Jak účinně odpudit komáry?

07. 07. 2021

Jak účinně odpudit komáry?

Letošní teplé a zároveň poměrně deštivé počasí je přesně to, co komárům vyhovuje. Kaluže a tůně naplněné vodou po vydatných deštích jim poskytnou dokonalé podmínky pro rozmnožování. Se soumrakem jako upíři vylétnou po hejnech a znepříjemňují nám nejen večerní posezení na zahradě, často navíc znemožní kvalitní spánek v noci. Pisklavý zvuk kroužící okolo hlavy, když se snažíte usnout, dovede přivést k záchvatu zuřivosti i toho největšího flegmatika…

 

Odlákat, nebo odpudit?

Komáry můžete relativně snadno odlákat. Komár svou oběť vyhledává tak, že se zaměří na oxid uhličitý, který vydechujeme. Stačí tedy ve vlažné vodě rozpustit trochu droždí s cukrem a unikající oxid uhličitý, který produkují kvasinky, bude komáry spolehlivě lákat. Ovšem o účinnosti této metody by se dalo polemizovat. Často se můžete dočíst, že tuto směs je vhodné umístit do okna ložnice a budete mít od komárů pokoj. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že metoda sice z počátku účinkuje, nakonec však docílíte jen toho, že do okna nalákáte komáry z širokého okolí, kteří záhy zjistí, že u nádoby s kváskem žádnou oběť nenajdou a pozornost přesměrují na vás. Tuto metodu tedy doporučuji využívat spíš venku, kde je vhodné ji kombinovat s nějakým vhodným odpuzovačem, který umístíte do své blízkosti.

 

Jak tedy komáry odpudit?

Domov před komáry nejefektivněji ochráníte sítí v okně. Ovšem ani síť není zárukou, že se komár do bytu nebo domu nedostane. Komárovi stačí jakákoli malá skulinka, komín u krbu, netěsnící dveře, klíčová dírka, mnohdy společně s vámi proletí, když procházíte dveřmi. Síť je proto vhodné kombinovat s něčím, co komáry odpuzuje.

Je všeobecně známé, že komáry odpuzují některé aromatické bylinky. Královnou mezi nimi je levandule. Vůni levandule můžete jako esenciální olej použít do aromatické lampy. Pod nádobkou s olejem v lampě zapálíte svíčku a omamná vůně komáry odežene. To však nelze doporučit v ložnici, kde by byl nestřežený plamen svíčky v době, kdy spíme, velice nebezpečný. V takovém případě využijte čerstvé nebo sušené kytice, které svážete a zavěsíte do okna, nebo je dáte do vázičky. Kombinovat je můžete s dalšími bylinkami, jejichž vůni komáři nesnáší. Patří mezi ně například máta, citronová tráva, meduňka nebo rozmarýn.

Můžete také připravit i voňavou kytici z těchto bylinek, kterou doplníte například o překrojenou limetku, do které napícháte aromatický hřebíček a skořici. Taková kytice bude nejen odpuzovat komáry a další hmyz, zároveň bude zajímavou dekorací na stole.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…