Jarní dobroty ze zahrady

13. 03. 2017

Jarní dobroty ze zahrady

A JAKO BONUS RECEPT NA JEDNOHUBKY S FIALKAMI

Jestli jste, stejně jako my, opět o vánocích přibrali, asi teď smutníte nejen při pohledu do zrcadla, ale dá vám zabrat i chůze do kopečka. A co teprve prořezávání stromů! Pokud je to tak, nastal každoroční čas se zamyslet, jak se dostat na jaro do kondice a přivítat slunečné dny štíhlejší a hlavně pohyblivější. Zahrada nám k tomu může vydatně pomoci...a o tom bude dnešní článek.

První věc je řídit se přírodními cykly. Velké mrazy už nehrozí, a tak se můžeme pustit do jarního půstu. Nejlepší je začít jedním dnem bez jídla v den po úplňku, který tentokrát připadá na 12.3. Jsme milovníci dobrého jídla a navíc nám přibývají roky, býváme na sebe v této době přísní.

Zahajujeme neslanou rýžovou dietu, při které  prvních deset až dvanáct dní,  s ubývajícím měsícem jde každý den dolů kilo. Pak až do velikonoc k rýži nebo obilovinám přidáváme zeleninu, občas ovoce, klíčky, všechno zelené co začíná růst na zahradě a také topinambury, naši oblíbenou jarní mňamku. Po velikonocích jsme lehčí o patnáct kilo a mladší o patnáct let.

Vy mladší a štílejší na sebe tak přísní být nemusíte, ale jarní půst společně s procházkami do přírody jsou dobrou kondiční přípravou. Pokud potřebujete změnit stravovací návyky, je na to nejvhodnější doba právě teď. Moderní jídelní bestsellery staví na omezení tuků, velkém množství bílkovin a zeleniny, dostatku živin a vyvážené stravě, s tím nejde nesouhlasit.      Většina z nás ale pomalu přichází na to, že zdraví máme jen jedno... a že na té celozrnné mouce a kvásku přece jenom něco je, že mléko zahleňuje a masa nemusí být moc. Jen správné stravovací návyky nám mohou zajistit aby se kila v průběhu roku nevracela zpět.

My jsme se letos s naší chytrou domácí pekárnou, vyrobenou pro léčivou výživu, vrhli na kváskové pečení, a tak se rozhlížíme po spíži a zahradě co dobrého a zdravého k tomu chlebu. Kachní paštika s tuřínem, kterou jsme loni vyzkoušeli udělat z masa indických běžců byla opravdovou lahůdkou, stejně jako kachní sádlo. Ještě dojídáme kvašené zelí, to máme nejraději syrové v salátu se strouhanými jablky a křenem, je to dobré a navíc je to vitamínová bomba. Letos jsme kachny snědli už o vánocích, a tak zkoušíme krůtí paštiku s dýní hokaido. Je výtečná. 
U hokaida ještě chvíli zůstaňme. Tato dnes už dost populární potravina má široké využití, a díky dlouhé době skladování ji máme ještě i v březnu.
Hokaido má mírně sladkou plnou chuť, nemusí se loupat a jídla z něho jsou rychlá. Mám pro vás několik receptů.

Hokaidová polévka

Menší dýni hokaido vydlabeme, nakrájíme na kousky a uvaříme se solí a muškátovým oříškem. Ke konci varu přidáme sušené rostlinné mléko, kousek másla a tyčovým mixérem rozmixujeme do krému.

Hokaidová omáčka

Dělá se úplně stejně jako polévka, jen slijeme vodu a při mixování ji přiléváme zpět po troškách, abychom dosáhli tak husté omáčky, jakou máme rádi.

Pečená dýně hokaido

Dýni nakrájíme na měsíčky, potřeme pastou z oleje, soli a česneku a upečeme v troubě. Hodí se k ní vařené brambory nebo celozrnný chleba.

Hokaidová hořčice

Uvařené a rozmixované hokaido dochutíme  umeoctem, který je zásaditý a je k dostání ve zdravé výživě. Můžeme použít i sůl a šťávu z citronu. Podáváme   ke všem jídlům, kde bychom použili hořčici.

Vraťme se ale ke slíbeným dobrotám z jarní zahrady. Přezimující kapusty a mangold jsou pomalu snězené a ředkve zmrzly. Pochutnáváme si tedy na polníčku, klíčeném obilí a luštěninových klíčcích.

Samostatnou kapitolou jarního jídelníčku jsou topinambury, jedlé hlízy slunečnice hlíznaté. Teď na jaře jsou nejchutnější z celého roku, v zimě  zbělají, nabudou na objemu a jsou krásně křupavé. Jsou dobré syrové, strouhané do salátů, vařené jako krémová polévka, dušené a zapékané v zeleninových směsích. Dají se z nich dělat výtečné bramboráky, vlastně topinamburáky, ale my je máme úplně nejraději osmažené na oleji jako hranolky.

Už celý únor netrpělivými pohledy vytahujeme ze země první jedlé plevele, kterými se chystáme doplnit vitamíny, živiny a energii. Zeleň listová, kterou v hojném množství obsahují, je skvělou potravou pro mozek,a právě ten po zimě potřebujeme rozhýbat nejvíc.

Letos máme čtyři kachny, indické běžce, a tak máme skvělá vajíčka. Nejraději je máme smažená na trošce másla. Užíváme si jich, než kachny „půjdou sedět.“

Naše oblíbená jarní „zeleninka“ je bršlice kozí noha. Mladé lístky jsou dobré na chleba s máslem, do pomazánek a zeleninových salátů. Z větších pak je skvělý špenát, zvlášť pokud ho kombinujeme s mladými kopřivami.

Na jaře už dochází česnek, ten můžeme směle nahradit mladými lístky česnáčku lékařského, který si můžete prohlédnout na fotografii u článku. Vysévá se sám a hodí se zejména do pomazánek, polévek a salátů.
Výborný je také popenec břečťanovitý, vyplatí se z něj zvláště v této době udělat sirup proti kašli, ale chutný je zejména ve velikonoční nádivce nebo v polévce. 
Kůra z mladých kopřiv nám pomáhá vrátit barvu do tváří, kopřivy se dají rozmixované přidávat ke konci varu do polévek, omáček a zeleninových jídel. Skvělá je i vaječná omeleta s mladými lístky nebo zelený salát z planých rostlin. V rozumném množství se dá jíst skoro všechno co vám zachutná. ( Jen se opravdu vyplatí znát všechny jedovaté rostliny na vaší zahradě.)

To, na co se na jaře nejvíc těším jsou první mladé ředkvičky a saláty. Na ty si ale v našich klimatických podmínkách ještě chvilku počkáme, stejně tak jako na květy fialek.

Recept jako slíbený bonus vám ale mohu dát už teď. Jednohubky připravíme s oblíbenou pomazánkou, nejlépe tvarohovou, ale v každém případě světlou. Na každou jednohubku dáme jeden květ fialky. Je to jednoduché, ale pokud to vyzkoušíte, mohu vám zaručit potěchu oka i chuťových pohárků.

Na závěr pro vás mám jedno doporučení. Jaro a příroda mají velkou sílu, a tak u všech planých rostlin platí zlaté pravidlo „dobrého pomálu“. Začínejte po troškách a s rozmyslem, buďte vnímaví ke svému tělu a jeho reakcím, ať jsou plané rostliny k vaší potěše i zlepšení vašeho zdraví.

Dobrou chuť Vám přeje                                                     Alena Suchánková

V Růžďce 12.3.2017


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…