Zlikvidujte mšice bez chemie!

21. 05. 2021

Zlikvidujte mšice bez chemie!

Mšice mohou na zahradě nejen podstatně snížit výnosy úrody, ale jsou schopné prakticky zlikvidovat i celé rostliny.

Nikdo z nás nevidí rád rostliny napadené mšicemi. Rychle se totiž množí a dokážou z rostliny vysát veškerou energii. V lepším případě to dopadne „jen“ tak, že přijdeme o úrodu ovoce a zeleniny, v  horším případě rostlina uhyne. I když je na současném trhu dostatek různých preparátů, které mšice spolehlivě hubí a odpuzují, existuje i mnoho chytrých a po staletí ověřených způsobů, jak namíchat vlastní postřik z toho, co doma nalezneme, přičemž to většinou jde i bez chemie!


Tabák

Nikotin a další látky obsažené v tabáku 🚬 jsou pro mšice toxické.  Použít můžete větší počet nedopalků, nebo to může být dokonce první krok k tomu, abyste přestali kouřit a zbytek cigaret využili smysluplněji 😃.
Nedopalky nebo cigarety zalijte horkou vodou a nechte je do druhého dne vylouhovat. Poté je pečivě přeceďte přes jemné síto nebo tkaninu, aby nemohlo dojít k ucpání trysky postřikovače. Postříkejte postižené rostliny, v případě potřeby postřik opakujte.


Rebarbora

Rebarbora 🌿 najde využití nejen v kuchyni. Listy a řapíky jemně pokrájejte a povařte ve vodě. Vychladlý a scezený vývar používejte k opakovaným postřikům. Spolehlivě zahubí nejen mšice, ale i housenky.


Česnek

Česnekový 🧄 výluh mšice spolehlivě odpudí. Je proto při opakované aplikaci vhodný i jako prevence. Dva stroužky rozmačkejte do sklenice vody a nechte odstát alespoň 6 hodin. Nevýhodou může být, že může odpuzovat i některé opylovače. Aplikovat by se tedy měl až po odkvětu plodin.


Rajčatové listy

Alkaloidy obsažené v rajčatových 🍅 listech jsou pro mšice smrtící. 100 g listů jemně posekejte a na noc naložte do vody. Po scezení aplikujte postřikovačem na postižené rostliny.


Jarová voda

Zde se nejedná o vyloženě bio postup, je však prověřený už od našich babiček. Roztok přiměřeného množství jaru 🧴 a vody aplikujte postřikovačem. Mšice zahubí spolehlivě do druhého dne. Není však od věci po vyhubení mšic rostliny opláchnout.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.