Jak se v létě doma ochladit?

21. 07. 2022

Jak se v létě doma ochladit?

Vedro jako na Sahaře, slunce rozpaluje vše, čeho se jeho paprsky dotknou. Jak v takových dnech udržet alespoň doma přijatelnou teplotu?

Důležité je nepustit horko dovnitř. Když venku pofukuje, může se vám někdy zdát, že je tam příjemněji než doma, ale pohledem na teploměr snadno zjistíte, že doma může být teplota o několik stupňů nižší. Větrání proto nechte až později na večer, noc nebo ráno, kdy teplota venku poklesne. Pokud z nějakého důvodu potřebujete přes den vyvětrat, udělejte to rychle, aby zvenčí proudící vzduch zbytečně dlouho neohříval stěny a nábytek v místnosti.

Zabraňte slunečním paprskům, aby okny pronikaly do místnosti. Rozehřívaly by povrch všeho, na co dopadají a tak by teplota v místnosti postupně stoupala. Nejúčinnější jsou venkovní žaluzie, které teplo vůbec dovnitř nepustí, jenže ne každý má možnost instalovat je na dům. Zastínění oken v interiéru je již méně účinné, protože se rozehřívá uvnitř místnost a ohřívá vzduch.  Nejúčinnější jsou speciální rolety, které dokážou část tepla odrážet ven, pomůžou ale i žaluzie nebo závěs.

Vzduch v místnosti můžete ochladit několika způsoby. Nejlépe jej samozřejmě ochladí klimatizace, ne každý má ale možnost instalovat na dům pevnou klimatizaci. V takovém případě může být alternativou klimatizace mobilní. Počítejte ale s tím, že když doma chcete komfortní teplotu, musíte si připlatit za spotřebovanou elektřinu. Méně účinné než klimatizace jsou ochlazovače vzduchu, jejich hlavní výhodou je však několikanásobně nižší spotřeba elektřiny. Do ochlazovače nalijete studenou vodu, která je pak čerpána do membrány, přes kterou ventilátor žene vzduch. Voda se samozřejmě postupně ohřeje, proto je dobré ji několikrát za den vyměnit.  Lépe se také budete cítit, pokud vzduch v místnosti budete ionizovat. Ionizátorem dnes bývají vybaveny i některé ochlazovače.

Částečně lze vzduch chladit i tak, že namočíte například prostěradlo d ledové vody a pověsíte jej do místnosti.  Účinek bude o něco vyšší, když okolo prostěradla necháte proudit vzduch z ventilátoru.  Počítejte ale s tím, že prostěradlo budete muset opakovaně namáčet do ledové vody, aby se zchladilo.

Důležité je také v tropických dnech zbytečně doma nepoužívat spotřebiče, které produkují teplo. Pokud potřebujete například opravdu nutně žehlit, přesuňte se na zahradu nebo na balkón. Nezapínejte sporák ani troubu, k obědu si raději připravte studený salát, který vás i osvěží.

V noci horko brání kvalitnímu spánku. Když jsou noci tropické, nemáte ani šanci večer vyvětrat a moc se nevyspíte. Ventilátor nepomůže, nejhorší co byste mohli udělat je, že necháte ventilátor namířený při spánku na sebe. Pocitově vás sice ochladí, ale buďte si jistí, že ráno namísto do práce zamíříte rovnou k lékaři s pořádnou angínou. Používáte-li v ložnici klimatizaci nebo ochlazovač, i ty umístěte takovým způsobem, aby vzduch neproudil přímo na vás. Jestliže nemáte jak ložnici ochladit, přestěhujte se s matraci na zem, tam je nejchladněji. Přikrývku se a prostěradlo zkuste nachladit v lednici nebo v mrazáku, bude se vám lépe usínat.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.