Kam uskladnit dřevo?

31. 08. 2022

Kam uskladnit dřevo?

Ceny energií asi letos přinutí spoustu lidí, aby se od pohodlného topení plynem nebo elektřinou vrátili k topení dřevem. Palivové dřevo je stále jednou z nejlevnějších alternativ, jak udržet doma teplo i v zimě, a přitom nezruinovat rodinný rozpočet.

Nedostatek palivového dřeva, jeho stoupající cena a zároveň postupně vyprodané zásoby kamen všech typů ukazují, že hodně rodin se rozhodlo přejít od pohodlného otočení termostatem k přikládání dřeva do kamen.

Topit by se však mělo jen dobře vyschlým dřevem. U měkkého dřeva jako je například smrk, to znamená prosychání alespoň jeden, nebo dva roky. Vlhké dřevo má totiž citelně nižší výhřevnost, více kouří, a tak zanáší komín a sklo na krbových kamnech. Při pálení vlhkého dřeva vlastně díky nižší výhřevnosti také necháváte až čtvrtinu nákladů za jeho nákup vyletět komínem.

Jestliže vás ceny energií přinutili začít topit dřevem až letos, proschlé dřevo budete shánět jen těžko, tudíž vám asi nezbývá nic jiného než se smířit s tím, že si zatopíte dřevem vlhkým. Vyplatí se však myslet dopředu a rovnou nakoupit i dřevo na příští rok, které necháte proschnout. K tomu je však důležité jej správně uskladnit.

Uskladněné dřevo by rozhodně nemělo ležet na zemi, ze které by nasávalo vlhkost. Nemáte-li dřevník s vyvýšenou podlahou, můžete jej uskladnit na starých paletách, které je izoluje od země a navíc zajistí, že skrz dřevo bude odspodu proudit vzduch, a tak bude prosychat rychleji. Do jisté míry sice nevadí, když dřevo zmokne, protože dešťová voda se vsákne pouze do povrchu a rychle vyschne, ale prosychání se tím značně zpomalí. Proto je ideální mít dřevo pod střechou.

Ideální je mít dřevník, do kterého může proudit vzduch i stěnami, jenže ne každý je takový kutil, aby jej vybudoval sám, mnohé také tlačí čas, protože topná sezóna se sice pomalu, ale jistě blíží.

Alternativou tak mohou být různé stavebnice zahradních domků, které zle nezřídka smontovat ve dvojici za jedno odpoledne. To platí zejména o domcích z plechu. Ty jsou již z výroby opatřené nátěrem, stěnu i střechu tvoří trapézové plechy, které jsou díky lisovaným záhybům poměrně pevné. Takový domek tedy stačí pouze smontovat a ihned jej můžete začít používat.

Důležité je pouze domek dobře ukotvit do země. K zahradním domkům HECHT lze volitelně dokoupit kotvící set. Nejjednodušším způsobem je pod domek položit velkoformátové betonové dlaždice a ukotvit jej pomocí vrutů a hmoždinek přímo do dlaždic. Ještě jednodušší je použít kotvící vruty, ke kterým základní rám domku přišroubujete. Často je kotvení řešeno také tak, že se z trámů sestaví podlahový rám, pobije se podlahovými prkny a domek se ukotví přímo do rámu. Nevýhodou je nižší životnost dřeva, které se musí dobře izolovat od země.

Zahradní domek ovšem nemusí sloužit jen k uskladnění dřeva, vyřeší i problém, kam po sezóně uložit nářadí a zahradní techniku.

 

Autor: PST

Související kategorie:

ZAHRADNÍ DOMKY HECHT

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.