V čem budete topit letos v zimě?

02. 09. 2021

V čem budete topit letos v zimě?

Letošní léto pravděpodobně definitivně vzalo za své a zavládlo podzimní počasí. I když se dá předpokládat, že babí léto přinese ještě pár slunečných dní, je jasné, že trička a kraťasy můžeme pro letošní rok odložit do skříně.

V několika posledních letech jsme si tak nějak zvykli, že teplé počasí se protahovalo až do poloviny podzimu a tak jsou mnozí poměrně rychlým ochlazením na konci léta zaskočeni. V chladnějších částech republiky už někteří museli zatopit, a ti ostatní už nervózně sledují teploměr.

Pokud vám dosluhují kamna, rozhodně není čas čekat, až zima udeří v plné síle. Možná není hlavním důvodem k okamžité výměně jen skutečnost, že měnit vysloužilá kamna v plné topné sezóně je složitější, zvlášť pokud bude například  i komín vyžadovat stavební úpravy, ale i proto, že stará přesluhující kamna mohou být nebezpečná.  V neposlední řadě je také vzít v úvahu, že nová kamna s moderní konstrukcí často mnohem kvalitněji a především efektivněji spalují. Tím pádem více hřejí, což znamená, že nemusíte tak často přikládat čímž ušetříte i nějaké peníze, zároveň méně kouří a tudíž i méně zanášejí kouřovody.

Moderní krbová kamna mají navíc jednu další podstatnou výhodu. Plápolající oheň má na většinu lidí hypnotizující, až přímo magický vliv. Pohled do ohně nás fascinuje a zároveň uklidňuje. Snad je t tím, že oheň člověku po tisíce let poskytoval nejen teplo, ale i ochranu před dravou zvěří, zároveň umožnil připravovat kvalitní a výživnou potravu.

A abychom jen nechválili… Pokud si pořídíte krbová kamna do obývacího pokoje, zapomeňte, že byste v zimě mohli v klidu sledovat televizi.  Oči vám totiž vždy po chvíli sklouznou do plápolajícího ohně a zaposloucháte se do zvuku praskajícího dřeva…

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.