Jak přežít tropická vedra? Ochlaďte svůj domov!

13. 06. 2023

Jak přežít tropická vedra? Ochlaďte svůj domov!

Nadcházející letní měsíce přinášejí s sebou nejen radost z teplého počasí, ale také poměrně často extrémní vedra. V těchto obdobích je důležité udržet si příjemné a chladné prostředí, zejména doma nebo v kanceláři, kde trávíme většinu času. Naštěstí existuje několik zařízení, která nám mohou v tomto ohledu pomoci. Jaké jsou jejich možnosti, výhody a nevýhody?

Klasický ventilátor zná asi každý. Pomocí lopatek rozproudí v místnosti vzduch a svěží vánek přinese osvěžení a zmírní pocit tepla. Ventilátor však nedokáže vzduch ochladit. Proto je důležité v největších vedrech omezit větrání a horko nepouštět  do místnosti. Některé moderní ventilátory mohou být vybavené ionizátorem. Ten nabíjí vzduch zdraví prospěšnými zápornými ionty. Záporné ionty podporují imunitní systém, snižují výskyt volných radikálů. Díky ionizátoru docílíte lepší psychické pohody, lepší soustředěnosti a zvýšení výkonnosti. Záporné ionty usnadní dýchání, sníží pocit únavy a zajistí klidný spánek. 

Ochlazovače vzduchu nabízejí pokročilejší možnosti regulace teploty a zvlhčování vzduchu. Tyto zařízení využívají princip odpařování vody k ochlazování vzduchu. Zařízení obsahuje vodní nádrž a soubor chladičů nebo pláten zvlhčených vodou. Vzduch prochází přes tyto zvlhčovací jednotky, kde se voda odpařuje do vzduchu. Při procesu odpařování dochází ke snížení teploty vzduchu, protože pro přeměnu vody na páru je potřeba absorbovat teplo z okolí. Účinnost je často také možné zvýšit vložením kazet s ledem do zásobníku s vodou. Ochlazovače vzduchu jsou energeticky úspornější než klimatizace a mohou být ideální volbou pro ty, kteří preferují přírodnější způsoby chlazení. Některé ochlazovače vzduchu mohou být také vybavené ionizátorem pro zlepšení kvality vzduchu v místnosti. 

Mobilní klimatizace poskytují ještě větší kontrolu nad teplotou vzduchu. Tyto jednotky mají vlastní chladící systém, který dokáže regulovat teplotu a vlhkost v místnosti. Mobilní klimatizace jsou snadno přenosné a mohou být instalovány v různých místnostech podle potřeby. Teplo ze vzduchu je odebíráno pomocí výměníku a je odváděno pomocí vzduchové hadice ven. Hadice se zpravidla umístí do pootevřeného okna, proto je důležité společně s mobilní klimatizací pořídit i  okenní těsnící sadu, která zabrání pronikání horkého venkovního vzduchu do místnosti. Nevýhodou klimatizací je, že jsou poměrně energeticky náročné a celodenní provoz se za současných cen elektrické energie může za několik dní provozu negativně projevit na vyúčtování. Na druhé straně v případě, že máte na domě solární panely, můžete právě za slunečných dní využít přebytky energie k provozu klimatizace. 

Kromě využití těchto zařízení je také dobré pamatovat na několik dalších tipů, jak udržet prostředí příjemně chladné. Zavírání oken a žaluzií během nejteplejších hodin dne může pomoci omezit pronikání horkého vzduchu dovnitř. Používání izolačních materiálů na oknech nebo stínících fólií může také snížit přímé sluneční záření. 

Připravte se na příchod tropických veder včas. Každé zařízení má své výhody a vybrat správné závisí na individuálních potřebách, preferencích a prostorových podmínkách. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.