Výpadek elektřiny? Benzínový záložní generátor je klíčem k nepřetržitému provozu

22. 06. 2023

Výpadek elektřiny? Benzínový záložní generátor je klíčem k nepřetržitému provozu

Klimatické změny způsobují, že počasí bývá stále extrémnější. Neobvykle silné větry a bouřky, přívalové deště, v zimě nečekaně silná námraza, to vše může způsobit výpadky elektřiny. Oprava poškozeného elektrického vedení může běžně trvat několik hodin, ovšem není výjimkou, že někdy trvá i celý den a déle. 

Většina domácností je při tom na elektřině závislá. Bez proudu se ocitáme bez základních elektrických zařízení. Nefunguje lednice a kazí se potraviny. Nefunguje čerpadlo ve studni nebo ve vrtu a jsme bez vody. Nefunguje čerpadlo v jímce pro tlakovou kanalizaci, nelze proto používat toaletu. Nemáme světlo, nemůžeme dobíjet mobilní telefon. V zimě nelze spustit oběhová čerpadla u topení, není možné napájet elektroniku topných systémů. Nefunguje ani tepelné čerpadlo.

I když je dnes stále více domů vybaveno solárními systémy s baterií, kapacita baterie je omezená a spotřebiče s vysokým odběrem energie zpravidla zvládnou napájet sotva pár hodin. Jakmile se baterie vybije, nastává problém.

Řešení může nabízet záložní generátor elektřiny, neboli tzv. elektrocentrála. Je vybavena benzínovým motorem, který pohání alternátor a generuje elektrickou energii. Tento generátor je schopen zajistit napájení důležitých spotřebičů, osvětlení a dalších zařízení, i když je hlavní zdroj elektřiny nedostupný. Vhodně zvolená a odborně zapojená elektrocentrála může dokonce nabíjet baterii solárních systémů a vyrovnávat tak její dobíjení i v v době, kdy je sluneční svit slabý, nebo v noci. 

Tento hybridní přístup kombinuje výhody obou zdrojů energie. Solární systém je čistý a obnovitelný zdroj energie, který snižuje spotřebu elektřiny z místní sítě. Elektrocentrála, na druhou stranu, poskytuje spolehlivý zdroj energie v případech nedostatečného slunečního svitu nebo v noci. Tím je zajištěno, že váš dům bude mít stálý dostatek elektřiny i v době dlouhodobého výpadku dodávky elektřiny ze sítě. Správná dimenzování a konfigurace systému je nejlepší nechat na odbornících, kteří vám pomohou navrhnout a implementovat optimální hybridní systém.  

Ovšem i v případě, že nemáte instalovaný solární systém, může vám správně zvolená elektrocentrála zajistit v případě výpadku elektřiny fungování nejdůležitějších elektrických zařízení v domě. I v tomto případě je však vhodné obrátit se na odborníky, kteří vám poradí s výběrem centrály, která bude dostatečně dimenzovaná pro napájení všech důležitých spotřebičů. 

Výpadky elektřiny způsobené bouřkami a silnými větry a dalšími nepředvídatelnými událostmi mohou být frustrující a omezující. Mít doma záložní generátor benzínové elektřiny je skvělým řešením, které zajistí nepřetržité napájení v případě výpadku. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.