Jak mít v záhonech zdravou, úrodnou půdu?

26. 08. 2021

Jak mít v záhonech zdravou, úrodnou půdu?

Všichni dobře víme, že chceme-li sklízet řádnou úrodu, nestačí záhony jen zalévat, je nutné i dostatečné hnojení. Pokud ovšem záhony využíváme intenzivně řadu let a nevěnujeme jim patřičnou pozornost, může se stát, že se půda postupně vyčerpá a výnosy se budou rok od roku snižovat. Svůj podíl na tom mají také moderní syntetická hnojiva a různé chemické postřiky, ze kterých se v půdě mohou postupně hromadit nežádoucí látky, až zemina degraduje natolik, že se stane v podstatě neúrodnou pouští.

Nezdravou a vysílenou půdu poznáte jednoduše. Při zalévání snadno slehává a po vyschnutí na povrchu vytváří nepropustnou vrstvu, která při delších vedrech praská. V takové půdě klíčí špatně i plevel, hmyz, žížaly a další drobní živočichové se jí vyhýbají. Taková vyčerpaná půda může být zasolená zbytky syntetických hnojiv, nemůže do ní vzduch, špatně se vsakuje i voda. Jak takovému vysílení půdy předcházet? Začít můžete hned po tom, co letos sklidíte ze záhonů poslední plody.

V první řadě je důležité omezit veškeré postřiky na nejnutnější minimum. Plevel likvidujte raději mechanicky, vyhněte se herbicidům. Rostliny lze relativně účinně chránit před chorobami a škůdci tím, že je budete v záhonech vhodně kombinovat tak, jak to dělávaly naše prababičky. Vynechte syntetická hnojiva a nahraďte je organickými. Nebo ještě lépe – pokud můžete někde získávat hnůj, nebojte se jej na podzim zarýt do záhonů, je to po staletí velmi osvědčený způsob hnojení.

Naučte se v maximální míře využívat odpad ze zahrady. V posledních letech se stále častěji před domy na vesnicích objevují kontejnery na biologický odpad, do kterých je vyhazována posečená tráva, větve vystřihané ze živých plotů apod. Lidé se zdarma a zbytečně zbavují těchto cenných surovin, aby si je pak draze zakoupili zpět zpracované z kompostárny.

Trávu ze sekačky přitom můžete snadno doma kompostovat sami, stačí k tomu kompostér skrytý někde ve vzdáleném rohu zahrady. Část posečené trávy můžete přímo z koše sekačky rozhrnout pod rostliny na záhonech. Bude fungovat jako mulč, zadrží v zemi vláhu, bude bránit bujení plevele a jakmile zetleje, stane se z ní hnojivo.

Pokud pravidelně stříháte keře a živé ploty, vězte, že i ostříhané větve jsou pokladem pro vaši zahradu. Stačí je podrtit v zahradním drtiči. Částí drtě prokládejte trávu v kompostéru, na podzim můžete část zarýt přímo do záhonů. Štěpky půdu provzdušní a odlehčí.

Perfektním pomocníkem pro zapracování štěpek a kompostu do půdy je kultivátor. I malý elektrický kultivátor v záhoně dokáže zeminu prokypřit a dokonale promísit s kompostem takovým způsobem, jakého byste s běžným ručním nářadím nikdy nedosáhli. Navíc práci s kultivátorem zvládnete oproti běžnému nářadí za zlomek času a s minimálním úsilím.

Až budete na jaře provádět výsadbu a výsev, v záhonech se nebojte rostliny kombinovat (tzv. polokulturní pěstování). Výhody takového pěstování jsou hned dvě. V první řadě díky tomu, že každá rostlina má odlišné nároky na živiny a vodu, nebude docházet k nadměrnému zatěžování půdy. Zároveň, jak již bylo zmíněno, pokud se v záhoně kombinuje více druhů rostlin, mohou se vzájemně chránit před škůdci a chorobami. Tento princip vzájemné ochrany rostlin jsme před časem podrobněji popisovali v článku: Rostlinní strážci zahrady před škůdci

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.