Čas zahradních party přichází!

19. 06. 2019

Čas zahradních party přichází!

Jaká by to ale byla party, kde by vedle chlazených nápojů chybělo i nějaké ohněm provoněné jídlo. A aby se hostitel mohl pořádně blýsknout svým kulinářským uměním, potřebuje pořádný gril. Jenže grilů je na trhu nepřeberné množství tvarů i typů. Jak se tedy vyznat v tom, který je ten nejlepší?

Asi není třeba vysvětlovat, že moderní grily můžeme rozdělit na plynové, elektrické a grily na uhlí. Grilovat na zahradě na elektrickém grilu je asi stejné, jako slavit Vánoce v červnu. Oheň je prostě oheň, proto se na zahradách a terasách setkáme nejčastěji s plynovými grily a grily na dřevěné uhlí. Každý z nich má své výhody i příznivce.

Plynové grily mají jednu velkou výhodu v tom, že jsou připraveny takřka okamžitě. Stačí otočit knoflíkem a zapálit hořák.  Teplotu máte perfektně pod kontrolou, nemusíte řešit popel ani složitě zapalovat dřevěné uhlí. Grilovat můžete klidně odpoledne po návratu z práce, stejně jako s přáteli o víkendu.

Grilování na uhlí je oproti tomu klasikou. I když někteří tvrdí, že dřevěné uhlí grilovaným pokrmům žádnou vůni a chuť navíc nedává, dovolím si nesouhlasit. Dým z uhlí, který pokrmy lehce provoní, stojí za ty drobné nepříjemnosti, jako je složitější roztápění a čištění grilu.

Velikost grilu by měla odpovídat tomu, pro kolik lidí se chystáte pravidelně grilovat. Nikomu není příjemné, pokud dostane jídlo a ostatní musí čekat, než se ogriluje další. Pokud máte větší plynový gril s více samostatnými hořáky, jednoduše jich zapálíte jen tolik, kolik aktuálně potřebujete. U grilu na dřevěné uhlí také nemusíte nutně roztápět topeniště celé. Prostě pokud si chcete udělat romantickou večeři ve dvou, využijete jen část grilu. Když se ale sejde více lidí, rozpálíte gril celý.

U plynového grilu lze snadno regulovat teplotu. U grilu na uhlí tak snadno teplotu regulovat nelze, proto je vhodné, aby zde byla možnost měnit výšku roštu nad topeništěm. Některé grily proto mají nastavitelnou výšku roštu, u jiných lze posouvat celé topeniště.

Nezapomínejte na to, že s grilem bude třeba manipulovat, větší grily by proto měly být opatřeny koly. Gril s koly snadno přesunete kam je třeba, například podle směru větru, aby kouř neobtěžoval.

Co by ale u grilu rozhodně chybět nemělo, jsou různé odkládací plochy, na které můžete položit například mísu s naloženým masem a vše ostatní, co potřebujete mít při grilování po ruce.

Teploměr integrovaný ve víku vám umožní rozpálit gril na požadovanou teplotu. Nakonec není nic horšího než grilování uspěchat a „sušit“ maso na nedostatečně rozpáleném grilu.

Na co se často zapomíná

Při výběru grilu je nutné zohlednit i podmínky, ve kterých budete gril používat. Jste-li majitelem větší zahrady, kde máte jistotu, že dým z dřevěného uhlí nebude obtěžovat sousedy, zbývá jen vyřešit kam gril umístit, aby neobtěžoval dýmem vaše hosty.

Jestliže máte k dispozici jen omezený prostor a dým by mohl obtěžovat sousedy v přilehlých nemovitostech, bude asi lepší volit výhradně plynový gril. Vůně grilovaných pokrmů se sice do přilehlých oken asi dostane, ale sousedy můžete udobřit i tak, že je čas od času pozvete na společné grilování.

 

Autor: PST

 

Zpět


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…