Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Březnová péče o trávník

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě nyní nejvyšší čas postarat se o trávník, aby byl zdravý a krásný trávník po celou sezónu. 

1. Provzdušnění trávníku

Provzdušnění se provádí pomocí vertikutátoru, který rozruší vrchní vrstvu půdy, vyčeše stařinu a rozruší travní drny. Provzdušnění je nezbytným krokem pro zlepšení oběhu vzduchu, vody a živin v půdě a kořenovém systému trávníku. Nyní je ideální čas pro tento proces, protože je půda po zimě měkká a vlhká. Provzdušnění pomáhá redukovat kompakci půdy a umožňuje kořenům trávníku lépe dýchat a absorbovat živiny. 

2. Dosevání trávníku

Březen je také skvělým časem pro dosevání trávníku, zejména pokud máte na trávníku holá místa nebo poničené oblasti. Dosevání pomáhá obnovit hustotu trávníku a omezuje růst plevelů. Před začátkem dosevání je důležité provést důkladnou přípravu půdy, jako je uvolnění a vyrovnaní půdy.

Při dosevání můžete použít speciální směsi travinových semen, které jsou vhodné pro váš typ půdy a zátěž, které bude trávník vystaven. Je důležité zajistit dostatečnou závlahu pro nová semena a pravidelně monitorovat jejich růst.

3. Hnojení 

Březen je také časem pro započetí hnojení trávníku dusíkatými hnojivy. Dusík je nyní pro trávník klíčovou. Pomáhá posilovat barvu a hustotu trávníku. 

Při aplikaci dusíkatých hnojiv je důležité dodržovat doporučené dávkování a aplikovat hnojivo rovnoměrně po celém trávníku. Po aplikaci hnojiva trávník zalijte, aby se živiny dobře vstřebaly do půdy.

4. První sečení

Březen je obvykle časem, kdy začínáte se sečením trávníku. První sečení pomáhá odstranit suchou a odumřelou trávu, čímž se zlepšuje oběh vzduchu a slunce k kořenům trávy. Při prvním sečení je důležité nastavit sekačku na vyšší výšku, aby se zabránilo poškození mladých a rostoucích travin.

Před prvním sečením je také důležité zkontrolovat sekačku, a případně nechat nabrousit nůž. Pravidelné sečení trávníku po celou sezónu pomáhá udržovat trávník zdravým, odolným a atraktivním.

Správná jarní péče o trávník je zásadní pro vytvoření zdravého a krásného trávníku který si budete užívat po celou sezónu.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.