Co dělat, když na zahradě najdete malého ježka?

24. 10. 2023

Co dělat, když na zahradě najdete malého ježka?

Navštěvuje-li vaši zahradu ježek, je to jako výhra v loterii. Je to užitečné zvířátko, které se živí různými škůdci a pomáhá tak chránit vaši zahradu.

Ježek si v přírodě dokáže zpravidla poradit sám. Pokud se ve vaší zahradě objeví, není nutné většinou jakkoli zasahovat. V některých případech se však bez naší pomoci neobejde.

Pozdě narozená mláďata musí na zimu co nejrychleji nabrat dostatečnou hmotnost, aby mohla přežít zimu. Ježek v zimě hibernuje a dokáže přežít jen když má před uložením k zimnímu spánku hmotnost nejméně 650–700 g. Proto mladí ježci zejména na podzim vedeni pudem sebezáchovy usilovně hledají potravu, kde se dá a na zahradách se s nimi můžeme setkat častěji než jindy.

Najdete-li na zahradě na podzim dospělého a zdravého ježka, není nutné cokoli řešit. Ovšem jedná-li se o mládě s hmotností pod 700 g, bude vhodnější, když se o něho postará záchranná stanice.

Někdy se může stát, že ježka na zahradě poraní pes, který jej může požadovat za vetřelce. Poraněné nebo zjevně nemocné ježky je také nutné předat pracovníkům záchranné stanice.

Jak jinak se dá ježkům pomoci?

Ježkům můžete pomoci zejména tak, že jim v zahradě poskytnete úkryt pro přezimování. Ideální jsou hromady větví a listí, nebo jim můžete postavit zahradní domek. Stačí vyrobit boudičku o rozměrech 40 x 40 cm vysokou 30 cm, ke které připojíte chodbičku 15 x 15 cm dlouhou cca 60 cm. Do domečku dejte podestýlku ze slámy a umístěte jej na klidné místo na zahradě a zahrňte jej zeminou, kompostem a listím.

Chcete.li ježky přikrmovat, nejvhodnější jsou k tomu běžné kočičí granule. Naopak naprosto nevhodné je mléko, které ježek nedokáže strávit a způsobí mu zažívací potíže. Stejně nevhodné je i pečivo, které ježkovi nedodá žádnou energii a sůl v pečivu ježkovi také nemusí právě prospívat.

Dobrým nápadem také není ježka se ujmout a pokusit se jej nechat přezimovat doma. Přestože se mu budete snažit pomoct, ježek je u nás chráněný, jeho odchyt může být považován za nelegální a můžete se tak dostat do křížku se zákonem. Navíc ježek je noční tvor a dokáže být poměrně hlučný. Pokud si tedy nejste opravdu jistí, zda je ježek zdravý a dokáže přezimovat, vždy je lepší kontaktovat pracovníky některé ze záchranných stanic.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.