Jak vybrat kamna podle výkonu?

07. 10. 2021

Jak vybrat kamna podle výkonu?

Ceny energií neustále stoupají, proto mnozí hledají, kde ušetřit. Ve většině domácností peněženku ohromně zatěžují náklady spojené s vytápěním. Tyto náklady spoustu lidí nutí každý rok sáhnout do kapsy hlouběji a hlouběji. Zejména pokud doma topí elektrickým kotlem, každé zdražení elektřiny pocítí velmi výrazně.

V současnosti je pravděpodobně ekonomicky nejvýhodnější topit dřevem, kterého je díky kůrovci v posledních letech více než dostatek, a i ceny palivového dřeva jsou stále celkem snesitelné.  Kvůli tomu však nemusíte rušit stávající elektrický kotel a instalovat kotel na dřevo. Náklady na takovou rekonstrukci spojené nejen s pořízením kotle, ale i nutnými stavebními úpravami by byly hodně vysoké. Snížit účet za topení přitom mohou i obyčejná krbová kamna. Podmínkou samozřejmě je, že máte v domě komín, ke kterému je připojíte.

Výhodou kombinovaného topení elektrickým kotlem a krbovými kamny je, že ve chvíli, kdy topíte v kamnech, termostat nebude spouštět kotel. Teprve když kamna vyhasnou a teplota vzduchu v místnosti klesne pod hodnotu nastavenou na termostatu kotle, kotel se automaticky spustí. V praxi to pak funguje tak, že v kamnech topíte podle potřeby. Například se vám nechce zatápět ve všední den, když se vrátíte pozdě odpoledne unaveni z práce. V té době tedy budete topit kotlem. O víkendu si zatopíte v kamnech. Sálavé teplo a oheň plápolající za prosklenými dvířky krbových kamen navodí tu správnou domácí pohodu. A v noci, až budete spát a v kamnech vyhasne, řízení vytápění kotlem se opět ujme termostat. A ačkoli se to nezdá, i pouhé víkendové topení v kamnech může ušetřit ročně několik tisíc korun na roční spotřebě elektřiny.

Aby však kamna fungovala efektivně, musí mít správný výkon. Nikoho asi nepřekvapí, že kamna s nedostatečným výkonem budou zcela logicky málo hřát, a tak je budete přetápět. To povede k jejich poškození a rapidnímu snížení jejich životnosti. A nepřiměřeně velká bude i spotřeba dřeva. Ne každý si přitom uvědomí, že kamna se zbytečně vysokým výkonem budete muset tlumit, abyste neměli přetopeno. Utlumená kamna budou více kouřit, což povede k zanášení komína a kouřovodů, a ani v tomto případě nebude spotřeba dřeva optimální. Proto je nutné určit správně požadovaný výkon kamen ještě dříve, než si jejich konkrétní typ pořídíte. S tím vám může pomoci naše jednoduchá kalkulačka:   

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.