Kámen nic nezkazí v žádné zahradě

04. 08. 2021

Kámen nic nezkazí v žádné zahradě

Přírodní materiály jsou dnes nezřídka nahrazovány v zahradách betonem a plastem. Do moderní zahrady se sice beton může hodit, ale ruku na srdce, v betonovém prostředí nemůže žádná rostlina působit zcela přirozeně.

Přírodní prvky, jako je kámen a dřevo, provázejí člověka od pravěku. A možná ještě déle. Možná právě kámen udělal člověka člověkem, když jej náš prapředek vzal poprvé do ruky, aby s ním rozbil tvrdý ořech. Kámen do přírody patří, mnozí věří, že kameny mohou vyzařovat pozitivní energii. Rozhodně kámen působí pozitivněji než umělý betonový prefabrikát. 

Možnosti využití kamene v zahradě jsou takřka neomezené. Tou nejjednodušší možností je využití kamínků jako mulče do záhonů. Oblázky nebo štěrk pod květinami a keři působí přirozeně a na rozdíl od kůry jsou trvanlivé. Efekt můžete zlepšit, když náhodně do drobného kamení rozmístíte pár větších balvanů. Květinový záhon zároveň může přejít plynule ve skalku. Stačí navršit pár balvanů a větších kamenů, mezery mezi velkými kameny vyplnit drobnějším štěrkem a pomocí štěrku dosypat i plynulý přechod po obvodu skalky. Vše pak působí naprosto přirozeně, na zahradě tak vlastně vznikne efekt dokonalého přírodního suťoviště.

Plochými kameny můžete nahradit nevzhledné betonové chodníky. Ať už poctivě vyskládáte z kamenů chodník, nebo do zahrady umístíte jen pár nášlapů, vždy dosáhnete vzhledu, který bude vzbuzovat pocit, že kameny tam prostě patří. Efekt umocníte v zahradách se sklonem, kde z kamenů vystavíte suché opěrné zídky a schody. Budou pěkné hned po dobudování, ještě lepší ale budou, až se v nich uchytí rostlinky.

Pokud se nebojíte lopaty a míchačky, kámen je skvělý stavební materiál. Z kamene lze vyzdít i vyšší zídky, zabetonovat je do chodníků, či do podlahy na terase.

S pomocí kamene také snadno skryjete vše, co je nevzhledné a kazí celkový dojem ze zahrady. Například nevzhledné betonové skruže studny obezděte kamenem, doplnit ji můžete i o dřevěnou střechu s falešným rumpálem.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.