Jak postavit ptačí budku

29. 11. 2021

Jak postavit ptačí budku

Zima prakticky klepe na dveře a na zahradě už není tolik práce. Pokud však zimu nehodláte trávit na gauči u televize, je ideální čas přesunout své úsilí ze zahrady do dílny.

Někteří ptáci jsou v naší zahradě vítáni, protože nám mohou pomáhat likvidovat různé škůdce, kteří jim slouží za potravu. Navíc pozorovat na jaře třeba hnízdící sýkorky, je i zábavné. K tomu je však nutné vybudovat správnou ptačí budku. Vystačíme si s prknem, několika vruty, vrtačkou a pilou. Ideální je přímočará pila, se kterou snadno provedeme zkosené řezy na přední a zadní stěně budky pod stříškou. O tom ale až dále.

Velikost budky a jejího vstupního otvoru musí odpovídat požadavkům konkrétního druhu ptactva, které do ní chceme nalákat. Tak třeba budka pro menší sýkorky by měla mít vnitřní rozměr 12 x 12 cm, výšku 20 až 25 cm a vletový otvor o průměru 2,8 cm. Chceme-li nalákat větší sýkorky, vyrobíme budku 12 x 14 cm se stejnou výškou a vletovým otvorem s průměrem 3,4 cm. Chceme-li na zahradu přilákat k zahnízdění špačka, vyrobíme budku s vnitřními rozměry 15 x 15 cm, vysokou 25 až 30 cm s vletovým otvorem o průměru 5 cm.

Možná vás napadá, jaký je důvod k přilákání špačka na zahradu, když nám pak obere třešně. Špaček je hmyzožravý, a tak si do třešní zobne jen občas. Za to, že oželíme pár třešniček, získáme výhodu v tom, že špaček si své území urputně brání před ostatními špačky. Nestane se tak, že by se na třešňový strom slétlo celé špaččí hejno.

Prkno na stavbu budky by nemělo být hoblované, aby se ptákům po vnitřní stěně lépe vylézalo. Z vnějšku později můžeme budku obrousit. Nejprve si připravíme boční stěny. Jejich šířka by měla odpovídat bočním rozměrům dna plus připočtená tloušťka přední a zadní stěny. Například jestliže bude dno 12 x 12 cm a použijeme 2 cm silná prkna, bude šířka bočnic 16 cm. Nahoře bočnice šikmo seřízneme, aby byla stříška sklopená, a mohla tak lépe stékat voda. Může být sklopená dopředu, nebo dozadu, je to jedno. Podle bočních stěn si naměříme přední a zadní stěnu. Vrchní hrana musí být šikmo seříznutá, aby na ni dobře doléhala stříška. Asi 5 cm pod horní okraj čelní stěny vyvrtáme vletový otvor. Dno bude vsazené mezi stěny, aby nemohlo vypadnout. Pokud bychom je přibili zespodu na stěny, mohly by se časem hřebíky uvolnit, a dno by odpadlo. Stříška by měla přesahovat cca 2 cm přes okraje, aby do budky nezatékalo. Stříška nebude k budce pevně uchycena. Na její spodek připevněte prkno, které bude pasovat přesně mezi stěny. Musí dobře sedět, aby stříšku neshodil vítr. Později budeme stříšku sundávat, když bude třeba budku vyčistit. Na zadní stěnu připevněte lať, která bude později sloužit k uchycení na strom.

Na budku nedávejte bidýlko. Ptáci si bez něho dobře poradí. Usnadnilo by přístup kunám a kočkám. Z vnějšku budku natřete nějakou nenápadnou barvou, která bude splývat s okolím. Ideální je zelená nebo hnědá. Budka tak nebude zbytečně budit pozornost dravců.

Budka by měla být zavěšena nejméně 2 m vysoko. V její blízkosti by neměly být žádné větve, po kterých by se do budky dostala kuna nebo kočka. Budku umístěte na strom ještě v zimě, ptáci si na nií budou mít čas zvyknout a brzy z jara v ní zahnízdí.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.