Péče o trávník

21. 12. 2016

Péče o trávník

Základním předpokladem zdravého trávníku je již jeho správné založení. Pokud chceme mít na zahradě skutečně hustý pažit, nikdy jej nevypěstujeme pouze pravidelným sečením a hnojením. I správně založený trávník je ovšem nutné čas od času doplnit vhodným semenem, přihnojit a zbavit plevelů.

Mnoho majitelů zahrad předpokládá, že při péči o trávník vystačí s kvalitní sekačkou. Ačkoli je dobrá sekačka při údržbě trávníku základem, pokud chceme na zahradě skutečně zdravě vypadající travnatý povrch, neobejdeme se bez pravidelné vertikutace – provzdušňování. Vertikutace se provádí dvakrát do roka, nejlépe na jaře a na podzim, vždy po sečení trávníku, ve stavu plné vegetace. Správně nastavené nože vertikutátoru prořezávají vrchní vrstvu zeminy do hloubky 2 – 3 mm. Při tom nejen rozrušují tvrdou vrstvu zeminy, ale zároveň odstraní z povrchu plsť, která brání přísunu vzduchu, vláhy a živin.

Některé provzdušňovače mají možnost výměny běžného nožového válce za drátový. Zatím co nožový válec využijeme zpravidla jen 2x do roka, drátovým válcem můžeme kdykoli v průběhu sezóny citlivě odstranit z trávníku nečistoty, mechy, jemně rozrušit zhutnělou půdu a pomoci tím výměně půdních plynů a zlepšit příjem vláhy.

Se sečením trávníku zpravidla začínáme v polovině března, samozřejmě s ohledem na aktuální počasí podle průběhu zimy. Vodítkem pro první sečení nám může být výška, pokud chceme opravdu kvalitní trávník, nikdy bychom neměli sekat více jak 1/3 jeho délky. Tomu tedy musíme přizpůsobit i pravidelnost sečení po dobu celého roku.  Pokud se však stane, že trávník například během dovolené přeroste, je lépe jej nejprve posekat na vyšší střih, nechat jej 2-3 dny odpočinout  a následně posečeme na požadovanou výšku.

Častým sekáním sekačkou se sběrem trávy do koše dochází k vysilování půdy odebíráním potřebných živin. Pokud sečeme trávník pravidelně, řešením může být sekačka s mulčovací funkcí. Speciálně tvarované nože sekačky posečenou trávu dále na drobný mulč, který propadne ke kořenům trávníku, kde během 1-3 dnů zetleje a tím působí jako přirozené hnojivo. Nejen že tím podstatně omezíme četnost hnojení, zároveň se tím zbavíme i problému, kam s posekanou trávou.

Pokud sečeme pravidelně se sběrem do koše a chceme mít opravdu kvalitní trávník, měli bychom jej přihnojovat přibližně 1x za měsíc. Abychom zajistili rovnoměrnou aplikaci hnojiva, je lépe použít dávkovací vozík.

Samostatnou kapitolou je plevel v trávníku. Při sebelepší péči se výskytu plevele v trávníku zamezit nedá, jeho rozrůstání můžeme pouze omezit. Různé větší náletové plevele, jako jsou bodláky a podobně můžeme jednoduše odstranit mechanicky, je však důležité odstranit je se všemi kořeny. Pro drobné plevele a souvislé vrstvy jetele, pampelišek apod. je lépe použít chemické ošetření, které hubí pouze dvouděložné rostliny. Chemické prostředky bývají neúčinnější koncem jara, prostředek se po aplikaci nechá působit přibližně týden, v této době by se měl maximálně omezit vstup na trávník. Zároveň je nutné v této době zabránit vstupu na trávník domácím mazlíčkům.  

Důležité je trávníku zajistit dostatek vláhy. Pokud chceme skutečně exkluzívní trávník, vyplatí se investice do automatického podzemního zavlažovacího systému, pokud nechceme v suchých měsících trávit denně dlouhé hodiny ručním zavlažováním, řešením může být i vhodný přenosný kropič. Během delšího sucha bychom měli mít na paměti, že 1 m2 bychom měli denně zalévat přibližně 5-ti litry vody.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

Jak efektivně odstranit plevel ze záhonů a chodníků

10. 04. 2024

Plevel - nenáviděný nepřítel každého zahrádkáře. Nejenže kazí vzhled záhonů a chodníků, ale také může zabraňovat růstu…