Proč svěřit zapojení kamen odborníkovi?

03. 11. 2022

Proč svěřit zapojení kamen odborníkovi?

Připojit kamna ke komínu se může zdát jednoduché. Jeden by řekl, že stačí pořídit kouřovody potřebné délky a nasadit je mezi kamna a komín. Bohužel tomu tak není a když kamna připojíte nesprávně, můžete si zadělat na velké potíže.

S ohledem na rostoucí ceny energií je jasné, že se mnoho lidí vrací ke klasickým kamnům.

Připojení nových kamen by vždy měla předcházet revize komína. Pokud pouze měníte stará kamna za nová se stejnými parametry a revizi při výměně zanedbáte, přičemž dodržujete pravidelné povinné revizní prohlídky a čištění, problém to být nemusí. Jestliže však zapojujete jiný typ kamen s jinými technickými parametry, nebo dokonce nová kamna zapojujete d léta nepoužívaného komína, riskovat zanedbání revize se nemusí vyplatit.

Komín a kamna musí být laicky řečeno vzájemně kompatibilní.  Délka i vnitřní průměr komína musí odpovídat výkonu kamen. Pokud by byl tah komína nízký, bude docházet ke špatnému spalování, kamna budou málo hřát, budou kouřit a komín i kamna se budou nadměrně zanášet. Pokud by byl tah naopak příliš vysoký, bude vzrůstat spotřeba paliva a vysoká teplota povede k trvalému poškození kamen.

Na lehkou váhu nelze brát ani délku a průměr kouřovodů. Průměr kouřovodu musí odpovídat průměru ústí na kamnech, není možné jej pomocí nějaké redukce zúžit, aby pasoval do užšího otvoru v komíně. Jenže jen tak zvětšit otvor do komína také není možné, to musí vždy udělat odborník. Vstupní otvor do komína totiž musí odpovídat jeho parametrům.  Navíc musí být úprava provedena tak, aby vše dobře těsnilo a nemohlo docházet k úniku spalin do místnosti.

Často se zapomíná na problém, který může způsobit obyčejná digestoř. V domech, ve kterých se dříve vařilo na kamnech jsou dnes instalované moderní varné desky s digestoří. Pokud digestoř pouze cirkuluje vzduch přes filtr, problém to není. Jestliže však odvádí páru ven, snižuje v místnosti tlak vzduchu. Když pak zatopíte v kamnech, která nasávají vzduch z místnosti a odvádějí jej komínem a současně s tím je spuštěná digestoř, a navíc zamřená okna i dveře, s velkou pravděpodobností se stane, že v soutěži přetahování digestoř vyhraje a obrátí tah v kamnech. A jak jistě tušíte, zápach kouře je ten nejmenší problém…

Dalším poměrně častým problémem je, že se zapomíná na optimální výkon kamen. Pokud mají kamna zbytečně vysoký výkon, budou místnost přetápět. Může to vést k poškození v podobě popraskané podlahy, omítky a nábytku v okolí. Taková kamna budete škrtit, spalování nebude optimální, kamna, kouřovod i komín se budou nadměrně zanášet.

Pokud budou mít kamna naopak výkon poddimenzovaný, budete je přetápět nad jejich optimální výkon. Nejenže budete muset prakticky nepřetržitě přikládat, poměrně rychle propálíte kouřovod a brzy bude následovat i zničení samotných kamen.

Kamna i komín zkrátka musí odpovídat požadavkům vytápěného prostoru.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…