Nevíte co s větvemi po prořezání dřevin?

29. 04. 2022

Nevíte co s větvemi po prořezání dřevin?

Pokud nechcete, aby vám zahrada přerostla v nevzhlednou džungli, nevyhnete čas od času prořezávání stromů a živých plotů. Nejvhodnější doba prořezu je sice vždy určena konkrétní dřevinou, ovšem i tak se vám v zahradě mohou průběžně hromadit větve, které nelze spálit a nejsou vhodné ani pro kompostování. Kam s nimi?

Řešením by samozřejmě mohl být odvoz do kompostárny, kde si s nimi poradí. Jenže právě realizace odvozu může být problémem. Pokud nemáte auto s koulí, za které zapřáhnete vozík, nezbývá zpravidla nic jiného, než si nechat přistavit kontejner, což nebude zdarma a kvůli pár větvím se to ani nevyplatí. Navíc byste vlastně platili za odvoz cenného materiálu. Z neužitečných větví pomocí drtiče nebo štěpkovače totiž snadno vyrobíte materiál, který můžete využít jako mulč, nebo jej v kompostéru přetvoříte na kvalitní kompost, za který byste jinak museli zaplatit.

Jak vlastně takový drtič funguje?

Za pořízení drtiče nemusíte utrácet nijak závratné částky. V průměrné zahradě více než dobře vystačíte s malým elektrickým drtičem, který si běžně poradí i s větvemi o průměru až 45 mm. Když si představíte, že podobný průměr má například násada lopaty, jistě uznáte, že to není úplně málo.

Drtič je podle typu vybaven nožovou, nebo zubovou hlavou. Nožová hlava u malých elektrických drtičů je konstruována zpravidla jako rotující talíř osazený jedním nebo více noži, které odkrajují plátky z vložené větve.  V případě zubové hlavy se vlastně jedná o ozubené kolo, které vtahuje větev mezi zuby a přítlačnou desku, čímž ji drtí na malé kousky. Drtiče se zubovou hlavou jsou často také označovány jako štěpkovač.

   
Zubová hlava štěpkovače Nožová hlava drtiče

Nožový drtič větve nakrájí na velmi malé kousky, štěpkovač se zubovou hlavou zpravidla vytváří o něco větší štěpku. Daní za jemnější drcení u nožového drtiče je vyšší hlučnost a nutnost udržovat nože ostré.  Zubový štěpkovač je tišší, sám i větve natahuje a vyžaduje v podstatě jen občasné seřízení polohy přítlačné desky vůči ozubené hlavě.

Z obou typů drtičů získáte materiál, pro který naleznete v zahradě různá využití. Podrcené větve lze samozřejmě využít jako tzv. hnědý materiál při kompostování při střídání zelených (např. tráva) a hnědých vrstev.  Vrstvením totiž získáte velice kvalitní kompost (více o kompostování se můžete dočíst v tomto článku).

Podrcené větve lze ale také využít jako mulč v záhonech nebo pod keři. Mulč v půdě zadržuje vláhu, v létě ji chrání před přehříváním. Časem se postupně rozloží a poslouží jako hnojivo.

Drť můžete také na podzim zarýt do záhonů. I v nich se postupně rozloží a poslouží jako hnojivo, zároveň však zeminu zlehčí, ta pak bude lépe přijímat i zadržovat vláhu.

Pokud však hodláte drť a štěpku využívat v zahradě jako mulč, rozhodně k tomu nikdy nepoužívejte větve nemocných a napadených dřevin. Mulčem byste si totiž choroby a škůdce šířili po celé zahradě. Některé choroby a škůdce lze sice zlikvidovat správným kompostováním, nejste li si v tom však zcela jistí , je lepší se napadených větví zcela zbavit.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.