Jak pěstovat okurky

30. 05. 2022

Jak pěstovat okurky

Letošní jaro bylo dlouho studené. Ani současné teploty příliš neodpovídají běžnému normálu, což okurkám nesvědčí.

Osobně miluji okurky v jakékoli podobě. Výborné jsou čerstvé do salátů, do smoothie, salátovku si u nás dáme i jako pochoutku oloupanou a jemně posolenou, jen tak do ruky. V létě perfektně osvěží. A nakládané okurky doma také nesmí nikdy chybět. Najdou využití jako součást salátů, příloha, ale když to někdy přeženete s oslavou, nic vás ráno nespraví tak, jako dobře naložená okurka.

Výsev okurek se běžně doporučuje nejdříve v druhé polovině května, to už tedy letos nestihneme. Stále však máme možnost zakoupit v zahradnictví předpěstované rostlinky, které v tomto období ještě stále můžeme sázet ven do záhonů.  Vybírejte odrůdy odolné proti plísním, ušetříte si tak spoustu starostí a zklamání.

Základem úspěšné sklizně je ovšem kvalitní půda, dostatek výživy, hodně vláhy a světlé místo někde v závětří. Důležité je tedy vybrat vhodné stanoviště, kam po většinu dne svítí slunce a zároveň tam moc nefouká. Před výsadbou musíte mít dobře prokypřený a prohnojený záhon.  Tyto stejná pravidla v podstatě platí pro všechny odrůdy i typy okurek, od nakladaček, přes salátovky po hadovky.

Okurky vyžadují hodně vody, proto je nutné je často zalévat. Ovšem neměly by se zbytečně kropit listy, protože vlhkost na listech podporuje plísně a další choroby. Jenže když rostliny zhoustnou, je prakticky nemožné zalit je tak aby se listy nenamočily. Hodně práce i starostí si můžete ušetřit tím, že budete okurky zalévat pomocí prokapávací závlahy. Ušetříte tím spoustu vody, která by se pozalévání běžným způsobem odpařila a jelikož voda bude kapat pouze ke kořenům, zůstanou listy okurky suché, čímž se podstatně snižuje riziko plísňových chorob.

Nakladačky sázejte alespoň 30 cm od sebe, půdu pod nimi je dobré zamulčovat.  Použít lze třeba posečenou trávu nebo slámu. Omezíte tím bujení plevele a mulč zároveň v půdě zadrží vláhu, kterou okurky tolik potřebují.  Pokud budete okurky okopávat, dělejte to hodně opatrně, okurky koření mělce a mohli byste jim snadno poškodit kořeny.

Vyzkoušet můžete také tzv. pěstování na síti. Ne každý si uvědomuje, že okurka je vlatně popínavá rostlina. Mezi dva dobře ukotvené sloupky natáhněte ve výšce 2 metry nosný drát, na který zavěsíte síť, po které se budou okurky pnout vzhůru. Síť by měla mít oka o velikosti 15 x 15 cm. Taková se ale bude asi špatně shánět. Síť lze nahradit provázky, po kterých se budou okurky pnout.  Výhodou takovéhoto pěstování je, že okurky zaberou méně místa v záhonu, listy jsou lépe větrané a tak jsou méně náchylné k plísním. Okurky nejsou špinavé od zeminy, lépe prospívají, jsou lépe vybarvené a i výnosy jsou vyšší.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.