Vyštipování rajčat: Jak se dočkat bohaté a kvalitní úrody

15. 06. 2023

Vyštipování rajčat: Jak se dočkat bohaté a kvalitní úrody

Chcete-li se dočkat velké úrody kvalitních rajčat, neobejde se to bez patřičné péče. Vyštipování rajčat je jedna z důležitých zahradnických technik, která má významný vliv na vývoj a produktivitu rostlin. Vyštipují se však pouze tyčková rajčata.  U keříkových rajčat je naopak hustá korunka žádoucí. 

Pokud nejste odborník, tyčkové rajče od keříkového u mladé rostlinky rozlišíte jen těžko. Proto je důležité rostlinky označit již při výsevu podle informací na sáčku se semeny. Jestliže nakupujete v zahradnictví již předpěstované rostliny, informujte se u zahradníka o jaký typ rajčete se jedná. 

Proč vyštipovat rajčata?

Vyštipováním odstraňujeme vedlejší výhonky, které se vyvíjejí v paždí listů rajčete. Tyto výhony odčerpávají energii a živiny z hlavního stonku a zabraňují volnému proudění vzduchu mezi rostlinami. To může vést ke snížení rizika vzniku plísní a hnilob a zvýšení kvality plodů.

Odstraňováním vedlejších výhonků a koncentrováním živin na hlavní stonek a hlavní výhony rajčete podporujeme lepší růst a vývoj plodů. Rostlina nebude zbytečně vytvářet košatou korunu, naopak bude investovat energii a živiny do tvorby větších a kvalitnějších plodů namísto vývoje nežádoucích výhonků.

Vedlejší výhony a hustý porost mohou snižovat proudění vzduchu mezi rostlinami. Hustá spleť listů  mezi sebou drží vlhkost, což vytváří příznivé prostředí pro vznik a šíření houbových a bakteriálních chorob. Pravidelným vyštipováním a udržováním dostatečného prostoru mezi rostlinami minimalizujeme riziko infekcí a zlepšujeme celkovou zdravotní kondici rostlin.

Správně vyštipované rostliny jeden vytvoří vysoký stonek, který bude potřebovat kvalitní oporu. Odsvěcené jsou hliníkové spirálově kroucené tyčky, do kterých stonek jednoduše zapletete. Dají se běžně pořídit v zahradnických potřebách. Investice se určitě vyplatí, protože vydrží po mnoho let. Vhodné mohou být také bambusové tyčky. Různé dřevěné laťky ve vlhké půdě rychle uhnívají a není nic horšího, než když se s rostlinou obalenou těžkými plody ulomí. 

Jak správně vyštipovat rajčata?

 

Při vyštipování odstraňujte vedlejší výhony, které vyrůstají z paždí listů. Držte se pravidla "jeden stonek" a nechte pouze hlavní stonek a hlavní výhony rajčete.

Vyštipování rajčat provádějte pravidelně, když jsou nové výhonky ještě mladé a jsou jen několik centimetrů dlouhé. To usnadňuje manipulaci s rostlinou a minimalizuje riziko poškození.

Pro vyštipování rajčat je vhodné používat ostré a čisté zahradnické nůžky nebo výhonek jednoduše uštípněte nehty. Při vyštipování rajčat manipulujte s rostlinami opatrně, abyste minimalizovali poškození stonků a listů. Vyštipování by mělo být prováděno jemně a rovně, aby nedošlo k trhlinám nebo zlomeninám na rostlině.

Správné vyštipování pomáhá zvýšit produktivitu, snižuje riziko nemocí a zlepšuje obecnou kvalitu plodů. Dodržujte správnou techniku vyštipování a pečlivě sledujte své rajčatové rostliny, aby se mohly rozvinout v plné zdraví a produktivitě.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.