Jak si připravit základnu pod nadzemní foliový bazén

19. 05. 2023

Jak si připravit základnu pod nadzemní foliový bazén

Pokud plánujete instalovat velký nadzemní foliový bazén ve vaší zahradě, je důležité zajistit správný podklad. Kvalitní základna pod bazén je nezbytná pro dlouhodobou stabilitu, bezpečnost a ochranu bazénu. Pokud tuto přípravu zanedbáte, může nastat situace, kdy budete muset napuštěný bazén opět vypustit a povrch pod bazénem srovnat. V tomto článku vám představíme několik důležitých kroků, které vám pomohou připravit vhodný podklad pro váš nadzemní bazén.

1. Vybrání vhodného místa:
Prvním krokem je vybrání vhodného místa pro umístění bazénu. Měli byste zvolit rovné a pevné místo, které je dostatečně velké pro bazén a poskytuje dostatečnou stabilitu. Dbejte na to, aby místo nebylo v blízkosti stromů, které by mohly přerůstat do prostoru bazénu, a zároveň by do bazénu mohlo padat listí a pyl. Bazén by měl být na dostatečně slunném místě, kde jej nic zbytečně nestíní.



2. Odměření a označení místa:
Po vybrání vhodného místa je důležité odměřit a označit obrys bazénu. U kruhových bazénů si můžete pomoci provázkem a kolíkem. Kolík zapíchněte doprostřed místa, kde bude bazén umístěn, odměřte poloměr a napnutým provázkem podobně jako kružítkem vyznačte kruh. Měl by být o něco větší než bazén. Pomocí provázku nebo spreje si vytvořte přesný obrys bazénu na zemi.

3. Příprava základny:
Nyní je čas připravit samotný podklad. Začněte vyhloubením povrchové vrstvy zeminy v rámci označeného obrysu bazénu. Měli byste odstranit přibližně 10 až 15 centimetrů zeminy. Dbejte na to, abyste odstranili veškerou vegetaci a kořeny rostlin, které by mohly negativně ovlivnit stabilitu podkladu.

4. Vyrovnaní a utužení podkladu:
Po vyhloubení povrchu zeminy je třeba podklad vyrovnat a utužit. Je velice důležité, aby byl povrch dokonale vodorovný, jinak by se bazén nakláněl a hmotnost vody přelévající se na jednu stranu by bazén poničila. Pro vyrovnání tedy použijte lať a vodováhu, kterou ve všech směrech změřte vyrovnaný povrch. Použijte rýč nebo hrabě a pečlivě vyhlaďte povrch. Následně je nutné, abyste podklad důkladně utužili. Nezapomínejte, že půda bude pod hmotností napuštěného bazénu časem sedat, tak se mohou dostat na povrch kameny a kořeny, které byly původně skryté. Proto může být vhodné finální povrch zarovnat vrstvou přesetého písku bez kamínků. Ujistěte se, že podklad je rovný a pevný, což přispěje k celkové stabilitě bazénu.



5. Použití geotextilního materiálu:
Pro další zvýšení ochrany bazénu můžete položit geotextilní materiál na připravený podklad. Geotextilie pomáhá oddělit bazén od půdy a zabraňuje propichování bazénové folie ostrými předměty. Položte geotextilní materiál tak, aby zakrýval celou plochu podkladu a překrýval se o několik centimetrů.

6. Finální kontrola a instalace bazénu:
Před instalací bazénu proveďte finální kontrolu podkladu. Zkontrolujte jeho rovnost a pevnost. Ujistěte se, že nejsou žádné nerovnosti, které by mohly ovlivnit stabilitu bazénu. Poté můžete začít s montáží samotného bazénu dle návodu výrobce.


Správný podklad je zásadní pro stabilitu a bezpečnost vašeho nadzemního foliového bazénu. Dodržováním uvedených kroků při přípravě podkladu zajistíte, že váš bazén bude dobře stabilní a dlouhodobě funkční. Nezapomeňte také dodržovat pokyny výrobce bazénu, abyste měli jistotu, že bazén instalován správně. Nyní si již můžete užít radost z osvěžení a relaxace ve svém vlastním bazénu!


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…