Jak postavit zateplenou boudu pro psa

07. 10. 2021

Jak postavit zateplenou boudu pro psa

Hlavní úloha psa od nepaměti spočívala zejména v tom, že chránil lidské domovy před vetřelci, stáda před šelmami a pomáhal také při lovu. Přestože zejména ve městech naši psí přátelé zaujali úlohu gaučových mazlíčků, v nejedné zahradě pes stále funguje jako účinný obranář. Aby takový pes nestrádal, potřebuje kromě vyvážené stravy a pravidelných vycházek i kvalitní psí boudu.

Dnes sice není problém boudu zakoupit, musí ale vyhovovat konkrétním potřebám psa co do rozměrů, konstrukce, ale i případného zateplení.  Pejskovi, který s vámi přebývá doma, na zahradě postačí nezateplená bouda, která mu bude sloužit jen jako letní pelíšek, poskytující ochranu před deštěm, větrem a sluncem. Má-li ovšem pes venku žít trvale, tepelná izolace boudy mu zajistí, že v létě se na slunci bouda tolik nerozpálí a v zimě bude pejskovi v boudě teplo.

Jako materiál pro stavbu boudy můžete použít OSB desky nebo palubky. Konstrukce z OSB desek bude rychlejší, pohrajete-li si ovšem s palubkami, bouda bude hezčí. Pera a drážky v palubkách zajistí, že do boudy nebude foukat. Ideálně můžete stěny vyrobit z palubek, podlahu a střechu z OSB desky.

Konstrukce z prken je naprosto nevhodná, i kdybyste prkna sebelépe sesadili, časem se pravděpodobně rozeschnou a do boudy bude táhnout.

Jako zateplení do stěn, střechy a podlahy lze použít polystyren, ideálně o tloušťce alespoň 3 - 5 cm. Rozhodně nikdy nepoužívejte skelnou vatu nebo jiné materiály, které by mohly psovi způsobit zdravotní problémy.

Pokud jste pro konstrukci boudy (nebo jen pro její část) zvolili OSB desky, určitě budete potřebovat ruční kotoučovou (okružní) pilu – jinak řečeno mafl. Kotoučovka vám ale velmi usnadní i řezání palubek. Přímočarou pilu použijete jen v případě, že byste chtěli například udělat zaoblený vchod do boudy, pro řezání dlouhých rovných řezů není přímočarka vhodná. A co budete potřebovat také docela jistě, je aku vrtačka

Rozměry boudy je nutné naplánovat podle velikosti psa, který ji bude obývat. Vnitřní výška stropu by měla být o cca 5 cm vyšší než hlava sedícího psa (sedící pes má vždy hlavu výš, než když stojí na všech čtyřech). Vnitřní rozměr (půdorys) ložnice by měl mít minimálně tyto rozměry: výška stojícího psa v kohoutku x délka psa plus cca 5 cm. Nemá cenu dělat boudu větší, než je nutné. Pes se v ní musí pohodlně natáhnout, ale pokud je zbytečně velká, v zimě ji nebude moci dostatečně zadýchat a vyhřát, tak mu v ní bude zima.

Pro základní skelet lze využít například střešní latě. Jsou relativně levné a dostupné. Nemusí být hoblované, nakonec budou stejně zcela skryté.

Nejprve se rozhodněte, zda bude mít střecha sklon dopředu, či dozadu. Sklon dozadu je lepší, protože voda nebude ze střechy stékat před vchod do boudy. Bude-li však stát bouda u domu, voda bude stékat ke zdi domu, což také není vhodné.

Začněte tím, že si vytvoříte rám pro zadní stěnu a z vnější strany jej pobijete palubkami. Palubky dávejte naležato, perem nahoru a drážkou dolů, aby do boudy nezatékalo. Na vnitřní straně je už jedno, zda je budete dávat také naležato, nebo je přibijete nastojato, zde na ně pršet nebude. Stejným způsobem vyrobte i přední stěnu. Zde bude rozdíl pouze v tom, že musíte pamatovat na vchod. Proto bude rám obsahovat další svislou lať, která bude vymezovat bok vchodu.

Na podlahu je nejlepší použít OSB desku. Je kompaktní a pevná. Mezi přední a zadní stěnu připevněte boční rámy a vše přišroubujte k podlaze. Bočnice zvenku pobijte palubkami.

Nyní stěny vyplňte polystyrenem a pobijte je z vnitřní strany palubkami. Ty již můžete dávat svisle.

Tím je hotov základ boudy.

Chcete-li, aby později střecha dobře těsnila, nyní je nutné seříznout šikmo horní stranu přední a zadní stěny. Na okružní pile nastavte požadovaný úhel. Abyste dosáhli rovného řezu, je vhodné na boudu dočasně připevnit pravítko, které povede pilu. Před řezáním budete muset z vrchní latě vyšroubovat vruty, které ji drží v rámu. Lať bude během řezání držet přichycená jen hřebíky z palubek. Po seříznutí ji opět připevněte pomocí vrutů do rámu.

Konstrukci přepážky mezi chodbou a ložnicí opět vytvoříte z latí podobně jako na obrázku. Přepážku opět pobijete palubkami z obou stran a zateplíte polystyrenem.

Na podlahu v ložnici přišroubujte dvě latě, které budou sloužit pro uchycení palubek. Pod palubky opět dejte polystyren, tím bude podlaha zateplená. Zároveň tak vznikne v ložnici vyvýšená podlaha, díky které nebude při silném dešti předsíní do ložnice zatékat.

Střechu boudy je vhodné podobně jako podlahu vyrobit z OSB desky. Deska je relativně těžká, a tak nehrozí, že ji bude silný vítr zvedat. Je připevněna pomocí pantů, aby šla odklopit, pokud bude nutné v boudě například uklidit. Střecha musí po všech stranách přesahovat alespoň 5 cm, aby do boudy nezatékalo. Jako krytina je nejvhodnější asfaltový šindel. Střechu nad ložnicí zateplíte tak, že na spodní straně střechy nad ložnicí z latí vytvoříte rám, který bude pasovat mezi vnitřní stěny ložnice. Rám vyplníte polystyrenem a zakryjete palubkami.

Aby střecha těsnila ještě lépe, můžete na povrchu obvodových stěn pod střechu nalepit pěnové těsnění. Seženete je v každém hobby marketu, jako těsnění na okna a dveře. 

Tím je bouda v podstatě hotová. Nezapomeňte ji z vnější strany opatřit kvalitní povrchovou úpravou. Bouda nesmí ležet přímo na zemi, vlhkost by ji brzy zničila. Ideální je podložit ji v rozích a na středu například betonovými dlaždicemi.

 

Jedna rada na závěr:

Do boudy nedávejte pejskovi jako pelíšek deky ani matrace. V těch se totiž drží vlhkost, roztoči a další paraziti. Pejsek mnohem více ocení, pokud jako podestýlku použijete slámu nebo dřevitou vatu. Sláma i dřevitá vata rychle vysychají a pes se do nich rád zavrtá. Od mnoha chovatelů je ověřeno, že boudě vystlané dekami, matracemi a jiným podobným materiálem se pes spíše vyhýbal. Nezřídka pes takovou podestýlku vytahoval a trhal. Vše se změnilo, jakmile deku nahradili slámou nebo dřevitou vatou. Navíc je zde i výhoda, že takový materiál můžete kdykoli snadno vyměnit.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…