Jak měřit výšku vody nejen ve studni?

09. 09. 2021

Jak měřit výšku vody nejen ve studni?

Důvodů, proč na některých místech potřebujeme mít neustálý přehled o aktuální výšce hladiny vody, může být mnoho. Například není od věci vědět, kolik vody je aktuálně ve studni, a to proto, abychom v suchých obdobích včas omezili její odběr. Obdobně je rozumné mít neustálý přehled o objemu splašků v jímce, abychom včas objednali její vyčerpání. Jako další příklad lze uvést pravidelné měření stavu vody v nádrži, která je určena pro ukládání dešťové vody.

Na trhu je sice dostupná spousta různých hladinoměrů s mnoha funkcemi a možnostmi použití. Některé z nich umí pouze hlídat pokles hladiny pod nastavenou úroveň, jiné mohou na displeji zobrazit výšku hladiny s přesností na milimetr. Vždy se však jedná o poměrně složitá elektronická zařízení. Navíc vyžadují napájení elektřinou, což znamená pravidelnou výměnu baterií, nebo napájení kabelem z elektrické sítě.

V dnešním článku si popíšeme, jak můžete vyrobit jednoduchý a zároveň spolehlivý hladinoměr z věcí, které většinou najdete doma v šuplíku. Původní nápad sice pochází z dob dávno minulých, kdy podobné vychytávky nebylo možné nikde zakoupit. To však nemění nic na tom, že i dnes se jistě najde kutil, který jej ocení.  Hlavní výhodou doma vyrubeného hladinoměru je skutečnost, že bez jakéhokoli napájení může měřit výšku vodní hladiny s přesností na centimetry. Navíc je díky své jednoduchosti velice spolehlivý.

Pro výrobu budete potřebovat:

  • Krejčovský metr (délku metru zvolte podle rozsahu změn hladiny, jaký budete měřit).
  • Větší sklenici se šroubovacím víčkem
  • Špulku od nití
  • Kousek plechu (například z plechovky)
  • 1 delší a 4 krátké šroubky s matičkami (více vysvětleno dále)
  • Provázek
  • Malou PET lahev od nápoje
  • Větší matici, nebo podobný předmět, který je možné zavěsit jako závaží.

Z nářadí pak budete potřebovat zejména vrtačku a nůžky na plech.

Princip hladinoměru je jednoduchý. Špulka sloučí jako kladka, přes kterou je zavěšen krejčovský metr. Na jednom konci metru je uchyceno závaží (větší matice apod.), na druhém konci je plovák vyrobený z malé PET lahve. V lahvi je přidán písek, aby byla těžší než závaží na druhém konci metru, ovšem písku je jen tolik, aby lahev stále plavala.

Jak plovák stoupá, nebo klesá s vodní hladinou, uvolňuje, nebo stahuje jeden konec krejčovského metru. Závaží na druhém konci metru zajistí, že se metr posouvá přes kladku vyrobenou ze špulky. Na špulce můžete odčítat číselné hodnoty na přehnutém metru.

Lahev s víčkem musí být dostatečně velká, vnitřní průměr hrdla musí být takový, aby se do něho bez problému vešla na šířku špulka. Více vám naznačí obrázek.

Začneme tím, že doprostřed víčka sklenice vyřízneme čtvercový otvor 3 x 3 cm. Pokud nechcete, aby měl otvor ostré hrany, při vyřezávání nechte 2 – 3 mm okraje, které následně pomocí kleští ohnete.

Z plechu vytvořte dva úchyty ve tvaru L, mezi které bude na vnitřní straně víčka uchycena špulka.   K víčku je upevněte pomocí menších šroubků nebo nýtů. Mezi úchyty na delší šroub s maticí upevněte špulku tak, aby se mohla volně otáčet.

Přes špulku převlékněte krejčovský metr tak, aby oba konce visely dolů otvorem ve víčku. Na jeden konec metru připevněte závaží, na druhý provázkem přivažte plovák. Délkou provázku ovlivníte, v jaké hloubce chcete měřit hladinu vody. Na víčko našroubujte sklenici, bude chránit hladinoměr před nepříznivým počasím.

Vodu ve studni pak můžete měřit tak, že hladinoměr umístíte na poklop s otvorem pro ruční pumpu. Skrz otvor v poklopu studny spustíte dolů plovák. Další možností je například vytvořit nad podzemní nádrží sloupek s PVC odpadní trubky. Trubku upevníte na nádrž a skrze ni spustíte do nádrže plovák. Navrch trubky připevníte hladinoměr. Nad podzemní nádrž tak díky sloupku můžete umístit hladinoměr do rozumné výšky nad úroveň terénu. 

Aby sloupek nepůsobil v zahradě rušivě, můžete jej obalit kouskem pletiva a nechat zarůst popínavou rostlinou.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…