Jak vybrat nejvhodnější klimatizaci?

22. 06. 2021

Jak vybrat nejvhodnější klimatizaci?

Panuje-li tropické počasí, dříve nebo později se vzduch ohřeje i v té nejlépe izolované budově a mnozí začnou uvažovat nad pořízením klimatizace. Abyste však nebyli zklamáni, je nutné vybrat tu správnou, dobře ji instalovat a vhodným způsobem používat.

V první řadě musí klimatizace podávat dostatečný výkon úměrný prostoru, který chcete klimatizovat.  Určit potřebný výkon mobilní klimatizace jen podle objemu místnosti naprosto přesně je prakticky nemožné, protože ve hře jsou další faktory, jako je třeba tepelná izolace místnosti, počet a velikost oken, tvar místnosti, nebo dokonce orientace místnosti v budově. Důležité je také zvážit další teplené zdroje, jako jsou plotny sporáku, trouba, lednička apod. Vlastníte li starší plazmovou televizi, i ta funguje jako celkem účinné topení.

Nicméně velmi orientačně lze říci, že v běžně izolované místnosti bez tepelných zdrojů je na každý 1 m3 místnosti zapotřebí 100 BTU chladícího výkonu klimatizace.  

Objem místnosti spočítáme snadno tak, že vynásobíme šířku, délku a výšku.


Příklad:

Dejme tomu, že máte pokoj o rozměrech 4 metry x 6 metrů s výškou stropu 2,4 metru.  Objem tedy vypočítáte: 4 x 6 x 2,4 = 57,6.  
Objem místnosti je tedy 57,6 m3, a protože víme, že na 1 m3 potřebujeme cca 100 BTU chladícího výkonu, vypočítaný objem vynásobíme 100, a vyjde nám tak minimální požadovaný chladící výkon 5760 BTU.

Nyní tedy víme, že bychom měli vybírat mobilní klimatizaci s chladícím výkonem minimálně cca 6000 BTU (po zaokrouhlení).


Dalším krokem je vhodné umístění mobilní klimatizace.  Především by měla být umístěna tak, aby proud studeného vzduchu nemířil přímo na nikoho v místnosti.  V horkém letním dni se sice z počátku může zdát příjemné, že vás klimatizace při sledování televize chladí proudem vzduchu, s velkou pravděpodobností ale skončíte v lepším případě přinejmenším jen s nachlazením.

Další, co je nutné zohlednit, je odvod teplého vzduchu. Mobilní klimatizace totiž nefunguje tak, že by nějakým zázrakem „likvidovala“ teplo. Zákon zachování energie stále platí, a tak klimatizace teplo, které ze vzduchu odebere, musí někam odvádět. U mobilních klimatizací k tomu slouží široká hadice, s jejíž pomocí je horký vzduch vypouštěn ven z místnosti. To lze udělat buď tak, že hadici vystrčíte ven pootevřeným oknem, ovšem v takovém případě nebude chlazení moc efektivní, protože oknem bude dovnitř proudit teplý vzduch zvenku.  Vyřešit to lze těsnící okenní sadou, pomocí které okno okolo hadice utěsníte.  Zela ideálním řešením je otvor ve zdi, který je přímo určený pro připojení hadice, ale ne každý chce nebo může dělat takové stavební úpravy.

Důležité je myslet i na to, že hadice by neměla být příliš dlouhá. Při provozu se totiž může rozehřát a pak funguje jako malé topení, které snižuje účinnost klimatizace.

Pokud zvažujete, že byste jednou mobilní klimatizací zchladli celý byt, rovnou na to zapomeňte. Chladný vzduch se drží při zemi a necháte-li otevřené všechny dveře, v podstatě se rozlije po podlaze v celém bytě, kde se opět rychle ohřeje. Navíc drží-li se studený vzduch při zemi, snižuje to účinek klimatizace i pocitově, protože klimatizaci potřebujeme cítit především od pasu nahoru.  V uzavřené místnosti klimatizace tím jak fouká, studený vzduch průběžně víří a zvedá od země nahoru. Jestliže uniká studený vzduch do vedlejší místnosti, kde zůstává ležet při zemi, účinek klimatizace v ní prakticky nepocítíte.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.