Jak zavařovat ovoce a zeleninu: Rychle, snadno a levně!

28. 06. 2023

Jak zavařovat ovoce a zeleninu: Rychle, snadno a levně!

V této roční době zahrada vydává postupně své plody. Koncem jara a s nástupem léta postupně dozrávají, jahody, okurky, třešně, angrešt, rybíz, meruňky, broskve, papriky, rajčata a mnoho dalších plodů. Se sklizní pravidelně vzpomínám na svou babičku. Jak plody dozrávaly, její kuchyně se proměnila v alchymistickou dílnu. Všude postávaly sklenice, na sporáku odpouštěl páru velký zavařovací hrnec s teploměrem, v dalších hrncích pobublávaly a voněly nálevy a láky plné tajných ingrediencí. Babička pečlivě plnila sklenice ovocem a zeleninou a s důsledností hlídala teplotu a čas,  které sklenice musely strávit v zavařovacím hrnci. 

To vše probíhalo za občasného brblání dědy, který si neměl kde uvařit svou oblíbenou kávu s kapkou rumu, a který dobře tušil, že v tento den ho pravděpodobně u oběda babička odbude ohřátými zbytky ze včerejšího dne. Možná mu v těch dnech občas proběhl myslí slavný i výrok z filmu „Jak dostat tatínka do polepšovny“: „Krucifix! Kam se člověk vrtne všude samá marmeláda nebo kompot! Ta ženská snad začne zavařovat i šišky!“

V dnešní uspěchané době má však jen málo lidí čas k tomu, aby v průběhu léta několik dní zavařovali kompoty. Nevýhodou je rovněž i to, že v horkém letním dni není příjemné rozehřívat doma vzduch ještě více velkým zavařovacím hrncem. 

Naštěstí existují i způsoby, jak plody zavařit i bez hrnce.

Tím prvním je zavařování v klasické troubě.

Dejte opláchnuté plody do čistých sklenic a zalijte je nálevem, který se vám osvědčil. Uzavřete šroubovacím víčkem, moc pevně jej ale nedotahujte. Rozehřejte troubu na 250 °C. Do plechu na pečení nalijte horkou vodu do výšky asi 3 cm a na dno položte utěrku. Pokud by sklenice ležely přímo na rozpáleném plechu, mohly by popraskat. Na plech postavte sklenice a můžete zavařovat. Menší skleničky postačí cca 10 minut, klasické velké sklenice můžete nechat asi 15 minut. Po zavaření sklenice vyndejte, postavte je dnem vzhůru a nechte je vychladnout.

Ještě snadnější je zavařování v mikrovlnné troubě.

Opět je nutné použít sklenice se šroubovacím víčkem, které nesmíte příliš utáhnout. Do mikrovlnky dejte misku, na kterou postavíte sklenici. Miska zachytí horkou vodu, která by mohla ze sklenice pod víčkem prskat. Možná vás napadlo, že kovové víčko bude v mikrovlnce jiskřit, ale z nějakého důvodu nejiskří. Čas zavařování v mikrovlnce závisí na počtu sklenic, jejich objemu a výkonu trouby. 

Orientačně jsou pak časy sterilizace pro klasické sklenice o objemu 720 ml :

Výkon trouby 700 W – 6 minut

Výkon trouby 800 W – 5 ¼ minuty

Výkon trouby 900 W – 4 ½ minuty

Výkon trouby 1000 W – 4 minuty

Časy platí por jednu sklenici. V případě že budete zavařovat najednou dvě sklenice, bude čas 2x delší. Časy zavaření je nutné přizpůsobit i objemu sklenice, u menších sklenic se čas přiměřeně zkrátí, například na malou 320 ml sklenici stačí cca 3 minuty. Každá mikrovlnka se může chovat trošku jinak, proto je dobré zpočátku sledovat, zda je čas sterilizace dostatečný, nebo není naopak zbytečně dlouhý a podle toho jej poupravit. 

Lepší je zavařovat jednu sklenici po druhé, máte tak nad zavařováním lepší kontrolu a vlastně se tím čas na zavařování nijak neprodlužuje. 

Po zavaření dotáhněte víčko a sklenice postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. 

Výhodou zavařování v mikrovlnce je to, že můžete například okurky postupně zavařovat tak, jak dozrávají. Třeba každý den 1 – 2 sklenice. Zabere to jen pár minut a především si v horkém letním dni domácnost zbytečně nerozehřejete horkým zavařovacím hrncem nebo klasickou troubou. Zapomínat se nesmí ani na úsporu energie. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.