Jak vytvořit příjemné zahradní posezení

05. 08. 2021

Jak vytvořit příjemné zahradní posezení

Možná jste se nedávno nastěhovali do nového domu a nyní plánujete, jak si zařídit na zahradě pohodlné místo pro odpočinek a posezení s přáteli. Nebo jen řešíte, jak vylepšit a reorganizovat odpočinkovou zónu v letité zahradě. Abyste se v zahradě cítili dobře, chce to pečlivě plánovat.

Základem pro příjemné posezení a relaxaci je jistě vhodný zahradní nábytek. Tomu je nutné věnovat velkou pozornost. Nejprve si musíte ujasnit, kde bude nábytek umístěn a jakým způsoben jej budete využívat. Máte-li v plánu židli používat nejen na zpevněném povrchu terasy, ale občas byste se na ní chtěli slunit na trávníku, určitě se vyhněte lacinému kovovému nábytku s tenkými nohami. V trávě by se židle bořila do hlíny, ničili byste trávník i židli. Případně zvažte, zda by nebylo lepší pořízení polohovacího křesla či lehátka, které je k relaxaci na trávníku určené.

Při výběru nábytku na terasu pečlivě zvažujte rozměry terasy. Máte-li spoustu přátel, bude vás to možná svádět k pořízení velkého stolu, velice rychle ale zjistíte, že na malé terase není dostatek místa k tomu, abyste kolem stolu rozmístili židle.

 

Plánování vhodného místa

Terasa má u domu místo pevně dané, pokud bylo její umístění naplánováno špatně, není moc možností, jak problém řešit. Slunce lze odstínit například markýzou, soukromí si můžete zajistit vybudováním zdi, plotu nebo výsadnou keře, ale to je asi tak vše, co můžete dělat.

Pokud začínáte budovat od začátku, rovnou myslete na to, že budete chtít mít soukromí a zároveň asi nebudete chtít rušit sousedy. Pokud jste se rozhodli například pro vybudování pergoly, najděte takové místo, které vám požadované podmínky poskytne. Odpočinkové místo by ale nemělo být v místech, kde je po většinu dne stín. V létě stín sice uvítáte, v chladnějších jarních a podzimních dnech vás ale zima zažene rychle do domu. Ideální proto je, když můžete stín v průběhu roku podle potřeby sami ovládat. Může to být třeba velký slunečník, markýza, stropní roleta pod pergolou, na trhu jsou dostupné plachty různých tvarů a barev. Důležité je, aby zastínění ladilo s okolím a nepůsobilo rušivě.

Sezónu na terase či pod pergolou si můžete prodloužit umístěním infrazářiče, který vás bude zahřívat v chladnějších dnech a večerech.

Odpočinkovou zónu neumísťujte tam, kde často fouká silnější vítr, případně vybudujte nějakou zástěnu, která vás bude před průvanem chránit.

Ideální je místo, odkud máte nějaký pěkný výhled. Ne všude je možné mít výhled do krajiny, v takovém případě postačí pohled třeba na zahradní jezírko s rybami nebo květinový záhon se skalkou.

Každý občas potřebuje odpočívat o samotě. Jak se říká „vypustit páru“, nebo si jen v klidu přečíst knížku. Proto nezapomeňte na nějaké klidné místo do zahrady dát třeba lehátko, křeslo nebo pod strom zavěsit houpací síť. Určitě se vyplatí vybrat i klidné místo pro lavičku, na které si odpočinete v pauzách při práci na zahradě.

Grilování k venkovnímu posezení patří. Jestliže se rozhodnete vybudovat pevný gril nebo dokonce venkovní letní kuchyň, rozhodně by měla být umístěná tak, abyste to neměli daleko do kuchyně v domě. Zároveň musí být umístěna tak, aby při grilování kouř neobtěžoval nikoho v odpočinkové zóně. Dnes se však dají pořídit velké mobilní grily, které lze volně přemístit po zahradě s ohledem na směr větru tak, aby kouř odcházel tam, kde nikomu nevadí. Jejich výhodou je, že je za nepříznivého počasí lze umístit i pod přístřešek. To ovšem jen za předpokladu, že nehrozí riziko, kdy by mohl gril způsobit požár.  

V odpočinkové zóně při rozmístění nábytku berte na zřetel, že záda sedící osoby by měla být pokud možno krytá. Člověk se cítí lépe a bezpečněji, pokud nemá záda nasměrována do otevřeného prostoru. Řešením proto může být vysazení stálezeleného živého plotu, vybudování konstrukce pro popínavé rostliny apod.

Když už jsme nakousli téma rostlin, je třeba zmínit, že při jejich volbě nesmíme zapomínat na alergiky. Zároveň se vyhněte silně aromatickým rostlinám, jejichž silná vůně může být po delší době obtěžující.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.