušky, tymiánu…

Zálivku připravíme z umeocta, napůl ředěného vodou, případně ji smícháme s trochou dobrého za studena lisovaného oleje. Vynikající zálivka pro mlsné jazýčky (dospělé) je z oleje a francouzské hořčice.

Podle chuti a stravovacích zvyklostí můžeme jíst samotnou zeleninu nebo přidat nastrouhané uzené tofu, klaso, tuňáka, vařené vejce, nasekanou šunku, kuřecí maso, sýr… Zdobit můžeme pikantními oranžovými a žlutými květy lichořeřišnice nebo blankytně modrými květy brutnáku. K salátu výborně chutná celozrnné pečivo.

Nejlepším receptem na zdravé letní mlsání je procházka po zahradě. Při obdivování její krásy můžeme sklízet rovnou do pusy. Pěstujeme-li ovoce a zeleninu bez chemikálií a v čistém prostředí, nemusíme je ani umývat. Jsou zaručeně čerstvé, bez zbytečných obalů, přepravy a navíc chutnají skvěle. Nevěříte? Vyzkoušejte.

Po bujarém letním grilování můžete zkusit tu protivnou kyselinu močovou, která se z báječné krkovičky přestěhovala do vašeho těla, ze sebe dostat špenátem z bršlice kozí nohy.

Na závěr se ještě podělím o jednoduchý recept na výtečné pampeliškové smoothie. Rozkrájené jablko bez jádřinců, ale klidně i se slupkou, a velkou hrst listů smetanky lékařské, zvané pampeliška, umixujeme s dobrou studánkovou vodou na koktejl, dnes módně zvaný smoothie. Kdo má rád sladší, může dochutit trochou medu, kdo kyselejší, může přidat citrónovou nebo rakytníkovou šťávu. Doporučujeme pít odpoledne, „nakopne“ vás lépe než káva a je podobně hořké, takže podpoří i vaše dobré trávení.

Dobrou chuť                                                                       Alena Suchánková

                                      

  1. 7. 2017 v Růžďce

Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…