Jak vyrobit polici do dílny na drobný materiál

07. 09. 2021

Jak vyrobit polici do dílny na drobný materiál

Nedávno jsme si v článku o tom, jak vybavit malou příruční dílnu, slíbili, že si vyrobíme praktickou poličku na šroubky a jiné drobnosti. A slib dnes splníme.

Co k výrobě budeme potřebovat?

Z nářadí to bude vrtačka, bruska, pila, úhelník, měřidlo (svinovací metr), tužka a štětec.

Dále budete potřebovat cca 1 m hranolu o rozměrech alespoň 60 x 60 mm, dřevěnou desku o rozměrech 1600 mm x 300 mm (rozměry jsou jen přibližné, budou vycházet z velikosti a počtu použitých sklenic), skleničky se šroubovacími víčky (menší zavařovací sklenice nebo skleničky od dětských přesnídávek), několik vrutů, podložek a lak nebo lazuru pro finální úpravu dřeva.

Nejprve si na hranol rozměřte rozložení víček od sklenic. Víčka by se měla střídat po vodorovných a svislých stranách hranolu tak jako na obrázku. Pokud byste je dali natěsno vedle sebe, sklenice by se z víček nepohodlně odšroubovávaly. Upravte délku hranolu podle počtu použitých víček a bruskou pečlivě zabruste všechny otřepy a hrany. Hranol opatřete povrchovou úpravou. Následně na něj pomocí vrutů připevněte všechna víčka. Každé víčko přišroubujte dvěma vruty, aby se neotáčelo. Pod vruty je vhodné dát podložky, které přitáhnou víčko k hranolu pevněji a zabrání, aby se víčko přes malé hlavy vrutů nevytrhlo.

Nyní si pilou z desky uřízněte bočnice. Pro řezání je vhodná ruční kotoučová pila, která vede řez rovněji než pila přímočará. Pokud polici vyrábíte z odýhované desky, je dobré místa, kde budete desku řezat, přelepit po celé délce řezu lepicí páskou. Páska zajistí, že se dýha nebude při řezání tolik třepit a vytrhávat. Bočnice budou tvořit dva čtverce, jejichž rozměry jsou určeny součtem poloviny průřezu hranolu, výškou použitých sklenic (plus počítejte s rezervou na volné otáčení hranolu se sklenicemi).

Příklad: Průřez hranolu je 6 cm (polovina je 3 cm), výška skleniček je 15 cm. Pak tedy 3 cm + 15 cm je 18 cm. Přidáme rezervu 3 cm na volné otáčení, aby sklenice nikde nedrhly, a tím dostaneme 21 cm.  Uřízneme tedy dva čtverce 21 x 21 cm. 

Vrchní deska police bude mít po kratší straně stejnou délku jako bočnice (v příkladu 21 cm) a delší strana bude součtem délky hranolu plus 2x tloušťka bočnice.

Desky bruskou zbavíme všech otřepů po řezání. Pomocí vrutů sešroubujeme polici tak, že vrchní deska bude uložena na bočnicích. Do bočnic vyvrtáme otvory pro uchycení hranolu s víčky. Otvory budou umístěné na přední spodní straně bočnic. Vzdálenost od spodního a předního okraje bočnic činí polovinu průřezu hranolu (v příkladu je to 3 cm). Nyní polici ošetřete povrchovou úpravou.

Na zadní stranu police si připevníme závěsy na zavěšení na stěnu.

Hranol si z obou stran ve středu předvrtáme. Díra ovšem musí mít menší průměr než vruty, které budou použité k jeho upevnění. Hranol následně pomocí vrutů upevněte mezi bočnice tak, aby se mohl otáčet.

Nyní již stačí polici zavěsit a do víček našroubovat sklenice. Šrouby, vruty, matice a další drobný materiál je ve sklenicích přehledně vidět. Stačí jen zásobník otočit tak, aby potřebná sklenice byla dnem dolů a pak ji od police odšroubovat…

PS: Na chatě či chalupě můžete polici použít i v kuchyni na koření. Drobnou nevýhodou ovšem je, že víčka pevně přišrubovaná na hranolu se obtížněji umývají.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.