Jak mít v záhonech zdravou, úrodnou půdu?

26. 08. 2021

Jak mít v záhonech zdravou, úrodnou půdu?

Všichni dobře víme, že chceme-li sklízet řádnou úrodu, nestačí záhony jen zalévat, je nutné i dostatečné hnojení. Pokud ovšem záhony využíváme intenzivně řadu let a nevěnujeme jim patřičnou pozornost, může se stát, že se půda postupně vyčerpá a výnosy se budou rok od roku snižovat. Svůj podíl na tom mají také moderní syntetická hnojiva a různé chemické postřiky, ze kterých se v půdě mohou postupně hromadit nežádoucí látky, až zemina degraduje natolik, že se stane v podstatě neúrodnou pouští.

Nezdravou a vysílenou půdu poznáte jednoduše. Při zalévání snadno slehává a po vyschnutí na povrchu vytváří nepropustnou vrstvu, která při delších vedrech praská. V takové půdě klíčí špatně i plevel, hmyz, žížaly a další drobní živočichové se jí vyhýbají. Taková vyčerpaná půda může být zasolená zbytky syntetických hnojiv, nemůže do ní vzduch, špatně se vsakuje i voda. Jak takovému vysílení půdy předcházet? Začít můžete hned po tom, co letos sklidíte ze záhonů poslední plody.

V první řadě je důležité omezit veškeré postřiky na nejnutnější minimum. Plevel likvidujte raději mechanicky, vyhněte se herbicidům. Rostliny lze relativně účinně chránit před chorobami a škůdci tím, že je budete v záhonech vhodně kombinovat tak, jak to dělávaly naše prababičky. Vynechte syntetická hnojiva a nahraďte je organickými. Nebo ještě lépe – pokud můžete někde získávat hnůj, nebojte se jej na podzim zarýt do záhonů, je to po staletí velmi osvědčený způsob hnojení.

Naučte se v maximální míře využívat odpad ze zahrady. V posledních letech se stále častěji před domy na vesnicích objevují kontejnery na biologický odpad, do kterých je vyhazována posečená tráva, větve vystřihané ze živých plotů apod. Lidé se zdarma a zbytečně zbavují těchto cenných surovin, aby si je pak draze zakoupili zpět zpracované z kompostárny.

Trávu ze sekačky přitom můžete snadno doma kompostovat sami, stačí k tomu kompostér skrytý někde ve vzdáleném rohu zahrady. Část posečené trávy můžete přímo z koše sekačky rozhrnout pod rostliny na záhonech. Bude fungovat jako mulč, zadrží v zemi vláhu, bude bránit bujení plevele a jakmile zetleje, stane se z ní hnojivo.

Pokud pravidelně stříháte keře a živé ploty, vězte, že i ostříhané větve jsou pokladem pro vaši zahradu. Stačí je podrtit v zahradním drtiči. Částí drtě prokládejte trávu v kompostéru, na podzim můžete část zarýt přímo do záhonů. Štěpky půdu provzdušní a odlehčí.

Perfektním pomocníkem pro zapracování štěpek a kompostu do půdy je kultivátor. I malý elektrický kultivátor v záhoně dokáže zeminu prokypřit a dokonale promísit s kompostem takovým způsobem, jakého byste s běžným ručním nářadím nikdy nedosáhli. Navíc práci s kultivátorem zvládnete oproti běžnému nářadí za zlomek času a s minimálním úsilím.

Až budete na jaře provádět výsadbu a výsev, v záhonech se nebojte rostliny kombinovat (tzv. polokulturní pěstování). Výhody takového pěstování jsou hned dvě. V první řadě díky tomu, že každá rostlina má odlišné nároky na živiny a vodu, nebude docházet k nadměrnému zatěžování půdy. Zároveň, jak již bylo zmíněno, pokud se v záhoně kombinuje více druhů rostlin, mohou se vzájemně chránit před škůdci a chorobami. Tento princip vzájemné ochrany rostlin jsme před časem podrobněji popisovali v článku: Rostlinní strážci zahrady před škůdci

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

21. 09. 2021

Konec léta a začátek podzimu je období, kdy se sklízejí poslední zbytky úrody, a záhony je nutné připravit na další…

Na jakém dřevě udit?

Na jakém dřevě udit?

16. 09. 2021

Nedávno jsme vám popsali konstrukci udírny a vysvětlili jsme úplně nejzákladnější postupy pro nakládání masa před…

Postavte si udírnu!

Postavte si udírnu!

15. 09. 2021

Kdysi bylo uzení jediným způsobem, jak na delší dobu zakonzervovat a uskladnit některé potraviny. Dnes ovšem udíme…