Jak na zateplenou boudu a čeho se vyvarovat?

02. 11. 2023

Jak na zateplenou boudu a čeho se vyvarovat?

O tom, že pes, který žije trvale venku musí mít odpovídající boudu asi není třeba diskutovat. Ovšem i psi, kteří na zahradě tráví jen část dne by měli mít vhodný přístřešek, kam se mohou schovat před sluncem, deštěm nebo chladem. Správná psí bouda by proto měla být dostatečně izolovaná. 

Nestačí však izolovat pouze stěny, tepelnou izolaci musí mít i podlaha a strop. Důležité je také aby bouda měla předsíňku, která vytvoří před vchodem do pelíšku závětří a na psího parťáka nebude tolik foukat. 

Dnes sice není problém koupit hotovou zateplenou boudu, ovšem ta nemusí vždy splňovat vaše představy ani potřeby konkrétního plemene psa. Navíc kvalitní bouda může stát i více než 10–20 tisíc korun. 

Pokud jste trochu zručnější, můžete zkusit zateplit starou boudu. Ovšem ne každá bouda je pro zateplení vhodná. Můžete ji zkusit zevnitř obložit polystyrenem, který překryjete překližkou, palubkami nebo prkny. Tím se samozřejmě zmenší vnitřní prostor, proto je důležité, aby vnitřní rozměry i po obložení zateplením odpovídaly velikosti psího nájemníka. 

Lepší je samozřejmě počítat se zateplením při stavbě nové boudy. Polystyren můžete rovnou zabudovat do dvojitých stěn a pokud pro konstrukci použijete palubky, budete mít jistotu, že do boudy nebude spárami foukat. 

Tepelná izolace ne střeše navíc zajistí, nejen že v zimě nebude do boudy pronikat chlad, v létě se vnitřní prostory také nebudou tak rychle rozehřívat sluncem. 

Pokud se chcete pustit do stavby zateplené boudy, můžete se inspirovat v jednom z našich starších článku ZDE

Častou chybou je použití nevhodného materiálu na podestýlku do boudy. Majitel psa někdy ve snaze vytvořit svému kamarádovi maximální pohodlí umístí do boudy deku, starou matraci, polštář nebo podobný materiál.  Zpravidla to skončí tak, že pes vše z boudy vytahá a roztrhá.  Problém totiž spočívá v tom, že v molitanu a textilu se drží vlhkost. Pes na srsti do boudy nanosí v zimě sníh, nebo dešťovou vodu. Navlhlý pelíšek se stane rychle líhništěm parazitů a plísní, začne zapáchat a pes se takového pelechu bude snažit instinktivně zbavit. 

Proto je lepším řešením boudu vystlat dřevitou vatou nebo slámou, které snadno vysychají a pes si může podestýlku přerovnat podle svých představ. 

Důležité je také správné umístění boudy. Pes chce mít přehled. Dáte-li boudu někam na zadní konec zahrady, pes jí asi moc navštěvovat nebude a raději bude ležet u dveří na zápraží. Boudu umístěte tak, aby pes viděl na vrátka a mohl z ní kontrolovat, kdo jimi přichází. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.