Chraňte trávník pomocí nášlapů

02. 01. 2023

Chraňte trávník pomocí nášlapů

Podzim a zima je obdobím, kdy trávník trpí nejvíc. Na většině míst v naší zemi jsou v posledních letech zimy poměrně teplé, sníh zpravidla napadne jen výjimečně na několik málo dní. Většinou je deštivo, zahrada je promáčená a na trávník bychom neměli raději vůbec vstupovat. V blátivé hlíně se rychle vyšlapávají cestičky a trávník, který v tomto období prakticky neroste, nedokáže poničená místa obnovovat.  

Jenže ne vždy je možné na trávník v tomto období nevstupovat a na jaře se trávník zašlapaný do bláta vzpamatovává velice špatně. Navíc chodit po kluzném blátě například do dřevníku je nebezpečné, navíc si domů na botách nanosíte hodně špíny. Jenže co dělat, když nechcete složitě budovat po zahradě dlouhé chodníčky? Řešením mohou být nášlapy. Poměrně rychle obrostou trávníkem, nepůsobí proto příliš rušivě a jelikož jsou zapuštěné na úroveň země, nemusíte se  bát přejet je sekačkou. Odpadá tak i obsekávání trávy vyžínačem kolem obrubníků.

Jako nášlapy je asi nejvhodnější použít betonové dlaždice. Vydrží mnoho let prakticky bez údržby. Jestliže nechcete dlaždice kupovat, relativně snadno je doma vyrobíte sami. Stačí si vyrobit třeba z latí vhodnou formu, beton umícháte například elektrickým míchadlem. Výhodou doma vyráběných nášlapů je, že můžete popustit uzdu své fantazii a z plechu vytvarovat formu libovolného tvaru a odlévat nášlapy, které nikdo jiný nemá.

Můžete zkusit vyrobit i betonové dlaždice s dekorem dřeva. Stačí vybrat prkno s pěknou texturou, pomocí drátěného kartáče opatrně vybrousit, aby textura plasticky vystoupila. Prkno ošetřete například lakem a kolem vytvořte formu z latí. Formu vylijte polyuretanovou gumou a nechte ztuhnout. Po vytvrdnutí opatrně odstraňte prkno a takto vzniklou polyuretanovou formu pak můžete opakovaně využít k odlévání betonových dlaždic.   

A nášlapy nemusí být jen v klasické šedé barvě. Na trhu jsou dostupné různé pigmenty, kterými beton obarvíte na libovolnou barvu. Snadno tak můžete imitovat například cihlovou barvu, nášlapy ale mohou být třeba i hnědé, žluté, zelené, modré nebo černé. Zkrátka je snadno barevně sladíte s ostatními prvky v zahradě.

Nádherné jsou kamenné nášlapy, protože se jedná o přírodní materiál ovšem počítejte s vyšší cenou. Vybírejte však hlavně takové, které nekloužou. Pokud však není kámen zcela rovný, nepůjde jej přejíždět sekačkou.

Hezké mohou být i dřevěné nášlapy, ty však mají omezenou životnost. Rozhodně se ale vyvarujte použití starých železničních pražců. Ty bývají napuštěné jedovatými látkami, které mohou kontaminovat půdu i vodu.

Nášlap položte na trávník a opatrně si obvod vyznačte rýčem nebo lopatkou. Ve vyznačeném místě odstraňte drny a zeminu do hloubky odpovídající tloušťce nášlapu. Dno vysypte vrstvičkou jemného písku. Po uložení jej opatrně (aby nepraskl) poklepejte gumovou palicí, aby si dobře sedl. Správně usazený nášlap se nesmí houpat a musí být v rovině s povrchem půdy.

A kdy s budováním nášlapů začít? Ideální doba je brzy na jaře dřív, než se pustíte do obnovy poničeného trávníku. K vymezení trasy se můžete orientovat podle toho, kde jste v zimě vyšlapali cestičky.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…