Zvažujete stavbu skleníku?

29. 07. 2021

Zvažujete stavbu skleníku?

Konec léta a začátek podzimu je ideální čas pro stavbu nového skleníku. Slunce už nemá takovou sílu, nemusíte proto v poledne utíkat do stínu a můžete pracovat po celý den. V hotovém skleníku si pak na podzim připravíte půdu pro jarní výsev a výsadbu.

Možná si říkáte, proč pořizovat skleník, když podobnou funkci splní i fóliovník, který si postavíte svépomocí levněji a rychleji. Není to ale docela pravda. Levná fólie vydrží sotva jednu sezónu. Dražší a kvalitnější pak vydrží sotva 5 let. Konstrukci fóliovníku zpravidla vyrobíte ze dřeva, kterému vysoká vlhkost ve fóliovníku na životnosti také nepřidá. Jedinou výhodou fóliovníku pak je to, že se dá snadno přemístit.

Na rozdíl od fóliovníku může kvalitní skleník dobře sloužit i desítky let. Pro dlouhou životnost je ale nutné postavit skleník na kvalitním základu z betonu nebo cihel. U moderních skleníků jsou skla v oknech dnes často nahrazena polykarbonátovými deskami. Výhodou je, že jsou lehké, dostatečně pevné a na rozdíl od skla i lépe tepelně izolují.

Kvalitní polykarbonátové desky jsou navíc potažené UV fólií. Ta chrání polykarbonát před účinky UV záření, čímž zabraňuje degradaci materiálu. Polykarbonát vystavený dlouhodobě UV záření může ztrácet průhlednost a postupně zbělá. UV záření nemusí prospívat i některým rostlinám, takže ochranná vrstva na deskách přináší jen výhody.

Dnes se asi nevyplatí složitě vymýšlet vlastní konstrukci skleníku, lepší je pořídit hotovou stavebnici. Například skleníky HECHT jsou vybavené polykarbonátem s UV vrstvou a jejich konstrukce je vyrobena z lehkých hliníkových profilů, které nekorodují. Dva lidé takový skleník smontují za jedno odpoledne.

Pro skleník je rovněž důležité vybrat vhodné místo. Ideálně by na skleník mělo celý den svítit slunce, zároveň by měl být dobře chráněn před silným nebo nárazovým větrem. Určitě není dobré postavit jej někde pod strom, mohly by jej poškodit padající plody nebo větve.

V zimě je důležité nenechávat na skleníku ležet silnou vrstvu sněhu. Těžký mokrý sníh by mohl zohýbat hliníkové profily a vylámat polykarbonátové desky.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…