Jak v zahradě vybudovat potok

28. 07. 2021

Jak v zahradě vybudovat potok

Vodní prvek v zahradě uklidňuje. I v té nejmenší zahradě stačí umístit nádobu s vodou a třeba s několika oblázky, která osvěží vzduch a může sloužit i jako pítko pro ptáky a užitečný hmyz. Kdo má dostatek místa, může si relativně snadno vybudovat zahradní jezírko. Ale co takový tekoucí potok?

Byly doby, kdy jsem záviděl každému, kdo měl na svém pozemku tekoucí přírodní potok. Dnes už si nejsem jistý, jestli je to úplná výhra. Přírodní potok může v létě vysychat, což asi není nic hrozného, ovšem po deštích se může rozvodnit a zaplavit celou zahradu.

Tekoucí voda v zahradě je ale pravděpodobně snem mnoha lidí. V zásadě není problém umělý potůček v zahradě vybudovat. Takový potok se nikdy nerozvodní a vyschne, jen pokud vypnete čerpadlo. Jeho zásadní nevýhodou je, že vyžaduje nepřetržitý přísunsun energie.

Umělý potok s uzavřeným okruhem se ovšem nehodí do každé zahrady. Není to pouze otázka místa, k tomu aby potok tekl, je třeba, aby zahrada měla alespoň minimální spád. Ten lze sice zajistit i navezením materiálu, ovšem pak bude problém zajistit, aby potůček vypadal přirozeně.

Potok v zahradě umístíme tam, kde nebude překážet, ale zároveň na něj bude dobře vidět. Ideálně by měl vést okolo terasy nebo pergoly, kam si chodíme odpočinout. Zakončen by měl být alespoň malým jezírkem. Vodu z jezírka pak budeme čerpat do umělého prameniště na počátku potoka.

Pečlivě naplánujte trasu potoka. Nezapomeňte naplánovat rovněž trasu hadice, kudy vodu povedete z jezírka k prameništi. Počítejte s tím, že vodu z hadice, případně z potrubí budete muset na zimu vypustit, aby mráz hadici neroztrhl. Dobrým nápadem proto může být použití žebrované hadice, kterou skryjete pod oblázky a kameny těsně pod zem podél koryta tak, abyste k ní měli kdykoli snadný přístup.

Při výběru čerpadla sledujte nejen, jakého průtoku vody dosahuje, dobře zvažte i jeho příkon. Potok se silným a mohutným proudem vody je sice efektní, když ale bude čerpadlo zapnuté nepřetržitě po několik měsíců, projeví se to citelně na ročním vyúčtování elektřiny. Jestliže byste například nepřetržitě používali jezírkové čerpadlo s příkonem 100 W po dobu 9 měsíců, při průměrné ceně elektřiny pro rok 2021 vás roční provoz čerpadla vyjde přibližně na 3 200 Kč. Snížení provozních nákladů dosáhnete například tak, že pomocí spínacích hodin omezíte dobu, kdy bude čerpadlo spuštěno.

 

Jak na stavbu?

Vykopejte koryto, nemusí být moc hluboké. Vyložte jej PVC fólií pro zahradní jezírka. Pokud budete fólii napojovat, dobře ji slepte, nebo ji nechte svařit, aby voda neprosakovala do země.  Když to sklon vaší zahrady umožní, určitě si při kopání a pokládání fólie naplánujte kaskády, přes které bude voda přetékat a probublávat. Prameniště vytvoříte tak, že vodu z jezírka přivedenou hadicí necháte zespoda prosakovat vrstvou oblázků. Prameniště proto udělejte hlubší než koryto. V podstatě by mělo vypadat jako menší jezírko vyplněné jemným štěrkem a navršenými oblázky. Jestliže navíc do prameniště zasadíte například vodní kosatec, jeho kořeny budou fungovat jako přírodní čistička. Počítejte ovšem s tím, že v zimních měsících, když bude vypnuté čerpadlo, bude nutné kosatcům nutné občas doplnit vodu.

Fólii v korytě skryjete pod vrstvou menších oblázků, okraje zatížíte většími kameny. Do koryta je vhodné umístit nepravidelně několik velkých kamenů, které budou čeřit hladinu protékající vody. Jestli jste si již při kopání koryta připravili místa pro vytvoření kaskády, budete si muset s kameny v těchto místech trošku pohrát ještě i po tom, co poprvé pustíte potokem vodu tak, aby kaskáda vypadala přirozeně a zároveň voda nepřetékala přes nevhodně položený kámen ven z koryta.

Nevyžadujete-li vodu v jezírku na konci potoka vyloženě křišťálově čistou, může šikovně navržený potok do jisté míry nahradit filtraci. Základní vyčištění vody udělá prosakování vody přes jemný štěrk v umělém prameništi. Voda se pak okysličí přes kaskády, což jistě uvítají ryby v jezírku. Okysličení vody zároveň může snížit tvorbu některých řas.

Potok doplňte dalšími prvky podél břehů, jako jsou balvany nebo rostliny. Pokud byste se rozhodli zasadit nějaké vodní rostliny přímo do koryta potoka, nezapomínejte, že na zimu budete systém vypínat a rostliny proto budete muset vždy dočasně přesadit, jinak by nepřežily.

Efektním prvkem může být i můstek přes potok, nebo použití vhodných LED reflektorů, které budou v noci prosvětlovat hladinu.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.