Jak (ne)založit zahradu

09. 11. 2023

Jak (ne)založit zahradu

Rad a návodů, jak správně založit zahradu můžete z televizních pořadů, časopisů a na internetu získat mnoho. Můžete si tam také prohlédnout nádherné zahrady vytvořené zkušenými zahradními architekty. Jenže taková zahrada odráží estetické cítění architekta a osobnost majitele zahrady se do ní promítne jen minimálně.

Co se líbí jednomu, nemusí se nutně líbit druhému, a právě zahrada je místem, kde se můžeme realizovat. Zdrojů inspirace existuje mnoho, ovšem zpravidla se tam dozvíte jen co jak máte udělat, avšak informace o tom, co naopak v žádném případě nedělat chybí. Proto zkusíme dát pár tipů, čeho se při realizaci zahrady vyvarovat a co rozhodně nedělat. 

Před tím, než se rozhodneme na zahradě cokoli vysazovat je nutné zjistit typ půdy. Podle typu půdy totiž budete vybírat rostliny do své zahrady. Pokud máte těžkou jílovitou půdu, nebude se v ní některým rostlinám dařit a mohou uhynout. Jiné rostliny špatně snáší písčitou půdu, dalším vadí rašelina atd. Zohlednit také musíte, zda je vaše zahrada převážně suchá, nebo se v ní drží voda. S těmito informacemi byste se měli pustit do výběru rostlin. 

Bylo by chybou pokoušet se pěstovat rostlinu v půdě, která jí nevyhovuje. V lepším případě bude rostlina doslova živořit, pravděpodobnější však je, že přes veškerou péči časem uhyne. Pokud opravdu toužíte po nějaké konkrétní rostlině, které by půda ve vaší zahradě nevyhovuje, je tu ještě možnost odkopat půdu v místě, kde chcete rostlinu vysadit a doplnit místo vhodnou zeminou. Rozměry odkopané jámy by měly odpovídat tomu, jak široce a hluboce bude rostlina kořenit. Ovšem ani to vždy nemusí dopadnout dobře. Zejména pokud byste chtěli takto vytvářet podmínky pro rostliny v zahradě s jílovitou půdou, je možné, že se v takto vytvořené jámě bude zadržovat voda a půda bude v tomto místě přemokřená. 

Nejsnazší proto je, vybrat takové rostliny a kultivary, kterým bude půda v zahradě vyhovovat. Pokud si nevíte rady, s výběrem vám jistě odborně poradí v každém lepším zahradnictví. 

Jakmile máte jasno v tom, jaké rostliny můžete ve vaší zahradě použít, můžete začít plánovat. Zde už záleží na vaší fantazii. Platí pravidlo, že vyšší rostliny se sázejí dozadu, abyste například při pohledu z terasy viděli i nízké rostliny zasazené před nimi. Ovšem u keřů a stromů je důležité vzít v úvahu do jaké výšky a šířky vyrostou. Pokud byste je zasadili blízko plotu a časem začaly stínit sousední pozemek, nebo by větve prorůstaly přes plot, mohly byste se dostat do sporu se sousedem. 

Zároveň je nutné předem naplánovat jaké rostliny zasadíte okolo stromů a keřů. Měly by to být kultivary, které milují polostín. Rostlinám, které vyžadují slunečné stanoviště by se později, až keře vyrostou, ve stínu nedařilo.

Pokud plánujete živý plot, nenechte se zlákat nabídkou rychle rostoucích kultivarů. Některé sice rychle vytvoří hustý a vysoký plot, ale následně bude složité udržet jejich růst na uzdě. S nůžkami a plotostřihem takový plot budete muset zastřihávat i několikrát za rok. Například oblíbený japonský topol sice již za 3 roky dokáže vytvořit 4 m vysoký a hustý plot, ale kromě nutnosti častého střihu své okolí brzy zamoří kořeny dlouhými několik metrů, které na mnoha místech vystupují na povrch. Zničí vám pečlivě pěstěný trávník, kořeny mohou zvednout a zničit chodníky, dlažby, a dokonce dokážou poškodit i základy domů a podezdivky plotů. V zahradničení se zkrátka vyplatí trpělivost a na kvalitní živý plot z vhodnějších dřevin si raději pár let počkejte. 

Máte-li svažitý pozemek, který budete pomocí opěrné zdi srovnávat na několik úrovní, může být vhodné propojit různě vysoké plochy schody. Nezapomínejte ale, že se po zahradě budete pohybovat třeba se sekačkou na trávu. Pokud ji nechcete pokaždé přenášet po schodech, při plánování rozvržení zahrady jednotlivé úrovně propojte i svahem, abyste se po celé zahradě mohli pohybovat třeba i se zahradním kolečkem

Zapomínat se nesmí ani na to, že zahradu bude nutné neustále udržovat. Proto je při jejím plánování třeba počítat s tím, že se po ní bude pohybovat klasická nebo robotická sekačka. Jednotlivé prvky v zahradě proto musí umožnit volný průjezd sekačky. Kam se sekačka nevejde, tam budete muset používat vyžínač a s vyžínačem se přeci jen seče o poznání hůř než se sekačkou. Vyžínač by proto měl sloužit jen pro sečení trávy podél plotů a zdí. 

Pokud to lze, vyhněte se i nadměrnému využívání geotextilií. Geotextilie sice zabrání prorůstání plevele, ovšem po pár letech půda pod geotextilií začne hutnět a stává se nepropustnou. Půda pak špatně přijímá vláhu a nemá do ní přístup ani vzduch. Při zakládání okrasných záhonů je proto lepší osadit je dostatečně hustě, aby rostliny mezi sebe plevel nepustily. Pokud použijete geotextilii, v některých případech může být vhodné ve chvíli kdy se rostliny v záhonech dostatečně rozrostou, tuto geotextilii odstranit a prostor mezi rostlinami vyplnit dostatečnou vrstvou mulče. 

Nezapomínejte ani na to, že na každé zahradě vzniká spousta odpadu, jako je posekaná tráva, spadané listí, prostřihané a prořezané větve. Pokud tento odpad nechcete neustále odvážet, a navíc chcete ušetřit za nákup kompostu, při plánování do zahrady zahrňte i kompostér. Ten by měl být někde ve stínu, skrytý, aby nerušil kompozici zahrady. Trávu a listí přemění na kvalitní kompost do záhonů. Můžete v něm zužitkovat i větve, které před tím podrtíte v drtiči. 

Každá zahrada je jiná, proto existují samozřejmě další rady a tipy, které nebylo možné do tohoto článku zahrnout. Je dokonce pravděpodobné, že po založení zahrady později zjistíte, že jste mohli něco udělat jinak, lépe a provedete úpravy. Některé mohou být jednoduché, jiné složitější a nákladnější. Pokud však vše důkladně promyslíte už při zakládání zahrady, můžete se zejména těm složitějším úpravám později vyhnout. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.