Jak řezat motorovou pilou? Hlavně bezpečně!

25. 08. 2023

Jak řezat motorovou pilou? Hlavně bezpečně!

Není tomu tak dávno, co mnozí z nás krb nebo krbová kamna využívali často jen jako vedlejší zdroj tepla. Ono je celkem pohodlné otočit termostatem a nechat vytápění domu na elektronice, která samočinně řídí elektrický nebo plynový kotel. Jenže stoupající ceny energií jsou důvodem, proč si dát práci s přikládáním dřeva a vynášením popela. Navíc z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že když si dřevo na topení připravíte sami, můžete ročně ušetřit i několik desítek tisíc korun.

Jestliže jste se také rozhodli, že si dřevo na zimu připravíte sami, pravděpodobně se poohlížíte po nějaké motorové, nebo přesněji řečeno řetězové pile. Pokud však nemáte s jejím použitím žádné zkušenosti, je více než vhodné seznámit se alespoň se základními pravidly, jak takovou pilu používat. Nakonec asi není třeba zdůrazňovat, jak nebezpečná může řetězová pila být při nesprávném používání.

Před použitím motorové pily si přečtěte návod k obsluze a seznámení se s jejími funkcemi a ovládacími prvky. Zkontrolujte, zda je pila v dobrém stavu a zda má správně nastavený řetěz, brzdu a ochranné prvky. To platí jak pro motorové, tak pro elektrické i akumulátorové pily. 

Řetěz musí být ostrý, připravte se na to, že při zpracování většího množství dřeva jej bude nutné pravidelně přibrušovat i několikrát denně. Nejen že s ostrým řetězem půjde práce rychleji, zároveň bude i bezpečnější. O tom, jak správně brousit řetěz si můžete přečíst více v článku zde.

Nepodceňujte ani použití ochranných pomůcek, jako jsou rukavice, boty, helma, brýle, sluchátka a oděv odolný proti řezu. Ochranné pomůcky vás ochrání před úrazy způsobenými kontaktem s pilou, odletujícími třískami nebo hlukem.

Pro práci s pilou vyberte bezpečné místo, kde není riziko pádu, uklouznutí nebo zakopnutí. Ujistěte se, že máte dostatek prostoru pro pohyb a že se nikdo další nepohybuje v dosahu pily. Vyhněte se práci na nestabilních površích, jako jsou žebříky, stromy nebo střechy.

Pilu držte za všech okolností oběma rukama za rukojeti. Nikdy nepoužívejte pilu nad úrovní ramen nebo za zády. Při řezání se vyhýbejte náhlým pohybům nebo změnám směru. Pro řezání nepoužívejte nikdy špičku lišty, řežte vždy jen spodní stranou lišty a snažte se maximálně využívat zubovou opěrku na pile. Práce tak bude snazší a bezpečnější. 

Stůjte vždy pevně oběma nohama na zemi, nesnažte se dřevo přidržovat přišlápnutím nebo jinak pomocí nohy. Balancování na jedné noze se spuštěnou pilou je hazard se zdravím. Pořiďte si pro řezání kozu, nebo samosvorný stojan, který kládu pevně sevře a drží v ideální poloze pro bezpečné řezání.

Při řezání dřeva respektujte jeho strukturu a napětí. Řezejte vždy pod úhlem 90 stupňů k vláknům dřeva a vyhněte se řezání napnutých nebo zkroucených částí. 

Po dokončení práce vypněte pilu a položte ji na bezpečné místo. Vyčistěte ji od prachu, pilin a oleje a zkontrolujte stav řetězu a ostří. Uložte ji na suchém a chráněném místě mimo dosah dětí a domácích zvířat.

Dodržováním těchto zásad bezpečnosti práce zajistíte, že vaše práce s motorovou pilou bude efektivní a bezpečná. Pamatujte, že bezpečnost je na prvním místě!

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.