Údržba dřevěných prvků v zahradě

11. 10. 2021

Údržba dřevěných prvků v zahradě

Dřevo do moderní zahrady patří a prakticky v každé se nějaký dřevěný prvek najde. Ať už je to dřevěný nábytek, plaňkový plot, dřevěná terasa, pergola nebo kůlna, o dřevo je důležité pečovat s jistou pravidelností. Jedná se o přírodní materiál, který může být napaden škůdci, plísní nebo houbou, a tak když údržbu třeba jen jednou zanedbáte, může to vést k nenávratnému poškození.

Právě podzim je dobou, kdy je třeba dřevěné prvky v zahradě ošetřit. V první řadě dřevo kvalitní povrchovou úpravou zakonzervujeme na zimu. Pronikající vlhkost, která v dřevě v zimě zamrzá, rozrušuje strukturu dřeva. Dřevo se stává křehčím, snadněji praskne a otevírá se sporám hub a plísní. Povrchová úprava proto zároveň poskytuje dřevu ochranu před hnilobami.

Jaký nátěr zvolit? Různých typů ochranných nátěrů je na trhu nespočet a neustále se vyvíjejí nové. Bylo by proto asi chybou doporučit jeden konkrétní. Zkušený a poctivý prodejce vám vždy doporučí ten nejvhodnější, kdy zároveň zohlední vaše specifické požadavky i podmínky, kterým bude nátěr vystaven.

Dřevěné prvky zpravidla vyžadují údržbu jedenkrát za rok. S tím, jak se zlepšují vlastnosti ochranných nátěrů, v některých případech není nutné dřevo ošetřovat každoročně, nicméně je důležité stav dřeva každý rok alespoň zkontrolovat. A jelikož na podzim spousta rostlin shodí listí, často se nám takto zpřístupní i pergoly, které jsou v sezóně ukryté pod popínavými rostlinami, odkryjí se i ploty jinak skryté za keři a květinami. A právě dřevěným konstrukcím v blízkosti záhonů a rostlin je nutné věnovat zvláštní pozornost, neboť bývají vlivu vlhkosti vystavené nejvíce. Ochranné nátěry bývá zpravidla lepší provádět ve více slabších vrstvách, důležité ale je, aby bylo dřevo suché. Najít vhodnou dobu, kdy nátěr aplikovat, proto může být v sychravých podzimních dnech poněkud složitější.

Povrchová úprava zastřešených dřevěných teras bývá často podceňována, přestože je dřevo zatěžováno několikanásobně víc než kdekoli jinde. Špína a vlhkost se v něm přitom snadno stávají živnou půdou pro hnilobu. Podlahu proto ošetřujte každoročně. Pečlivě ji omyjte, nechte důkladně vyschnout a následně aplikujte speciální ochranný olej, který se vsákne do dřeva a hluboce je zakonzervuje proti pronikání vlhkosti.

O ochraně dřevěného nábytku jsme psali v článku již v srpnu, přesto si pár základních pravidel připomeneme. Nátěr volíme podle typu dřeva, před aplikací nábytek lehce přebrousíme jemným smirkovým papírem. V zimě nábytek na zahradě využívat nebudete, proto je nejvhodnější jej uklidit do suchých prostor. Není-li to možné, zakryjte jej alespoň vhodnou prodyšnou plachtou a zajistěte, aby nestál ve vodě po dešti nebo v kalužích z tajícího sněhu. Rozhodně jej ale nezakrývejte neprodyšnými fóliemi, pod kterými by se naopak vlhkost zadržovala.

Zkontrolujte dřevěné kůlny, pergoly a další dřevěné stavby. U nich opravdu není prostor na jakékoli zanedbání. Zpravidla bývají v kontaktu se zemí a vlhkost zde může způsobit u ukotvení konstrukce tak rozsáhlá poškození, která můžou mít za následek nutnost stržení celé stavby. Ochranné nátěry zde proto nepodceňujte. Nejvhodnější prostředek vám doporučí odborný prodejce. Zároveň nezapomeňte zkontrolovat pevnost a stabilitu takových staveb. Silné podzimní větry a později vrstva těžkého sněhu na střeše kvalitu konstrukce opravdu prověří.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.